Länkstig

Slutseminarium: "Food neophobia, a key barrier to consumer acceptance of seafood in Sweden"

Hållbarhet & miljö
Naturvetenskap & IT

Slutseminarium med Elena Costa Prado, doktorand vid institutionen för biologi och miljövetenskap & RISE

Seminarium
Datum
29 sept 2025
Tid
15:15 - 16:15
Plats
"Stenbrottet", Natrium, Medicinaregatan 7B
Ytterligare information
Zoom-länk

Arrangör
Institutionen för biologi och miljövetenskap

Fokus för Elenas doktorandprojekt har varit att utforska och förstå de barriärer som finns när det gäller att utvidga och diversifiera konsumtionen av sjömat i Sverige, se mer nedan. Merparten av arbetet har gjorts i samarbete med RISE och hennes handledare är Elizabeth Collier, RISE med Henrik Sundh (BioEnv), Jun Niimi (RISE). John Armbrecht (Företagsekonomiska institutionen) och  Anders Högberg som biträdande handledare. Examinator är Snuttan Sundell, BioEnv).

 

Kort sammanfattning

Food neophobia, the reluctance to eat novel foods, serves as a protective mechanism against the consumption of potentially harmful substances. Although modern food safety standards have reduced such risks, food neophobia continues to limit food acceptance. Food neophobia limits dietary variety and has been identified as a major obstacle in the adoption of more sustainable food sources (e.g., meat substitutes, insects, and cultured meat). Seafood, however, has been relatively overlooked despite its potential to contribute to more nutritious and sustainable diets. The aim of this PhD thesis is to address this gap and gain a deeper understanding of food neophobia as a barrier to increasing and diversifying seafood acceptance in Sweden.