Till startsida
Webbkarta
 • Europas enda forskningscentrum för personcentrerad vård

  Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet - GPCC- är ett nationellt tvärvetenskapligt forskningscentrum som bildades 2010 med stöd av regeringens strategiska satsning på vårdforskning.

 • Mistra Urban Futures - centrum för hållbar stadsutveckling

  Mistra Urban Futures är ett internationellt centrum för hållbar stadsutveckling. Centrumet ska bidra till att göra verklig skillnad för miljön och människors liv i världens städer.

 • EpiLife - samspelet mellan mental och fysisk hälsa i ett livstidsperspektiv.

  EpiLife är Göteborgs epidemiologiska centrum för forskning om samspelet mellan mental och fysisk hälsa i ett livstidsperspektiv. Forskningen bygger på de befolkningsstudier som har bedrivits i Göteborg sedan 1960-talet.

Forskning som påverkar

Göteborgs universitet har en bred och framgångsrik forskning med 2 700 forskare/lärare och doktorander, som forskar om allt från utvecklingsbiologi, logistik och genusfrågor, till statsvetenskap, design och medeltidshistoria. Universitetet har också starka forskarprofiler med Nobelpristagaren Arvid Carlsson i spetsen.

Forskningen vid Göteborgs universitet bedrivs vid våra institutioner och centrumbildningar. Du hittar mer information om universitetets forskning via länkarna nedan.

Forskningsnyheter

 • Ett ögonblick Cecilia Björck...

  [2015-03-05] ...universitetslektor vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som på internationella kvinnodagen 8 mars är du ihop med två kollegor från Göteborgs universitet och föreläser om musik på svenska ambassaden i Washington DC.

 • Fokus på flyktingbarn i Sverige

  [2015-03-04] Var fjärde flyktingbarn i Sverige går inte i skolan. Det är en slutsats av skillnader i antalet registrerade flyktingbarn hos de skolansvariga kommunerna och Migrationsverket. Det framkom på ett seminarium arrangerat av forskningsmiljön Barndom, ungdom, kultur och lärande.

Fler nyheter

Världens första hantverksdoktor

Världens förste doktor i hantverk heter Ulrik Hjort Lassen. Han har inte bara skrivit en avhandling, han har också byggt ett lusthus med hjälp av månghundraårig stolpverksteknik.

– Det speciella med min forskning är att jag inte bara beskriver hantverket, jag utför det också, förklarar han.

Läs artikeln om Ulrik Hjort från GU-journalen nr 3, 2014 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Fler forskarporträtt!

Snäckors blyghet går i arv

Vad har strandsnäckor från Bohuslän, fisk i vulkansjöar och vandrande pinnar gemensamt? Enligt Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi, hjälper de forskarna att förstå hur olika arter bildas.

Läs artikeln "Snäckors blyghet går i arv" i Science faculty magazine nr 2, 2014

 

Videogalleri

Filosofiska perspektiv på hatbrott

Vad är egentligen ett hatbrott? Vad gör hatbrott värre än andra brott? En granskning av hatbrott väcker också allmänna rättsfilosofiska frågor. Vad får vi straffa människor för? Kan vi påverka människor attityder med hjälp av lagar och straff?

Publicerad 2015-03-03

Dela filmen

Videogalleri

tipbox