Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Träning kan häva skador orsakade av nikotin

[2019-08-20] Motorisk träning har visat sig kunna häva rubbningar som uppstår i hjärnan på råttor som utsatts för nikotin. Effekten påvisas i en studie, och på sikt kan metoden också komma att prövas vid rökavvänjning för människor.

• Studenter har undervisat ungdomar i kritiskt tänkande

[2019-08-19] Tre studenter i liberal arts, filosofi och kritiska studier vid Göteborgs universitet har under sommaren projektlett en kurs och undervisat ungdomar i kritiskt tänkande.

• Nytt kvinnoideal skapas av kvinnliga influencers och bloggare

[2019-08-16] Ett helt nytt kvinnoideal visas upp i sociala medier av dagens framgångsrika kvinnliga bloggare och influencers. Det menar Magdalena Petersson Mc Intyre, forskare vid Handelshögskolan, Göteborgs Universitet.

• Fler cancerfall i gruppen kvinnor med svår sömnapné

[2019-08-15] Gruppen kvinnor med svår sömnapné tycks ha förhöjd risk att drabbas av cancer, visar en aktuell studie. Något orsakssamband påvisas inte, men länken mellan nattlig syrebrist hos kvinnor och större cancerrisk är ändå tydlig.

• Indiska fotokonstnärer gästar Akademin Valand i september

[2019-08-14] I september anordnas ett symposium på Akademin Valand, Göteborgs universitet, som lyfter hur fotografi kan användas för att synliggöra sociala, politiska och miljömässiga utmaningar. Bland de medverkande finns flera av Indiens stora samtida fotokonstnärer.

• Gratis sånglektioner - ansökan öppen nu

[2019-08-14] Är du intresserad att få gratis lektioner i sång på Högskolan för scen och musik? Ta chansen att bli övningselev och träffa en av våra musiklärarstudenter vid ca 10 tillfällen under hösten. Undervisningen är en del av lärarstudenternas utbildning och handleds av en lärare från Högskolan för scen och musik vid 1-2 av dessa tillfällen. Om du är över 18 år är du välkommen att söka.

• Konferens om medeltidens förfalskade litteratur och konst

[2019-08-13] I veckan startar konferensen Faking it på Humanistiska fakulteten - om medeltida och tidigmoderna förfalskningar inom bland annat litteratur, guld och konst.

• Ny professor i molekylär genetik

[2019-08-08] Fem frågor till Margit Mahlapuu som utnämnts till professor i molekylär genetik vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

• Medicinsk forskning rankas högre av dem som fått nyheter i väntrummet

[2019-08-08] En stor tv-skärm i väntrummet, där besökare informeras om medicinsk forskning som bedrivs i närområdet, kan det vara något? En studie visar att personer som på detta sätt servats med nyheter är mer intresserade av medicinsk forskning än de som slumpmässigt ställts utanför flödet.

• Utveckling av mer hållbara produkter gynnas av industrigemensamt samarbete

[2019-08-06] Sandra Samuelsson är ny forskare på Gothenburg Research Institute. I somras disputerade hon vid Företagsekonomiska institutionen. I sin avhandling följde hon mjölkförpackningens väg genom en designprocess. En produkt som när den slängs blir stora volymer avfall.

• SSMF-stipendier till tre unga forskare

[2019-07-30] Svenska sällskapet för medicinsk forskning har delat ut 26 postdoktorala stipendier till unga forskare. Tre gick till forskare vid Göteborgs universitet.

• Bättre kondition och styrka för patienter med hjärtsjukdom som tränas individuellt av fysioterapeut

[2019-07-24] En persons fysiska kapacitet blir bättre vid både hjärtsvikt och förmaksflimmer om hen får individanpassad fysisk träning under ledning av fysioterapeut. Metoden ger bättre resultat än fysisk aktivitet på recept för dessa patientgrupper, visar en avhandling.