• Oklarheter om skolans uppdrag i arbetet mot våldsbejakande extremism

[2018-02-22] På senare år har arbetet för att motverka våldsbejakande extremism tagit fart i Sverige. Inte minst finns stora förväntningar på vad skolan kan åstadkomma. En avhandling från Göteborgs universitet visar att skolpersonalen lämnas i sticket när det gäller hur, när, varför eller med vilket lagstöd de ska agera.

• Sena effekter av förkylningar hos lungtransplanterade

[2018-02-22] Även en knappt märkbar förkylning hos en nyligen lungtransplanterad person kan ge allvarliga effekter - åratal efter att viruset lämnat kroppen, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

• Luftmätare används i stort medborgarforskningsprojekt

[2018-02-21] Semester i Schleswig-Holstein? Undvik då den lilla orten Tarp. Där är nämligen luftkvaliteten särskilt dålig. Hur vet jag det? Jo, i Tyskland finns cirka 1100 luftmätarstationer, placerade över hela landet av vanliga medborgare, som publicerar resultat om hur luften är just där de bor. - Medborgarforskning har blivit ett demokratiskt inslag i vårt samhälle att ta på allvar, förklarar vetenskapsteoretikerna Dick Kasperowski och Christopher Kullenberg.

• Göteborgs universitet och Chalmers stärker samarbetet för hållbar utveckling

[2018-02-20] Göteborgs universitet och Chalmers har undertecknat ett förnyat samverkansavtal om hållbar utveckling, som också ger den gemensamma organisationen Göteborgs miljövetenskapliga centrum ett förnyat uppdrag. Det innebär en bredare ansats som täcker alla aspekter av hållbar utveckling med ett tydligare fokus på FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Organisationen byter samtidigt namn till Göteborgs centrum för hållbar utveckling.

• Nya fynd om sjukdomsrisker efter tidig hjärtkirurgi

[2018-02-20] Infektioner och autoimmuna sjukdomar är vanligare hos personer som genomgått hjärtkirurgi som barn och samtidigt fått thymus bortopererad, vilket ofta sker för att komma åt hjärtat. Det framgår av en studie publicerad i The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

• Forskare bekymrade över vår plastkonsumtion

[2018-02-20] Den exponering av mikroplast som vi utsätts för i omgivningen kan vara mycket högre än den vi får genom föda och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i. Nu uppmanar forskarna därför till en diskussion om följderna av den totala plastkonsumtionen i världen.

• Frågors besvarbarhet för lite uppmärksammat vid politiska beslut

[2018-02-19] Det faktum att alla människor bedömer om komplicerade frågor över huvud taget går att besvara eller inte, är för lite uppmärksammat. Inte minst som bakgrundsfaktor till politiska beslut. Och det som påverkar oss mest i bedömningen är hur andra har ställt sig. Detta visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Vårdsamordnare på vårdcentraler ger snabbare återhämtning vid depression

[2018-02-19] Tidigare tillbaka till arbetet och snabbare tillfrisknande för patienter med depression ¿ det är resultatet av den vårdsamordnarfunktion på vårdcentralen som forskare vid Sahlgrenska akademin utvecklat tillsammans med Västra Götalandsregionens primärvård.

• Nya framsteg i medicinering av muskelsjukdom hos barn

[2018-02-15] Genterapiläkemedlet Spinraza ger avsevärda förbättringar även vid den näst svåraste formen av muskelsjukdomen spinal muskelatrofi, där barnen insjuknar vid 6 till 18 månaders ålder. Det visar en studie publicerad i New England Journal of Medicine (NEJM).

• Undersöker isarnas betydelse för klimatet

[2018-02-15] En forskningsexpedition till Antarktis kommer att studera vad som lever under Antarktis flytande glaciärer. -Vi vill ta reda på vilka arter som lever under isen och försöka förstå vad som händer när isen försvinner från tidigare istäckta bottnar i Antarktis, säger Thomas Dahlgren, forskare från Göteborgs universitet.

• Plastindustrin läcker mängder av mikroplast

[2018-02-14] Miljontals plastpellets läcker ut i miljön från tillverkningsområdet i Stenungssund. Det visar en ny studie av forskare vid Göteborgs universitet. Och trots flera internationella och nationella regelverk fortsätter läckagen.

• Ny bok vill vidga begreppet radikalisering

[2018-02-13] Ensamvargar som utför terrordåd, en genomgång av hur islamistgruppen Boko Haram kunde växa fram i Nigeria och olika strategier för avradikalisering. En ny antologi samlar aktuell forskning om radikalisering i både politiska och religiösa miljöer.