Till startsida
Webbkarta
 • Europas enda forskningscentrum för personcentrerad vård

  Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet - GPCC- är ett nationellt tvärvetenskapligt forskningscentrum som bildades 2010 med stöd av regeringens strategiska satsning på vårdforskning.

 • Mistra Urban Futures - centrum för hållbar stadsutveckling

  Mistra Urban Futures är ett internationellt centrum för hållbar stadsutveckling. Centrumet ska bidra till att göra verklig skillnad för miljön och människors liv i världens städer.

 • EpiLife - samspelet mellan mental och fysisk hälsa i ett livstidsperspektiv.

  EpiLife är Göteborgs epidemiologiska centrum för forskning om samspelet mellan mental och fysisk hälsa i ett livstidsperspektiv. Forskningen bygger på de befolkningsstudier som har bedrivits i Göteborg sedan 1960-talet.

Forskning som påverkar

Göteborgs universitet har en bred och framgångsrik forskning med 2 700 forskare/lärare och doktorander, som forskar om allt från utvecklingsbiologi, logistik och genusfrågor, till statsvetenskap, design och medeltidshistoria. Universitetet har också starka forskarprofiler med Nobelpristagaren Arvid Carlsson i spetsen.

Forskningen vid Göteborgs universitet bedrivs vid våra institutioner och centrumbildningar. Du hittar mer information om universitetets forskning via länkarna nedan.

Forskningsnyheter

 • Hallå där Roger Säljö...

  [2015-04-15] ...Roger Säljö, professor i pedagogisk psykologi vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande och aktuell med boken "Lärande - en introduktion till perspektiv och metaforer" som beskriver de senaste hundra årens olika perspektiv på lärande, skola och utbildning.

 • Brustet hjärta - syndrom farligare än man trott

  [2015-04-15] Takotsubo, eller brustet hjärta-syndrom, är en medicinskt oförklarad sjukdom där stark, negativ stress bokstavligen kan få ditt hjärta att brista. Studier vid Sahlgrenska akademin antyder att syndromet kan vara både vanligare och farligare än man tidigare trott.

Fler nyheter

Världens första hantverksdoktor

Världens förste doktor i hantverk heter Ulrik Hjort Lassen. Han har inte bara skrivit en avhandling, han har också byggt ett lusthus med hjälp av månghundraårig stolpverksteknik.

– Det speciella med min forskning är att jag inte bara beskriver hantverket, jag utför det också, förklarar han.

Läs artikeln om Ulrik Hjort från GU-journalen nr 3, 2014 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Fler forskarporträtt!

Forskning om äldre i världsklass

Göteborgs universitet hör till världstoppen när det gäller äldreforskning. Det sker bland annat vid det tvärvetenskapliga centrumet AGECAP.
- Äldres hälsa har förbättrats så dramatiskt att vi först trodde att det var något fel på våra resultat. Forskning om äldre är på så sätt också en studie i Sveriges utveckling från fattigdom till ett av världens mest utvecklade länder, förklarar professor Ingmar Skoog.

Läs artikeln Världsbäst på äldreforskning i GU Journalen nr. 1, 2014 (PDF öppnas i nytt fönster)

 

Videogalleri

Emeriti 20

Samverkan inom företag och samverkan mellan växter och djur i marina miljöer. Två vitt skilda områden!
Sten Jönsson, professor emeritus i företagsekonomi och Inger Wallentinus, professor emerita i marin botanik samtalar med Mats Oscarson, professor emeritus i pedagogik och programledare, om sina specialområden.

Publicerad 2015-04-10

Dela filmen

Videogalleri

tipbox