Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-11-12 16:43

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Viktigt att medvetet hantera känslor i rättssammanhang

[2019-01-18] Det är viktigt att inse att anställda inom rättsväsendet, exempelvis åklagare och domare, påverkas av sina känslor i arbetet. Genom att tala öppet om det får man bättre möjligheter till reflektion och att hantera känslorna på ett medvetet och professionellt sätt. Det visar ny forskning från Uppsala universitet och Göteborgs universitet som nyligen publicerades i boken Professional emotions in court - A sociological perspective, av Stina Bergman Blix och Åsa Wettergren.

• Högre doser tillfört oxytocin minskar inte kejsarsnitten

[2019-01-17] Långdragen förlossning ger ökad risk för kejsarsnitt, även hos kvinnor som får det värkstimulerande läkemedlet oxytocin. Andelen kejsarsnitt hos förstföderskor minskar inte heller om den tillförda dosen dubbleras, visar en avhandling från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

• Samarbete på distans behöver underlättas

[2019-01-17] Med den nya digitala tekniken möts vi mer och mer på distans men också av hållbarhetsaspekter inför arbetsplatser distansmöten för att slippa resa till varandra. Hur kan vi via teknikens hjälp samarbeta bättre fast vi inte ser varandra? Ny forskning ska göra det lättare att koordinera samarbete på en delad teknisk arbetsyta.

• Tystnadskultur kring manlig sexhandel

[2019-01-14] Heterosexuell sexhandel väcker starka känslor och är föremål för samhällsinsatser. Den manliga sexhandeln däremot är dold och får lite utrymme inom socialt och polisiärt arbete. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Upptäckt ifrågasätter modeller av cellytans organisation

[2019-01-14] Kroppens cellytor är som planeter - släta när man ser dem på håll men kuperade när man närmar sig. I en studie publicerad i Communications Biology beskrivs hittills okända konsekvenser av att data från cellytor normalt tolkas som om de inte hade någon topografi.

• Norska flyktingar förändrade den svenska flyktingpolitiken

[2019-01-14] En ny avhandling visar hur den svenska flyktingpolitiken successivt förändrades under andra världskriget. Den gick från att präglas av en stor restriktivitet i början av kriget, då ett stort antal norrmän och tyska desertörer avvisades och i många fall fördes till tyska koncentrationsläger eller norska läger, till att bli ett villkorslöst mottagande under de sista krigsåren.

• Så kan styrmedel användas för att hantera de globala miljöproblemen

[2019-01-11] Globala miljöproblem kan hanteras med hjälp av styrmedel som koldioxidskatter, bygg- och tekniknormer och stöd till ny teknik, men frågan är komplex och flera miljöproblem måste adresseras samtidigt för att nå optimal effekt. Därför krävs också att olika forskningsområden samarbetar för att hitta lösningar. Detta framgår av en artikel publicerad i tidskriften Nature Sustainability.

• Första graviditeten efter livmodertransplantation med robotkirurgi

[2019-01-09] Den uppmärksammade forskningen kring livmodertransplantationer i Göteborg sker numera med stöd av robotassisterad titthålskirurgi, en förändring som gjort ingreppen på donatorerna betydligt lindrigare. Efter teknikskiftet är en första kvinna nu gravid.

• Rester av tarmbakterier förklarar förekomst av antibiotikaresistens i miljön

[2019-01-08] Utsläpp av fekalierester kan ofta förklara förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier i miljön, visar en studie i Nature Communications.

• De får dela på 40 miljoner från Hjärt-Lungfonden

[2019-01-08] Hjärt-Lungfonden har tilldelat 50 miljoner kronor till forskare vid Sahlgrenska akademin, varav 40 miljoner går till forskare vid institutionen för medicin. Medlen ska bland annat ge ny kunskap om hur komplikationer efter hjärtkirurgi kan minskas, hur könshormoner påverkar hjärt- och kärlsjukdomar och hur KOL och astma kan diagnostiseras tidigare.

• Ny kunskap kring nybildning av nervceller i hjärnan

[2019-01-03] Nybildningen av nervceller i hjärnan påverkar förmågan att lära nytt, samtidigt som tidigare minnen kan gå förlorade. I en studie publicerad i tidskriften Cerebral Cortex presenteras nya upptäckter om hur ett visst protein, nestin, är med och styr de här processerna i hjärnan på vuxna möss.

• Vintergröna ris breder ut sig i fjällvärlden

[2018-12-28] Vintergröna ris, som lingon och kråkbär, ökar i omfattning på tundran i arktiska miljöer. Riset har på många platser fördubblat sin utbredning, visar ny forskning.