Till startsida
Webbkarta

Forskning

Göteborgs universitet har en bred och framgångsrik forskning som präglas av mångvetenskapligt samarbete och är nära knuten till utbildningen.
Våra 2 700 forskare/lärare och doktorander forskar om allt från utvecklingsbiologi, logistik och genusfrågor, till statsvetenskap, design och medeltidshistoria. Universitetet har också starka forskarprofiler med Nobelpristagaren Arvid Carlsson i spetsen.

Forskningen vid Göteborgs universitet bedrivs vid våra institutioner och centrumbildningar. Du hittar mer information om universitetets forskning via länkarna nedan.

 

Forskningsnyheter

  • God överlevnad för "blue babies" och barn med medfött hjärtfel

    [2016-02-11] Över 90 procent av de som opererats för medfött hjärtfel som barn, till exempel på grund av "blue baby"-syndrom, lever 20 år efter operationen. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

  • Få på arbetsmarknaden stöder flexicurity

    [2016-02-11] Anställda kan under goda omständigheter gynnas av en uppluckring i arbetslivslagstiftningen, om A-kassan stärks och möjligheterna till kompetensutveckling är stora. Men generellt är stödet litet för den kombination av avreglering och starka stödsystem som¿flexicurity¿-modellen bygger på. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet där anställdas attityd till konceptet har undersökts.

Fler nyheter

Göteborgs universitet koordinerar nätverk för hotade forskare

Illustration Kicki Edgren

Göteborgs universitet har som första lärosäte i Sverige tagit emot två forskare inom ramen för Scholars at Risk. De båda forskarna, från Syrien respektive Pakistan, ska tillbringa ett år i Göteborg. Göteborgs universitet kommer också att koordinera det svenska SAR-nätverk som startar officiellt under våren 2016.

Läs intervju med de två hotade forskarna i GU Journalen nr 7/2015.


AgeCap forskar om äldre personers kapabilitet

AgeCap är en tvärvetenskaplig centrumbildning för samarbete mellan fem forskargrupper från olika discipliner vid Göteborgs universitet. Det gemensamma målet är att möjliggöra äldre personers kapabilitet: Individens förmåga att utföra handlingar för att nå mål han eller hon har anledning att värdesätta.

AgeCap är ett centrum som består av drygt 100 forskare och forskningspersonal från fem olika discipliner.

Läs mer om AgeCap

 

Hitta forskaren

Hitta forskare, ämnen och publikationer.

Sök publikationer

Här kan du söka bland våra disputationer, toppublikationer och pressmeddelanden.

För forskaren

Information om forskningsinfrastruktur, stipendier och Forsknings- och innovationskontoret.

Bli doktorand

För dig som vill fortsätta dina studier efter master- eller magisterexamen.

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?