Till startsida
Webbkarta

Forskning

Göteborgs universitet har en bred och framgångsrik forskning som präglas av mångvetenskapligt samarbete och är nära knuten till utbildningen.
Våra 2 700 forskare/lärare och doktorander forskar om allt från utvecklingsbiologi, logistik och genusfrågor, till statsvetenskap, design och medeltidshistoria. Universitetet har också starka forskarprofiler med Nobelpristagaren Arvid Carlsson i spetsen.

Forskningen vid Göteborgs universitet bedrivs vid våra institutioner och centrumbildningar. Du hittar mer information om universitetets forskning via länkarna nedan.

 

Forskningsnyheter

  • Ny tolkning av Rökstenens runinskrift ändrar bilden av vikingatiden

    [2016-05-02] Rökstenen, rest i slutet av 800-talet söder om sjön Tåkern i Östergötland, är världens mest kända runsten. Dess långa inskrift har verkat omöjlig att begripa, trots att den är förhållandevis lätt att läsa. Nu presenteras en tolkning av inskriften som helt bryter med en hundra år lång tolkningstradition. Vad som förut uppfattats som anspelningar på hjältedåd, kungar och krig, handlar i stället om själva minnesmärket.

  • Nytt centrum sätter förnyat fokus på kulturarvsfrågor

    [2016-04-29] Torsdagen den 21 april invigdes under högtidliga former Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. En viktig uppgift för centret blir att undersöka hur vi kritiskt kan förhålla oss till kulturarvets olika dimensioner idag.

Fler nyheter

Göteborgs universitet koordinerar nätverk för hotade forskare

Illustration Kicki Edgren

Göteborgs universitet har som första lärosäte i Sverige tagit emot två forskare inom ramen för Scholars at Risk. De båda forskarna ska tillbringa ett år i Göteborg.

Göteborgs universitet är också nu koordinator för det svenska SAR-nätverk som lanserades i mars 2016.

Läs intervju med de två hotade forskarna i GU Journalen nr 7/2015.


AgeCap forskar om äldre personers kapabilitet

AgeCap är en tvärvetenskaplig centrumbildning för samarbete mellan fem forskargrupper från olika discipliner vid Göteborgs universitet. Det gemensamma målet är att möjliggöra äldre personers kapabilitet: Individens förmåga att utföra handlingar för att nå mål han eller hon har anledning att värdesätta.

AgeCap är ett centrum som består av drygt 100 forskare och forskningspersonal från fem olika discipliner.

Läs mer om AgeCap

 

UGOT Challenges - unik forskningssatsning för att möta globala samhällsutmaningar

Illustration Kicki Edgren

Göteborgs universitet ska bygga upp sex starka forskningscentra med utgångspunkt i viktiga och aktuella samhällsfrågor.

Satsningen UGOT Challenges är på sammanlagt 300 miljoner kronor på sex år och utgår från att det krävs stark tvärvetenskaplig forskning för att lösa samtidens globala samhällsutmaningar.

Läs mer om vilka sex forskningscentra som deltar i UGOT Challenges.


Jessica Coria forskar om framtidens miljö

Jessica Coria är docent i miljöekonomi och en av forskningsledarna på FRAM, Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning vid Göteborgs universitet.

FRAM är ett av de sex centra som fått stöd av UGOT Challenges och projektet ska försöka svara på vilka nivåer av föroreningar som är acceptabla och vilka styrmedel som kan leda till mindre utsläpp.

Läs mer om Jessica Coria och FRAM i GU Journalen nr 1/2016

 

Hitta forskaren

Hitta forskare, ämnen och publikationer.

Sök publikationer

Här kan du söka bland våra disputationer, toppublikationer och pressmeddelanden.

För forskaren

Information om forskningsinfrastruktur, stipendier och Forsknings- och innovationskontoret.

Bli doktorand

För dig som vill fortsätta dina studier efter master- eller magisterexamen.

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?