Will it nudge: A feasibility study of PCC nudging to increase uptake of PCC practice

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2020 - pågående
Projektägare
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa

Kort beskrivning

Syftet med denna studie är att förstå om och hur nudging kan användas för att hjälpa sjukvårdspersonal att implementera personcentrerad vård.

Vad är nudging? Nudging definieras som ”alla aspekter av designa val som förändrar människors beteende på ett förutsägbart sätt utan att förbjuda några alternativ eller väsentligt ändra deras ekonomiska incitament”.

Kan nudging användas för att underlätta PCV implementering?
Vi har inte hittat några studier där nudging användes för att öka upptaget av PCV. Därför kommer detta projekt att dels kartlägga nuding inom hälso- och sjukvården via en systematisk översikt, dels skapa en interventionsstudie för att undersöka effekterna av nuding inom implementering av PCV.

Syfte

Hur fungerar nudging?

Den brittiska regeringens experter inom psykologi har sammanfattat de nio mest robusta och kraftfulla mekanismerna för att påverka beteende:

Budbärare:: vi påverkas starkt av vem som kommunicerar information.  Incitament: våra svar på incitament formas av förutsägbara mentala genvägar som att starkt undvika förluster.

Normer: vi påverkas starkt av vad andra gör.

System: vi "går med flödet" av förinställda alternativ.

Förmåga: vår uppmärksamhet riktas mot det som är nytt och verkar relevant för oss.

Grundläggande värderingar: våra handlingar påverkas ofta av undermedvetna ledtrådar.

Påverka: våra känslomässiga föreningar kan kraftfullt forma våra handlingar.  Åtaganden: vi strävar efter att vara förenliga med våra offentliga löften och ömsesidiga handlingar.

Ego: vi agerar på sätt som får oss att må bättre om oss själva.

Nudging i sjukvård

Nudging har framgångsrikt tillämpats av t.ex myndigheter för att förbättra sina tjänster och interaktioner med medborgarna [4,5].  Många studier har testat nudging som en intervention för att uppmuntra hälsobeteenden som motion och diet [6].  Dock har enbart några studier tittat på nudging för att påverka hälso-och sjukvårdspersonal, till exempel för att uppnå bättre handhygien [7], eller lämpligt recept på antibiotika [8].

Kan nudging användas för att underlätta PCV implementering?

Referenser

1] Thaler RH & Sunstein C (2008). Nudge: improving decisions about health, wealth, and happiness. Yale University Press.

[2] Dolan P et al. (2010). MINDSPACE: Influencing behavior through public policy. London: Cabinet Office.

[3]Schneider C et al. (2018). Digital Nudging–Guiding Choices by Using Interface Design, Communications of the ACM, 61(7), 67-73.

[4] Halpern D & Sanders M. (2016). Nudging by government: Progress, impact, & lessons learned. Behavioral Science & Policy, 2(2), pp. 53–65

[5] Richburg-Hayes et al. (2017). Nudging Change in Human Services.OPRE Report 2017-23. Washington, DC.

[6] Marteau TM et al.. (2011). Judging nudging: can nudging improve population health?. Bmj, 342, d228.

[7] M.G. Caris, H.A. Labuschagne, M. Dekker, M.H.H. Kramer, M.A. van Agtmael, C.M.J.E. Vandenbroucke-Grauls, Nudging to improve hand hygiene, Journal of Hospital Infection, Volume 98, Issue 4, 2018,Pages 352-358,

[8] Meeker D et al. (2014). Nudging Guideline-Concordant Antibiotic Prescribing: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med;174(3):425–431.

Forskare

Forskningsledare

Axel Wolf, Leg. Sjuksköterska, Univ. Lektor, Fil.Dr

Forskare