Länkstig

Han skyddar immateriella rättigheter

Publicerad

Amin Abbaszadeh är European patent attorney på Zacco.

Bild
Amin Abbaszadeh
Foto: Carina Eliasson

”Jag är anställd på Zacco som European patent attorney. Det finns ingen bra översättning på titeln, närmast ligger kanske europeiskt patentombud. Mitt yrke kombinerar teknikkunskaper med juridiska.

Under tre år vidareutbildade jag mig inom patentjuridik samtidigt som jag arbetade på en patentbyrå och sedan inom industrin. Jag blev klar med certifikatet European qualifying examination förra året. På Zacco har jag arbetat i nästan två år.

Zacco är ett rätt stort internationellt företag som arbetar enbart med immateriella rättigheter, det vill säga intellectual property, IP. Det kan vara patent med tekniska lösningar som en upphovsperson vill skydda.

Mitt arbete är utmanande och spännande. Ingen dag är lik den andra. Jag tycker det är roligt med alla smarta tekniska lösningar som innovatörerna presenterar. Man blir ofta överraskad: ”Wow, det här är intressant!”

Jag jobbar både med små kunder, inklusive många forskare, och med stora bolag. Ibland har små företag inte så mycket kunskap om hur patentsystemet fungerar, så de behöver rådgivning. Jag kan ha ett intressant samtal med någon som har gjort en väldigt cool lösning eller en uppfinning som ska skyddas. Och då har vi diskussioner om vad som ska prioriteras, till exempel patentansökan eller att skydda varumärket.

Jag har stor nytta av min utbildning från Göteborgs universitet. För att kunna ge rätt råd måste man faktiskt förstå vad den tekniska innovationen handlar om. Tekniker som jag jobbat med, kunskaper från forskarutbildningen, allt har jag fortfarande med mig. Och när man är doktorand skriver man mycket, vilket jag har stor nytta av. Idag arbetar jag mot Patent- och registreringsverket, men allra mest mot Europeiska patentmyndigheten. Mitt arbetsspråk är engelska. Livet som patent attorney innebär problemlösning och mycket skriva, skriva, skriva. Då behöver man uttrycka sig klart och koncist och med rätt terminologi så att det sedan går att kommunicera via texten.”

Berättat för: Carina Eliasson
Foto: Carina Eliasson

ALUMNEN: Amin Abbaszadeh

Ålder: 39 år.

Bor: Göteborg.

Yrkestitel: European patent attorney.

Utbildning: Forskarutbildning i fysik från Göteborgs universitet, kurser i patentjuridik.

Familj: Gift med Emma och tillsammans har de dottern Alma, sex månader gammal.

Gör på fritiden: Vandrar i fjällen och i skogen. Dansar argentinsk tango. Gillar språk, att skriva och talar fyra språk flytande. Lyssnar mycket på ljudböcker.