Bild
Logotyp Bortglömda fiskar
Länkstig

Bortglömda fiskar

Hållbarhet & miljö
Kultur & språk

I det här föredraget utforskar Viktor Vesterberg den kulinariska potentialen hos förbisedda lokala fiskarter i Sverige. Projektet Bortglömda fiskar samlade fiskare, kockar och forskare för att återupptäcka dessa arter och stötta småskaligt fiske.

Webinar
Datum
20 feb 2025
Tid
12:05 - 13:00
Plats
Zoom-webinar
Sista anmälningsdag
20 februari 2025

Bra att veta
Föredraget hålls på Engelska.
Arrangör
Centrum för hav och samhälle

Det svenska sjömatssystemet domineras av ett fåtal fiskarter, och majoriteten av den fisk som konsumeras i Sverige är importerad. Samtidigt exporteras en växande andel av svenska fångster som foder. Inom projektet Bortglömd fisk, i samarbete med Kålrotsakademien, samlades fiskare, kockar och andra för att utforska de många smaker och kulinariska kvaliteter som finns i svenska vatten. De fann en rik och givande kulinarisk potential i  men arbetade också med att etablera nätverk för att stötta lokalt och småskaligt fiske och dess roll i lokala livsmedelssystem. Detta arbete fortsätter även efter projektets slut.

Flera filmer producerades inom projektet och finns tillgängliga här. SVT skapade också en kortfilm baserad på en av projektets aktiviteter under Östersjöfestivalen, tillgänglig på SVT Play.

Om talaren

Bild
Porträtt Viktor Vesterberg

Viktor Vesterberg är doktorand och forskare vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet. Hans forskning kretsar kring mat och fiske samt hur man kan skapa ett mer sammanlänkat och lokalt förankrat sjömatssystem. Han försvarar sin avhandling The Politics of Fish as Food i vår.

Om Sea and Society Talks

Sea and Society Talks är en serie lunchseminarier, för forskare och personer som arbetar med havet som fokuserar på utmaningarna för hållbar utveckling och förvaltning av kuster och hav.

Länk till webbinariet

Länk till webbinariet skickas ut efter anmälan.