Bild
Foto från Dansens dag 2020: dansgruppen Humanography intar staden.
Foto: David Saavedra
Länkstig

Nytt projektsamarbete för CCHS Arkivkluster: Humanography

Publicerad

CCHS Arkivkluster och forskningsprojektet Expansion och mångfald vid Göteborgs universitet samarbetar med Dance Remainings Company, en ideell förening drivs av Jonny Berg och Sebastian Ruiz.

Sedan 2019 driver Berg och Ruiz projektet Humanography i Göteborg som en del i det årliga firandet av Dansens Dag den 29 april. Projektet handlar om att samla Göteborgs professionella dansutövare och lyfta den fria danskonsten för en bredare allmänhet. I en gemensam performance intar gruppen staden med olika koreografiska aktioner och händelser. Gruppen är även intresserad av att studera och diskutera stadens historiska, nutida och framtida dansgemenskaper. Ett första digitalt seminarium hölls 23 mars 2021, med Expansionsprojektets ledare Astrid von Rosen som gäst.

På grund av de restriktioner som Covid-19-pandemin medfört kommer 2021 års performance att livestreamas – och därmed kunna ses av alla intresserade i hela världen. Information om livestreamningen kommer att publiceras på gruppens nya hemsida: www.humanography.dance 

Samtidigt som dansen framförs live skapar den också arkiv som kan nå framtidens dansintresserade. Den 29 april 2021 gör Dance Remainings Company en performance längs en dans-slinga: Gustav Adolfs torg - Bältesspännarparken - Götaplatsen. 

För mig som forskare var det mycket stimulerande att bli kontaktad av en grupp unga dansare med intresse för och konstruktivt tänkande kring arkiv och danshistoria för framtiden, säger Astrid von Rosen. Arkivklustret har sedan jag började arbeta för CCHS 2013 ett stort intresse för delaktighet och samverkan med lokala aktörer i relation till spår av historia och skapande av nya kritiskt relevanta arkiv – eller mot-arkiv - inom konst och scenkonst. För klustret är det teoretiskt spännande med de spår som dans skapar eftersom de så tydligt visar på multisensoriska utmaningar och möjligheter med arkiv. Vi har i flera år, tillsammans med forskare vid University College London, arbetat på att utveckla multisensoriska metoder i relation till arkivforskning inom konst- och scenkonstfälten. Jag får mycket energi av det direkta utbytet med utövare som för öppna för kunskapsutbyte!

Länkar för mer information

Se livestreamningen på Dansens dag: www.humanography.dance 

Live streaming också via Facebook: https://www.facebook.com/events/805854836685445

Mer om Humanography: https://www.goteborg2021.com/jubileumsprojekt/dance-remainings-co/

Dokumentär om Dance Remainings Company https://www.youtube.com/watch?v=k-lUIdb4yds&ab_channel=JuanCarlosPobleteTapia

Pressmeddande om bidrag för att stärka och lyfta den fria danskonsten: https://www.stenastiftelsen.se/bidrag-for-att-starka-och-lyfta-den-fria-danskonsten/

Mer om Expansionsprojektet https://expansion.dh.gu.se/

Mer om CCHS arkivkluster: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/embracing-the-archive