Bild
Aerial view over Cape Town
Länkstig

ESSENCE 2023-KONFERENS I KAPSTADEN

Publicerad

GNC vid Sahlgrenska akademin i samarbete med Neurodiversity Centre i Sydafrika arrangerade nyligen konferensen "ESSENCE CONFERENCE 2023", som ägde rum den 4 och 5 april.

GNC vid Sahlgrenska akademin i samarbete med Neurodiversity Centre i Sydafrika arrangerade nyligen konferensen "ESSENCE CONFERENCE 2023", som ägde rum den 4 och 5 april.  Under två fullspäckade dagar presenterade ett trettiotal framstående svenska och internationella forskare sina senaste forskningsresultat för delegater från världens alla hörn. 

Konferensen var ett hybridevenemang, vilket gav delegater som inte kunde resa till vackra Kapstaden möjlighet att lyssna på konferensen på distans. 

Den mycket välbesökta konferensen spred aktuell kunskap på området, bidrog till att knyta viktiga nya kontakter och samarbeten, stärka befintliga relationer och öka medvetenheten om alla former av ESSENCE i Sydafrika, Skandinavien och världen över.

Professor Christopher Gillberg inledde konferensen med att prata om ESSENCE-akronymen på temat "Essence of the Essence". ESSENCE (Early Symptomatic Syndromes Eliciting Neurodevelopmental Clinical Examinations) är ett paraplybegrepp myntat av Gillberg 2010 och refererar till hela gruppen av utvecklingsneurologiska/neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som presenterar med handikappande symptom under tidiga barndomen (såsom ADHD med eller utan trotsbeteende/Oppositional Defiant Disorder (ODD), autism/Autism Spectrum Disorder (ASD), motoriska svårigheter/Developmental Coordination Disorder (DCD), intellektuell funktionsnedsättning/Intellectual Developmental Disorder (IDD), språkstörning/Speech and Language Impairment (SLI), Tourettes syndrom, tidigt debuterande bipolär sjukdom, beteendefenotypsyndrom, och en rad neurologiska och epileptiska störningar). Centralt för ESSENCE-principen är att den, bättre än de indelningar i strikt avgränsade diagnoser som är utgångspunkten för dagens organisering av hälso- och sjukvård och stödstrukturer, återspeglar verkligheten i fråga om symptombilder och -profiler inom det som refereras till som neuropsykiatri. Detta eftersom ESSENCE fångar förhållandet att överlappningar av diagnoser och samsjuklighet är regel snarare än undantag hos personer med en neuropsykiatrisk diagnos. Ett problem kommer mycket sällan ensamt. Har man svårigheter med socialt samspel och känsloreglering är risken omfattande att man också har motoriska svårigheter, språksvårigheter och exekutiva svårigheter av olika slag.

Responsen från konferensen var överväldigande positiv och många delegater frågade när nästa ESSENCE-konferens kommer att äga rum. 


Område
Evenemang