Till startsida
Webbkarta

Forskning

Göteborgs universitet har en bred och framgångsrik forskning som präglas av mångvetenskapligt samarbete och är nära knuten till utbildningen.
Våra 2 700 forskare/lärare och doktorander forskar om allt från utvecklingsbiologi, logistik och genusfrågor, till statsvetenskap, design och medeltidshistoria. Universitetet har också starka forskarprofiler med Nobelpristagaren Arvid Carlsson i spetsen.

Forskningen vid Göteborgs universitet bedrivs vid våra institutioner och centrumbildningar. Du hittar mer information om universitetets forskning via länkarna nedan.

 

Forskningsnyheter

  • Högtidlig tillställning när Brånemark klev in i uppfinnarnas Hall of Fame

    [2016-05-26] Per-Ingvar Brånemark har nu officiellt upptagits i amerikanska National Inventors Hall of Fame. Hustrun Barbro Brånemark tog nyligen emot hans medalj under en festlig tillställning i Washington DC, USA.

  • Arkiv kan inspirera till nya danser

    [2016-05-26] Skrift och bild kan arkiveras i sin egen form men vad gäller för dans? I en forskningsrapport diskuterar etnologen Mats Nilsson om det går att arkivera dans och vad som händer när vi dokumenterar och stoppar in dans i ett arkiv.

Fler nyheter

Alexandre Antonelli undersöker 65 miljoner år gamla arter

Alexandre Antonelli är nybliven professor i systematik och biodiversitet. Han vill ta reda på det omöjliga: varför har just Sydamerika så många fler arter än någon annan del av världen? För att göra det jämför han dagens arter med 65 miljoner år gamla.

Läs mer om Alexandre Antonelli i GU Journalen nr 2/2016


AgeCap forskar om äldre personers kapabilitet

AgeCap är en tvärvetenskaplig centrumbildning för samarbete mellan fem forskargrupper från olika discipliner vid Göteborgs universitet. Det gemensamma målet är att möjliggöra äldre personers kapabilitet: Individens förmåga att utföra handlingar för att nå mål han eller hon har anledning att värdesätta.

AgeCap är ett centrum som består av drygt 100 forskare och forskningspersonal från fem olika discipliner.

Läs mer om AgeCap

 

UGOT Challenges - unik forskningssatsning för att möta globala samhällsutmaningar

Illustration Kicki Edgren

Göteborgs universitet ska bygga upp sex starka forskningscentra med utgångspunkt i viktiga och aktuella samhällsfrågor.

Satsningen UGOT Challenges är på sammanlagt 300 miljoner kronor på sex år och utgår från att det krävs stark tvärvetenskaplig forskning för att lösa samtidens globala samhällsutmaningar.

Läs mer om vilka sex forskningscentra som deltar i UGOT Challenges.


Jessica Coria forskar om framtidens miljö

Jessica Coria är docent i miljöekonomi och en av forskningsledarna på FRAM, Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning vid Göteborgs universitet.

FRAM är ett av de sex centra som fått stöd av UGOT Challenges och projektet ska försöka svara på vilka nivåer av föroreningar som är acceptabla och vilka styrmedel som kan leda till mindre utsläpp.

Läs mer om Jessica Coria och FRAM i GU Journalen nr 1/2016

 

Munthe & Hellström: Viss forskning mer risk än nytta

Illustration Kicki Edgren

Båda är filosofer och har gett ut böcker om vad forskning kan leda till om vi inte tar etiska hänsyn. "Vi utforskar områden där vi inte vet vad det är vi inte vet", förklarar de. Det finns forskning som kan få farliga konsekvenser.

Till artikeln i GU-journalen nr 7, 2015


Göteborgs universitet koordinerar nätverk för hotade forskare

Illustration Kicki Edgren

Göteborgs universitet har som första lärosäte i Sverige tagit emot två forskare inom ramen för Scholars at Risk. De båda forskarna ska tillbringa ett år i Göteborg.

Göteborgs universitet är också nu koordinator för det svenska SAR-nätverk som lanserades i mars 2016.

Läs intervju med de två hotade forskarna i GU Journalen nr 7/2015.


 

Hitta forskaren

Hitta forskare, ämnen och publikationer.

Sök publikationer

Här kan du söka bland våra disputationer, toppublikationer och pressmeddelanden.

För forskaren

Information om forskningsinfrastruktur, stipendier och Forsknings- och innovationskontoret.

Bli doktorand

För dig som vill fortsätta dina studier efter master- eller magisterexamen.

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?