Länkstig

Sofia Högstadius

Universitetsadjunkt

Enheten för musik
Besöksadress
Eklandagatan 86
41259 Göteborg
Postadress
Box 210
Göteborg

Programansvarig

Enheten för musik
Besöksadress
Eklandagatan 86
41259 Göteborg
Postadress
Box 210
Göteborg

Om Sofia Högstadius

Sofia Högstadius är violinist med rötterna i Umeå och hjärtat i folkmusikens Bulgarien. Brinner för jämställdhet, musikaliskt uttryck, improvisation, undervisning. Drivs av lusten till musiken, utmaningar, sväng, mötet med ny publik och kommunikationen med medmusikanter.

Sofia är frilansande violinist, lärare och programansvarig för världsmusikprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Som violinist kan hon ses i många skilda sammanhang såsom t.ex. i skandibalkan-folkpunk bandet Trio Katastrofa, duon Vladimirov-Högstadius, vänsterfeministiska swingkollektivet Cats and Dinosaurs, med popbandet Winhill/Losehill, som vikarie i svenska folkmusikbandet Navarra, Sallyswag likaväl som med metalbandet In Flames eller som klassisk kammarmusiker.

På världsmusikprogrammet undervisar Sofia i fiol, ensemble, storbandsprojekt, folkmusikmetodik (tillsammans med Mia Marine) och projektkurser inom Community Music.

Förutom att själv spela älskar Sofia att sammanföra andra musiker och hon är arrangör och initiativtagare till flera projekt och läger i Sverige och utomlands. Rila Music Exchange är hennes hjärtebarn – ett folkmusikläger i Bulgarien som hon drivit sedan 2012. Hon är även flitigt anlitad som gästlärare vid utbildningar och festivaler i Sverige och utomlands, t.ex på Etno Histeria i Slovenien där hon varit musikalisk mentor och drivande sedan 2011, Fiddlers on the move i Belgien med Vladimir Vladimirov och tillsammans med Sten Källman under Side by Side-lägret i Göteborg juni 2022.

Sofia har studerat till fiollärare på Högskolan för scen och musik i Göteborg och bulgarisk folkmusik på Academy of Music, Dance and Fine Arts i Plovdiv, Bulgarien.

http://www.sofiahogstadius.se