Till startsida
Webbkarta
 • Europas enda forskningscentrum för personcentrerad vård

  Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet - GPCC- är ett nationellt tvärvetenskapligt forskningscentrum som bildades 2010 med stöd av regeringens strategiska satsning på vårdforskning.

 • Mistra Urban Futures - centrum för hållbar stadsutveckling

  Mistra Urban Futures är ett internationellt centrum för hållbar stadsutveckling. Centrumet ska bidra till att göra verklig skillnad för miljön och människors liv i världens städer.

 • EpiLife - samspelet mellan mental och fysisk hälsa i ett livstidsperspektiv.

  EpiLife är Göteborgs epidemiologiska centrum för forskning om samspelet mellan mental och fysisk hälsa i ett livstidsperspektiv. Forskningen bygger på de befolkningsstudier som har bedrivits i Göteborg sedan 1960-talet.

Forskning som påverkar

Göteborgs universitet har en bred och framgångsrik forskning med 2 700 forskare/lärare och doktorander, som forskar om allt från utvecklingsbiologi, logistik och genusfrågor, till statsvetenskap, design och medeltidshistoria. Universitetet har också starka forskarprofiler med Nobelpristagaren Arvid Carlsson i spetsen.

Forskningen vid Göteborgs universitet bedrivs vid våra institutioner och centrumbildningar. Du hittar mer information om universitetets forskning via länkarna nedan.

Forskningsnyheter

 • Studier av sockerproteiner ökar kunskapen om virusattacker

  [2015-03-26] Hur lyckas en och samma virustyp attackera flera organ i kroppen, trots att organen ser helt olika ut? En studie av sockerbärande proteiner i herpesvirus kan ge svaret.

 • Ny bok om de policyprofessionella i svensk politik

  [2015-03-23] Nu presenteras den första analysen av politiska aktörer som inte är förtroendevalda utan anställda för att bedriva politik, till exempel PR-konsulter och utredare på fackförbund och tankesmedjor. Enligt studien är det är mycket oklart på vilka grunder som denna grupp utövar politisk makt och inflytande.

Fler nyheter

Världens första hantverksdoktor

Världens förste doktor i hantverk heter Ulrik Hjort Lassen. Han har inte bara skrivit en avhandling, han har också byggt ett lusthus med hjälp av månghundraårig stolpverksteknik.

– Det speciella med min forskning är att jag inte bara beskriver hantverket, jag utför det också, förklarar han.

Läs artikeln om Ulrik Hjort från GU-journalen nr 3, 2014 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Fler forskarporträtt!

Mästare i motstånd

Möt Stellan Vinthagen, världens första professor i civilt motstånd och icke-våld. 
- Det finns ingenting starkare än folklig makt, menar Stellan Vinthagen som delar sin tid mellan USA och Sverige och hoppas kunna ge kurser i hur man gör motstånd mot diktaturer.

Läs artikeln Mästare i motstånd i GU Journalen nr. 1, 2015 (PDF öppnas i nytt fönster)

 

Videogalleri

Ett hekto socker om dagen-barns sockerintag

Det pågår en intensiv debatt om barns sockerintag. Christel Larsson, professor i kostvetenskap vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap berättar om forskningsresultat angående Europeiska barns sockerintag, varför det inte är bra att äta för mycket socker och vad som är för mycket socker. Hon tar även upp hur vi kan främja ett rimligt sockerintag bland barn och ungdomar.

Publicerad 2015-03-26

Dela filmen

Videogalleri

tipbox