Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Göteborgsvarvets medalj 2019 designad av smyckekonstnär från HDK

[2019-05-17] Therese Johansson som studerar Smyckekonst på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, har formgett årets medalj till Göteborgsvarvet. Det är löparna själva som röstat fram Therese medalj bland designförslagen som kom in.

• UNDP-chefen Ulrika Modéer ny hedersdoktor vid Göteborgs universitet

[2019-05-17] UNDP-chefen och assisterande generalsekreteraren i FN Ulrika Modéer blir ny hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. Det beslutade fakultetsstyrelsen igår. Den nya hedersdoktoren är även tidigare student vid fakulteten.

• Bra med tidig kontakt med fysioterapeut på vårdcentral

[2019-05-16] Patienter med besvär i muskler och leder är ofta minst lika betjänta av att komma till en fysioterapeut som till en läkare när de söker hjälp på vårdcentral. Hälsoeffekten över tid tycks vara något bättre om patienten först kommer till fysioterapeut, visar ny forskning.

• Offentlig sektor behöver bli bättre på att nyttja digitaliseringen

[2019-05-15] Regeringen har högt ställda mål att Sverige ska bli bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Men den offentliga sektorn visar låg mognad i att hantera nya digitala investeringar samtidigt som den dras med konsekvenserna av tidigare digitala satsningar. Det visar en ny rapport från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

• Kombinerad behandling bör ges vid tarmssjukdomen IBS

[2019-05-15] Ju fler avvikelser i tarmens och hjärnans funktion en person med IBS har, desto svårare symtom ger den funktionella tarmssjukdomen, och desto mer negativt påverkas det dagliga livet. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin, som tyder på att patienter med IBS bör få behandlingar som riktas mot olika avvikelser samtidigt, både för att förbättra tarmfunktionen och signalerna från hjärnan till tarmen.

• Skapar gemensam plattform för hållbar utveckling i Afrika, Asien och Latinamerika

[2019-05-14] Chalmers och Göteborgs universitet har beslutat att etablera en gemensam samverkansplattform för forskning, utbildning och nyttiggörande för att bidra till en hållbar utveckling i Globala syd, det vill säga länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Den nya plattformen bygger på styrkor från centrumet Mistra Urban Futures och kommer att inrättas som en del av Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV.

• Låg utbildning tung riskfaktor globalt för hjärtinfarkt och stroke

[2019-05-14] Risken för hjärtinfarkt eller stroke hos personer med liten eller ingen utbildning är mer än dubbelt så hög som för personer med hög utbildning, visar en omfattande internationell studie publicerad i Lancet Global Health. Störst skillnader i hjärt-kärlsjukdom mellan hög- och lågutbildade finns i låginkomstländer.

• Troligen blygsam äppelskörd i år

[2019-05-09] Sommarvärme i april och sedan en sällsynt kyla i början av maj. Det opålitliga vårvädret kan ge följder för äppelskörden runtom i landet.

• Stort intresse kring forskning om språk och sexualitet

[2019-05-09] Forskning kring språk och sexualitet lockade 120 föredragshållare och 150 åhörare på Konferenscentrum Wallenberg 2¿4 maj. Årets Lavender Languages and Linguistics blev den största i konferensens historia. - Det var hög kvalitet och mycket intressanta diskussioner, säger Tommaso Milano, professor och en av huvudarrangörerna.

• Europaparlamentsvalet - missa inte våra faktablad och filmer!

[2019-05-08] Från och med idag kan du förtidsrösta i Europaparlamentsvalet.

• Nya utgrävningar i Varnhem

[2019-05-08] Varnhems klosterruin grävdes ut runt 1920, men det var bara de centrala delarna av klosterområdet som undersöktes då. Vid senare utgrävningar har ytterligare några mindre ytor undersökts men uppskattningsvis är ungefär 80 % av klosterområdet fortfarande outgrävt. Nu är det dags för nya utgrävningar vid Varnhems klosterkyrka.

• Årets avhandling kartlägger hjärtkärlsjukdom bland diabetiker på befolkningsnivå

[2019-05-08] Aidin Rawshanis avhandlingsarbeten om diabetes och hjärtkärlsjukdom väckte mycket uppmärksamhet långt innan han disputerade i oktober förra året. Hans delstudier är högrelevanta för kliniken och utförda med statistisk metodik i världsklass. Studierna publicerades i några de högst rankade tidskrifterna, däribland Lancet och NEJM.