Till startsida
Webbkarta
 • Lär dig något nytt!

  På Göteborgs universitet pågår forskning inom en mängd olika ämnen, vi har allt från konst till medicin. Vi har också många tvärande forskningsprojekt där kunskaper från olika områden möts. Här kan du läsa populärvetenskapliga texter om våra forskare och deras forskning.

  Läs våra artiklar och reportage »
  Lär dig något nytt!

Forskning som påverkar

Göteborgs universitet har en bred och framgångsrik forskning med 2 700 forskare/lärare och doktorander, som forskar om allt från utvecklingsbiologi, logistik och genusfrågor, till statsvetenskap, design och medeltidshistoria. Universitetet har också starka forskarprofiler med Nobelpristagaren Arvid Carlsson i spetsen.

Forskningen vid Göteborgs universitet bedrivs vid våra institutioner och centrumbildningar. Du hittar mer information om universitetets forskning via länkarna nedan.

Forskningsnyheter

 • Insulinpump nära halverar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom

  [2015-06-30] Personer med typ 1-diabetes som använder en insulinpump har en nästan halverad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom i förhållande till personer som tar insulin med sprutor. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som publiceras i inflytelserika British Medical Journal.

 • Diabetes dödligare för individer med låg socioekonomisk status

  [2015-06-29] Låg inkomst och låg utbildning nästan tredubblar risken för individer med typ 1-diabetes att drabbas av hjärtinfarkt och dö. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, som dessutom visar att det är en felaktig slutsats att typ 1-diabetes minskar bland yngre.

Fler nyheter

Helene Brembeck studerar hur föremål rör sig mellan ägare

Ulla Carlsson

Hon ingår i forskningsprojeket Re:heritage som studerar second hand-marknaden i Göteborg och i norra England. Under våren 2015 kommer hon att röra sig i affärerna på Magasinsgatan och inhämta information från kunder och butiker.

 

Läs artikeln i GU-journalen nr 1, 2015 (PDF, öppnas i nytt fönster)

 Läs fler forskarporträtt!


Centrum för konsumtionsvetenskap

Centrum för konsumtionsvetenskap är Sveriges största forskningscentrum inom konsumtionsområdet. Aktuella forskningsteman är digitalisering, kultur, mat, mobilitet och nationella konsumtionsmönster. Målsättningen är att skapa ny kunskap om konsumtion och konsumtionsmönster som är relevant för forskare, myndigheter, organisationer, näringsliv och konsumenter

Läs mer om centrum för konsumtionsvetenskap

Varför är retro och vintage så populärt?

Flöden av materiell kultur, såsom saker, möbler, kläder, bilar, husdelar, mat och avfall, är ett centralt inslag i dagens samhälle. På senare tid har cirkulering av allt fler av dessa material och föremål etablerat sig som ett attraktivt och nödvändigt alternativ till linjära förlopp. Återanvändning, återbruk, återvinning är alla förhållningssätt som knyter samman det åldrande med nya sammanhang, tillämpningar och värden.

Läs mer om forskningsprojektet Re:heritage

 

Videogalleri

Arktis - klimatförändringens "Hesa Fredrik"

Den globala temperaturökningen under de sista årtiondena är störst i Arktis, vilket bland annat resulterat i en stor minskning av havsistäcket såväl som att permafrosten tinar. Båda dessa processer kopplar tillbaka till klimatet genom att det påverkar flödet av koldioxid till atmosfären.

Publicerad 2015-06-01

Dela filmen

Videogalleri

tipbox