Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Hanna Nilsson

Benämning saknas

Avd för
kirurgi

Om Hanna Nilsson

Hanna Nilsson är sedan 2020 överläkare i kirurgi med inriktning mot kolorektalkirurgi. Sedan 2019 är Hanna även registerhållare för Svenskt Bråckregister.

Forskningsområden: Bukvägskirurgi med inriktning mot bråckkirurgi och registerforskning. Utvärdering efter operation för inflammatorisk tarmkirurgi. Kliniskt arbetar Hanna Nilsson som kolorektalkirurg med inriktning mot kirurgisk behandling av inflammatorisk tarmsjukdom.

Forskningsmiljö Hanna Nilsson disputerade 2013 med en avhandling baserad på data från Svenskt bråckregister avseende ovanliga händelser efter ljumskbråckskirurgi. Sedan 2019 är Hanna registerhållare för Svenskt Bråckregister, ett nationellt kvalitetsregister med certifieringsnivå 1. Med en bred nationell täckning och uppföljning med patient-relaterade utfallsmått har registret genererat flertalet avhandlingar och ett 80-tal publikationer sedan starten 1992. Hanna Nilsson har tillsammans med styrgruppen ett brett kontaktnät för kirurger med intresse för bukväggsbråck i Sverige och utomlands. Under 2021 är Hanna Nilsson tillsammans med en grupp svenska och danska bråckkirurger arrangör för en världskongress för Bukväggsbråck i Köpenhamn under namnet Hernia 2021. Sedan 2019 arbetar Hanna med kirurgisk behandling av inflammatoriska tarmsjukdomar såsom Ulcerös Kolit och Mb Crohn. Tillsammans med övriga IBD-kirurger på kliniken deltar hon i flera forskningsprojekt.