Bild
Dansare
Foto: Olga Latysheva
Länkstig

En kväll om Belarus. Konst som motstånd

Kultur & språk
Samhälle & ekonomi

Konst som motstånd är en serie möten på Stora Teatern med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället. Den 8 november vigs kvällen åt konst och motstånd i Belarus där du bland andra möter den belarusiska teatergruppen Kryly Khalopa.

Föreställning,
Seminarium
Datum
8 nov 2021
Tid
Hela dagen
Plats
Stora Teatern, Kristallfoajén
Ytterligare information
Stora Teaterns
kalendarium

Arrangör
Stora Teatern i samarbete med Konstepidemins projekt STATUS The Role of the Artist in the Change of Society, Svenska PEN och Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet.

19.00–19.45 Möt den belarusiska teatergruppen Kryly Khalopa

Teatern bildades i belarusiska Brest 2001 som ett aktivistiskt projekt med syfte att sammanföra ett konstnärligt och ett kritiskt perspektiv på den sociala och politiska situationen i Belarus. I mars 2021 tvingades teatern stänga men ensemblen arbetar vidare med att utveckla uppsättningar kring kvinnliga erfarenheter av protesterna efter valet i Belarus och den solidaritet som uppstod i fängelset.

I samtalet deltar Aksana Haiko, skådespelare, grundare och konstnärlig ledare. Samtalet leds av Kajsa Öberg Lindsten, översättare från ryska, har bland annat översatt Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj till svenska.

20.00 Poesiläsning och samtal

Kvällen fortsätter med poesiläsning och samtal om befrielse och förtryck, landets historia och kulturens roll i demokratikampen utifrån boken Ett år i Belarus, röster inifrån en folkresning.

Medverkande: Ida BörjelMikael NydahlMarit KaplaLena Ulrika Rudeke och Johan Öberg med flera.

KONST SOM MOTSTÅND

Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället.  Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.

Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är ikonen Silvana Imam, konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, poeten/aktivisten Athena Farrokhzad, progglegendaren Mikael Wiehe och musikern/poeten Mattias Alkberg.