Länkstig

Tina Glenvik

Programansvarig

Enheten för
musik
Besöksadress
Eklandagatan 86
41259 Göteborg
Postadress
Box 210
Göteborg

Universitetsadjunkt

Enheten för
musik
Besöksadress
Eklandagatan 86
41259 Göteborg
Postadress
Box 210
Göteborg

Om Tina Glenvik

Universitetsadjunkt i Musikdramatisk gestaltning på Högskolan för scen och musik. Jag är programansvarig och en av huvudlärarna på Individuella musikerprogrammet och undervisar utöver detta i musikdramatik, scenisk/musikalisk kommunikation, konstnärlig-, och scenisk gestaltning och har handlett och bihandleder självständigt arbete på kandidatnivå.

Jag har en musiklärarexamen från Musikhögskolan i Göteborg med huvudämnena sång- och musikdramatik (2000). Jag har gått skådespelarprogrammet på HB Studio i New York (2002-2004) och har en konstnärlig masterexamen i musikdramatisk gestaltning från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg (2016).

Jag har frilansat som konsertsångerska sedan mitten av 90-talet och konserterat i Sverige, New York och norra Europa. Jag gör konsertprogram med blandad repertoar och ofta tillsammans med Marcus Löfdahl på accordeon. Vår senaste produktion är Unique! Baserad på musik som framfördes och komponerades av Piaff och Piazzolla.

Som musikdramatisk sångerska ingår jag i musikteaterkompaniet My Dear Quartet som skapar och spelar kammaroperor med mycket humor. Jag har skrivit/komponerat och spelat föreställningar för barn och ungdomar med turnerande verksamhet. Under mina fyra år i New York gjorde jag ett flertal sceniska konserter och cabaréer och sjöng med Scandinavian Chamber Orchestra. Jag har gjort flera spektakulära performances med Gunilla Gårdfeldt som regissör, nämnvärt kan kanske vara Göteborgs Stadsmuseums 150-års jubileum och Sjöfartsmuseets 90-års jubileum, Vetenskapsfestivalen och GöteborgsOperans Milleniefirande.

Som skådespelare verkade jag främst i New York där jag hade huvudrollerna i flera kortfilmer. Här i Sverige har jag gjort informationsfilmer för Volvo och Ikea, varav två är prisbelönta. Jag har fått äran att dirigera Göteborgssymfonikerna i reklamen för Volvo XC90 samarbete med Bowers and Wilkins. Jag har även flimrat förbi i Andra Avenyn (SVT) och gör voice-overs.

Förutom de musikdramatiska produktioner jag regisserar i min anställning på Högskolan för scen och musik, har jag bland annat regisserat GöteborgsOperans Internationella kör, numera SKAPA-kören ett flertal gånger sedan starten 2014, bland annat i samarbete med Greek National Opera (2018-2019). Jag regisserade även deras medverkan vid River of Lights på Världskulturmuseet 2019 och på GöteborgsOperan 2018. I höst (2022) skapar vi föreställningen Bleka höga höst. https://www.opera.se/forestallningar/sasong-2022-2023/skapadagar/

Jag regisserade uruppförandet av Musikalen om Frigga på Stora teatern (2022) https://musikalenomfrigga.se/

Jag är regiansvarig för Pop up-operans nästa projekt Semestersångarna – om Wagner själv inte alls får välja. https://www.popupoperan.se/semestersangarna

Jag har vikarierat i Göteborgs Symfonikerns Vokalensemble och är sopran i Vocal Art Ensemble sedan hösten 2019 https://www.vocalartensemble.com

Jag har haft frilansande pedagogiska uppdrag i scenisk/musikalisk kommunikation hos bland annat Gothenburg Wind Orchestra, Musikakademi Vänersborg, Nordiska folkhögskolan och kulturskolor. Jag var Speaker coach för TEDx Göteborg 2019.

Via länken nedan kan du se mitt TEDx från 2016 där jag pratar om nervositet (stage fright) och där jag ger tre enkla knep för att hantera detta.

https://www.youtube.com/watch?v=UPDxCzcO5U0

Min pedagogiska och konstnärliga grundsyn och hållning tar avstamp ur ett sociokulturellt perspektiv på lärande, ett intresse för demokratiska och gruppdynamiska processer och individens rätt att få komma till tals och att göra sin röst hörd.

På min fritid renoverar jag vårt 50-tals hus i Björkekärr samtidigt som jag lyssnar på dokumentärer och är fotbollsmamma/chaufför.