Till startsida
Webbkarta
 • Första barnet fött efter livmodertransplantation

 • Evolution i marina miljöer - kan arter anpassa sig till snabba miljöförändringar?

  Linnécentrum för marin evolutionsbiologi, CeMEB, samlar forskare från flera biologiska forskningsområden för att bättre förstå hur marina arter och bestånd av arter förändras genom evolution.

 • Lärande, interaktion och medierad kommunikation i det moderna samhället

  Forskning om lärande och interaktion i ett sociokulturellt perspektiv. Vilka konsekvenser får de nya medierna för lärande inom och utanför utbildningssystemet?

Forskning som påverkar

Göteborgs universitet har en bred och framgångsrik forskning med 2 700 forskare/lärare och doktorander, som forskar om allt från utvecklingsbiologi, logistik och genusfrågor, till statsvetenskap, design och medeltidshistoria. Universitetet har också starka forskarprofiler med Nobelpristagaren Arvid Carlsson i spetsen.

Forskningen vid Göteborgs universitet bedrivs vid våra institutioner och centrumbildningar. Du hittar mer information om universitetets forskning via länkarna nedan.

Forskningsnyheter

 • Webbmetod kan förhindra blindhet hos för tidigt födda

  [2015-01-29] För tidigt födda barn riskerar att drabbas av ögonsjukdomen ROP, som kan orsaka blindhet. Nu kan läkare med hjälp av en ny webbaserad metod hitta riskbarnen långt innan de första symtomen visar sig, vilket ökar möjligheten till förebyggande insatser.

 • Ny metod identifierar anlag för ärftlig tarmcancer

  [2015-01-26] Cancer i tjock- och ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna och orsakas till stor del av ärftliga faktorer. Nu har forskare genom en ny genetisk metod förbättrat diagnosmöjligheterna för patienter med ärftlig tjock- och ändtarmscancer.

Fler nyheter

Världens första hantverksdoktor

Världens förste doktor i hantverk heter Ulrik Hjort Lassen. Han har inte bara skrivit en avhandling, han har också byggt ett lusthus med hjälp av månghundraårig stolpverksteknik.

– Det speciella med min forskning är att jag inte bara beskriver hantverket, jag utför det också, förklarar han.

Läs artikeln om Ulrik Hjort från GU-journalen nr 3, 2014 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Fler forskarporträtt!

75 är det nya 20

 – Medellivslängden i Europa kommer att vara 100 år vid nästa sekelskifte. Det menar professor Ingmar Skoog, föreståndare för centret AgeCap. Under flera decennier har studier av äldre genomförts vid Göteborgs universitet, exempelvis H70-undersökningen, där cirka tusen 70-åringars hälsa undersöktes under 30 år.

Läs också:

 

Videogalleri

Ransonering, cellull och kaninmuffar-textil och kläder under andra världskriget

Syr du om dina kläder och lagar dina strumpor? Varför inte?
Här berättar Eva Knuts om kreativa lösningar på den materiella brist som rådde under andra världskriget, om vikten av att i oroliga tider ändå ha välpressade byxor av bästa kvalite.

Publicerad 2015-01-30

Dela filmen

Videogalleri

tipbox