Göteborgs universitet
Bild
Studenter ombord på Nereus tittar på djur från havet
Foto: Majk Zanqrelle
Länkstig

Information till lärare

Du och dina studenter är varmt välkomna till oss på Tjärnö marina laboratorium. Här har vi listat information som är bra att känna till inför ert besök.

Bokning allmänt

Kost och logi samt föreläsningssal, laboratorieutrymmen och andra lokaler bokas hos receptionen. Har du inte bokat ännu ansöker du om plats på den här sidan (välj formulär för "Lärare/ledare"). 
För att underlätta kökets planering är det viktigt att du så snart som möjligt meddelar kursdeltagarnas eventuella allergier och matpreferenser.

In- och utcheck

Incheckning är normalt klockan 15. Utcheckning senast kl 11 avresedagen.

Laboratoriearbete

Vi är måna om säkerhet och miljö. Kontakta gärna laboratorieansvarige för att boka in en genomgång av rutiner och regler för laboratoriearbete.
Läs mer om labbutrymmen och utrustning

Fartyg

Stationens fartyg Nereus bokas hos receptionen. Nereus är ofta upptagen så var ute i god tid.

I syfte att minimera slitage på havsbottnarna kan vi ombord på Nereus erbjuda en direktsändning från livet på havsbottnen med hjälp av kameror och fjärrstyrd undervattensfarkost, så kallad ROV. Kontakta receptionen för mer information om detta miljövänliga alternativ till bottenskrap.
Läs mer om våra fjärrstyrda undervattensfarkoster

Småbåtar

Kurserna på stationen har tillgång till tre mindre båtar (4,5 m) med aktersnurra. För att få köra dessa behövs en förarutbildning som ges av verkstadspersonalen.

Stationen har också tre roddbåtar som kan användas av kurser och gästforskare. För att använda dessa behövs en kort genomgång som utförs av verkstadspersonalen.

Småbåtar, förarutbildning och genomgång av roddbåtar bokas hos småbåtsansvarig.
Läs mer om våra fartyg och båtar

Snorkling och fridykning

Snorklingsutrustning finns att låna i Dykeriet. Där finns även en informationstavla med regler för snorkling och fridykning. För dykning gäller särskilda regler. Om dykning är aktuellt ska stationens dykverksamhetsledare alltid kontaktas först.
Läs mer om snorkling och dykning

Riskbedömning

Perioden 20 oktober till 31 maj ska en enkel riskbedömning (pdf) göras för allt fältarbete inklusive snorkling. Fältarbete utanför "småbåtsområdet" (se stationens sjökort) eller ensamarbete måste riskbedömas året runt.

Vid frågor, kontakta småbåtsansvarig eller stationssamordnare.

Internet

På stationen finns det trådlösa nätverket Eduroam. Kontakta receptionen om ni inte kan logga in för att få ett lösenord till Göteborgs universitets gästkonto. 
Läs mer om stationens IT-resurser

Sophantering och återvinning

Som kursledare är du ansvarig för att studenterna följer stationens rutiner för sopor och återvinning. 

Kommunikationer

På Tjärnö finns ingen kiosk eller affär. Västtrafik kör buss vissa tider till och från Strömstad. För mer information se:

Tjärnölaboratoriet har en minibuss som kan användas för att till exempel hämta ankommande studenter vid järnvägsstationen i Strömstad. Bussen bokas av lärare, kontakta receptionen för mer information.

Krisledningsgrupp

På kvällar och helger finns ingen personal på stationen. Om något allvarligt händer som inte kan vänta, kontakta då någon i stationens krisledningsgrupp. Information om krisledningsgruppen finns på de "gröna anslagen" som är uppsatta på flera platser på stationen.

Sjukvårdsupplysning: Ring 1177
Nödläge: Ring 112
Adress: Tjärnö marina laboratorium, Laboratorievägen 10, 452 96 Strömstad.

Mer information

Titta gärna runt här på vår hemsida för mer information. Här finns detaljerade uppgifter om lokaler, utrustning och olika resurser.

Vi ser fram emot ert besök och hoppas att allt ska fungera efter belåtenhet. Tveka inte att kontakta oss före eller under besöket om ni har några frågor!

Navigate to video: Introduktion till Tjärnö
Video (11:46)
Introduktion till Tjärnö

Kontaktpersoner

Laboratorieansvarig:
Ahmed Alrifaiy

Småbåtsansvarig:
Joel White

Dykverksamhetsledare:
Gunnar Cervin

Stationsamordnare:
Helen Veerman

Receptionen:
Gunilla Johansson