Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2020-01-28 14:02

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Miljö - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljö och hållbarhet

Hållbar utveckling i Vision 2020

Göteborgs universitets vision är: "Med kvalitetsdriven forskning, utbildning och samverkan i en inspirerande miljö, uttalat samhällsansvar och globalt engagemang bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid."

Vidare fastslår visionen att:

• "Hållbar utveckling är angelägen för oss; vi prövar alltid de sociala, ekonomiska och ekologiska konsekvenserna i ett längre tidsperspektiv och låter dem påverka vår verksamhet.”
• "Vi arbetar i nära samverkan med omvärlden, verkar för hållbar utveckling och är en aktiv och uppskattad förmedlare av kunskap."

Hållbar utveckling i organisationen

Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV)

För att förverkliga Göteborgs universitets vision om hållbar utveckling har Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV), fått i uppdrag att skapa samverkan för att generera och nyttiggöra kunskap om hållbar utveckling. GMV är en gemensam organisation mellan Göteborgs universitet och Chalmers som kopplar ihop akademins olika ämnesdiscipliner för att ta fram lösningar på globala samhällsutmaningar genom samverkan med andra samhällsaktörer. Verksamheten bedrivs genom projekt och nätverk inom olika ämnesområden, till exempel forskarnätverket för hållbar utveckling som samlar drygt 500 forskare.
Läs mer om Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) här.

Framstående inom miljöledning

Göteborgs universitet har organiserat sitt miljöarbete i ett miljöledningssystem. Detta miljöledningssystem är certifierat enligt ISO14001 och registrerat enligt EMAS. Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) ansvarar för Göteborgs universitets miljöledningsarbete.
Läs mer om universitetets miljöledningsarbete i Miljöhandboken.

Hållbar utveckling i forskningen

På Göteborgs universitet pågår forskning om hållbar utveckling inom många forskagrupper vid olika institutioner och centrumbildningar. Universitetets fakulteter har mer information om forskning och hållbar utveckling på sina respektive webbsidor.

UGOT Challenges – tvärvetenskaplig forskningssatsning

UGOT Challenges är ett exempel på en forskningssatsning, där Göteborgs universitet investerar 300 miljoner kronor i sex tvärvetenskapliga forskningscentrum. Utgångspunkten är att det krävs stark tvärvetenskaplig forskning för att möta dagens globala samhällsutmaningar. Forskningsområdena spänner över en stor ämnesmässig bredd. Samtliga har tydliga tvärvetenskapliga inslag. Vissa initiativ är nya, andra utgår från tidigare forskningsstrukturer som utvidgats till följd av samhällsutmaningsperspektivet. UGOT Challenges pågår i sex år med start 2016.
Läs mer om UGOT-Challenges här.

Hållbar utveckling i utbildningen

Hållbarhetsmärkta kurser och program

Göteborgs universitet erbjuder många utbildningsprogram inom miljö och hållbar utveckling – allt från beteendevetenskap och uthålligt företagande till miljöpedagogik och oceanografi.
Läs mer om universitetets kurser och program inom hållbar utveckling här.

Studentengagemang

Du som student har många möjligheter att engagera dig i Göteborgs universitets hållbarhetsarbete. Du kan vara en del av den interna miljörevisionen, bidra med ett studentperspektiv i en kommitté på din fakultet eller gå med i en studentdriven hållbarhetsförening.
Läs mer om universitets arbete med studentmedverkan inom hållbarhetsområdet, på Studentportalen.

Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) har en Student Hub för hållbar utveckling med personal som koordinerar och stöttar studentinitiativ inom hållbar utveckling.
Läs mer om aktiviteterna och hur du som student kan engagera dig, på GMV:s hemsida.

Globala målen för hållbar utveckling

Världens stats- och regeringschefer har antagit 17 utmanande mål för framtiden som ska vara uppnådda senast 2030: Globala målen för hållbar utveckling. Målen är en del av Agenda 2030, ett dokument som skrivits under av 193 länder. Världens länder arbetar nu aktivt med att förverkliga alla 169 delmålen, där akademin och forskningen har en viktig roll. Vid Göteborgs universitet bidrar GMV till arbetet med målen genom att sprida kunskap om målen och arrangera aktiviteter så som föreläsningar, podd, filmer, och webbverktyg.
Läs mer om Globala målen för hållbar utveckling här.

Nyheter inom miljö och hållbarhet

  • Gretaeffekterna mindre än förväntat

    [2020-06-22] Trots att klimataktivisten Greta Thunberg uppmärksammats mycket i media de senaste två åren är hennes direkta effekter på svensk miljö- och klimatopinion hittills mer blygsamma än forskarna förväntat. Den senaste nationella SOM-undersökningen visar att miljö- och klimat frågorna fortsatt blivit allt viktigare för svenskarna under 2019, men kopplingen till Gretas kamp är tveksam. Vad gäller befolkningens miljöattityder och gröna beteenden syns på kort sikt inga förändrade mönster.

  • Tropiska cykloner vid Mekongfloden blir kraftigare

    [2020-06-22] Kring Mekongfloden, som är världens tionde längsta flod, bor 70 miljoner människor. Området kommer i framtiden att drabbas av allt kraftigare tropiska cykloner med extrema vindar, stora regnmängder och översvämningar som följd, vilket riskerar ställa till stor skada. Det visar en ny doktorsavhandling från Göteborgs universitet.

  • Grundvatten övervakas bättre och billigare med ny metod

    [2020-06-17] Sverige har gott om dricksvatten - i alla fall än så länge. Flera år av torka, här såväl som i hela Europa, har dock visat på vikten av att ta vara på vattenresurser på ett hållbart sätt. Nu presenteras nya och bättre metoder för övervakning av grundvatten i en doktorsavhandling från Göteborgs universitet.

Fler nyheter

Våra miljömål

Så jobbar universitetet med miljö och hållbar utveckling

Kontakta oss

Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV

Telefon (växel):
031-772 10 00

Kontakta GMV

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2020-01-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?