Mia Prim

Universitetslektor

Institutionen för kost- och
idrottsvetenskap
Besöksadress
Läroverksgatan 5
41120 Göteborg
Postadress
Box 300
40530 Göteborg

Om Mia Prim

Mia Prim arbetar som universitetslektor vid institutionen. Hon är i grunden hortonom (SLU, Wageningen, Lunds universitet), har en kandidatexamen i företagsekonomi och en doktorsexamen i Måltidskunskap vid Örebro universitet. Mia undervisar i sensorik och livsmedelsvetenskap. I tio år delade hon sin arbetsplats mellan Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, Örebro universitet, och SIK - Sveriges livsmedelsforskningsinstitut i Göteborg, numera RISE Jordbruk och livsmedel. Mellan 2011 och 2014 arbetade Mia som måltidsforskare och projektledare på SIK. Mia är aktiv i Sveriges Sensoriska Nätverk och European Sensory Science Society. Under 2015 var hon chairman för den internationella sensoriska vetenskapskonferensen Pangborn. Under 2017 arbetade hon 25% på RISE Jordbruk och livsmedel med olika forskningsprojekt bla tillsammans med Chalmers.

Mia forskar inom framförallt måltidsupplevelse,  produktutveckling och sensorik. Hon ledde ett treårigt forskningsprojekt om förbättrad måltidsupplevelse i skolan för bättre hälsa, ekonomi och miljö. Konsumentens efterfråga och sensoriska upplevelser av nya proteinkällor såsom mjölmask var aktuella forskningsprojekt under 2017.

För Mia är smaken och upplevelsen i fokus – för att nyttig mat ska nå magen behöver vi, unga som gamla, uppskatta maten och befinna oss i en måltidssituation som vi anser lämplig för en måltid.