Till startsida
Webbkarta
 • Första barnet fött efter livmodertransplantation

 • Evolution i marina miljöer - kan arter anpassa sig till snabba miljöförändringar?

  Linnécentrum för marin evolutionsbiologi, CeMEB, samlar forskare från flera biologiska forskningsområden för att bättre förstå hur marina arter och bestånd av arter förändras genom evolution.

 • Lärande, interaktion och medierad kommunikation i det moderna samhället

  Forskning om lärande och interaktion i ett sociokulturellt perspektiv. Vilka konsekvenser får de nya medierna för lärande inom och utanför utbildningssystemet?

Forskning som påverkar

Göteborgs universitet har en bred och framgångsrik forskning med 2 700 forskare/lärare och doktorander, som forskar om allt från utvecklingsbiologi, logistik och genusfrågor, till statsvetenskap, design och medeltidshistoria. Universitetet har också starka forskarprofiler med Nobelpristagaren Arvid Carlsson i spetsen.

Forskningen vid Göteborgs universitet bedrivs vid våra institutioner och centrumbildningar. Du hittar mer information om universitetets forskning via länkarna nedan.

Forskningsnyheter

 • Ny metod identifierar anlag för ärftlig tarmcancer

  [2015-01-26] Cancer i tjock- och ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna och orsakas till stor del av ärftliga faktorer. Nu har forskare genom en ny genetisk metod förbättrat diagnosmöjligheterna för patienter med ärftlig tjock- och ändtarmscancer.

 • Svågerpolitiken som försvann

  [2015-01-23] Nepotism, eller så kallad svågerpolitik, var flitigt förekommande i svensk statsförvaltning i slutet av 1700-talet och i början på 1800-talet, men inte därefter - det visar ny forskning. Anders Sundell, doktorand i statsvetenskap, bidrar med ny data.

Fler nyheter

Världens första hantverksdoktor

Världens förste doktor i hantverk heter Ulrik Hjort Lassen. Han har inte bara skrivit en avhandling, han har också byggt ett lusthus med hjälp av månghundraårig stolpverksteknik.

– Det speciella med min forskning är att jag inte bara beskriver hantverket, jag utför det också, förklarar han.

Läs artikeln om Ulrik Hjort från GU-journalen nr 3, 2014 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Fler forskarporträtt!

75 är det nya 20

 – Medellivslängden i Europa kommer att vara 100 år vid nästa sekelskifte. Det menar professor Ingmar Skoog, föreståndare för centret AgeCap. Under flera decennier har studier av äldre genomförts vid Göteborgs universitet, exempelvis H70-undersökningen, där cirka tusen 70-åringars hälsa undersöktes under 30 år.

Läs också:

 

Videogalleri

Den intelligenta översättningsappen som gör dig flerspråkig

Åker du utomlands och inte förstår språket?
Ladda ner översättningsappen så klarar du dig i minst 12 länder!
Forskarna på Göteborgs universitet och Chalmers har tagit fram en ny teknik
för automatisk översättning, som är baserad på mening och grammatik.

Publicerad 2015-01-14

Dela filmen

Videogalleri

tipbox