Till startsida
Webbkarta
 • Europas enda forskningscentrum för personcentrerad vård

  Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet - GPCC- är ett nationellt tvärvetenskapligt forskningscentrum som bildades 2010 med stöd av regeringens strategiska satsning på vårdforskning.

 • Mistra Urban Futures - centrum för hållbar stadsutveckling

  Mistra Urban Futures är ett internationellt centrum för hållbar stadsutveckling. Centrumet ska bidra till att göra verklig skillnad för miljön och människors liv i världens städer.

 • EpiLife - samspelet mellan mental och fysisk hälsa i ett livstidsperspektiv.

  EpiLife är Göteborgs epidemiologiska centrum för forskning om samspelet mellan mental och fysisk hälsa i ett livstidsperspektiv. Forskningen bygger på de befolkningsstudier som har bedrivits i Göteborg sedan 1960-talet.

Forskning som påverkar

Göteborgs universitet har en bred och framgångsrik forskning med 2 700 forskare/lärare och doktorander, som forskar om allt från utvecklingsbiologi, logistik och genusfrågor, till statsvetenskap, design och medeltidshistoria. Universitetet har också starka forskarprofiler med Nobelpristagaren Arvid Carlsson i spetsen.

Forskningen vid Göteborgs universitet bedrivs vid våra institutioner och centrumbildningar. Du hittar mer information om universitetets forskning via länkarna nedan.

Forskningsnyheter

 • Göran Landberg blir föreståndare för nytt centrum för molekylär medicin

  [2015-05-27] Professor Göran Landberg får uppdraget att bygga upp och leda det nya Wallenberg Centre of Molecular and Translational Medicine vid Göteborgs universitet. Beslutet togs av rektor Pam Fredman i veckan. Det nya centrat är en del av en storsatsning på svensk life science med målet att Sverige ska återta en världsledande position inom området.

 • Internationella toppforskare presenterar nya forskningsrön om demokratins effekter

  [2015-05-26] Demokrati kan handla om att fritt få välja politiker. Men det kan också röra sig om att ha tillgång till det nödvändigaste i livet. Den 28 maj har forskningsprogrammet Varieties of Democracy (V-Dem) konferens med fokus på vad demokrati har för effekter på bland annat barnadödlighet, livslängd och ekonomisk utveckling. Dessutom presenteras nya resultat om hur demokrati kommer till.

Fler nyheter

Första Unesco-professorn i yttrandefrihet

Ulla Carlsson

Ulla Carlsson är världens första professor i yttrandefrihet. Som föreståndare för Nordicom har hon under 40 år byggt upp ett globalt nätverk inom yttrandefrihet- och mediefrågor.

– Jag vill bygga vidare på det jag åstadkommit, säger hon.

För mig är det viktigt med växelverkan. Att jobba både på den globala arenan och nationellt.

Läs artikeln i GU-journalen nr 7, 2014 (PDF, öppnas i nytt fönster)

 

Stellan Vinthagen: Professor i icke-våld

Stellan Vinthagen

– Tjänsten har direkt syfte att störta diktaturer och främja mänskliga rättigheter, säger Stellan Vinthagen.

Professuren finns vid University of Massachusetts, men Stellan fortsätter också sitt arbete vid institutionen för globala studier i Göteborg.

Till artikeln i GU-journalen nr 1, 2015 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Fler forskarporträtt!


"Varianter av demokrati" – världens största forskningsprojekt kring demokrati

Varianter på demokrati är ett nytt och mer nyanserat sätt att mäta graden av demokrati i världens länder. Projektet ägs och leds av två parter - V-Dem institutet på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet och Kellogg Institute for International Studies vid University of Notre Dame i USA.

Läs mer om det internationella forskningsprogrammet Varianter av demokrati (V-Dem)

 

 

Videogalleri

Varför är retro och vintage så populärt?

Om hur vår konsumtion förändras av att saker sätts i rörelse och att vi tillskriver dem ett före och ett efter. Föremåls livshistorier väcker allt större intresse: saker kommer någonstans ifrån och de ska vidare efter att vi har haft dem.

Publicerad 2015-05-21

Dela filmen

Videogalleri

tipbox