Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

USA i världen: från kolonial periferi till supermakt

Kurs
HI1776
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-22717
Ansökan stängd

Om utbildningen

Vad ligger till grund för den amerikanska republikens dramatiska utveckling – från tretton relativt olikartade kolonier, lokaliserade i periferin av det brittiska imperiet, till den ekonomiskt och militärt mäktigaste politiska enheten i historien? Vad förklarar bärkraften i föreställningar om USA:s unika roll i historien? Denna kurs fokuserar på USA:s föränderliga relation till omvärlden från tiden för den amerikanska revolutionen till 11 september-attackernas efterspel.

Under denna i huvudsak seminariebaserade kurs analyserar vi hur ekonomisk och teknologisk utveckling; institutionella arrangemang; naturresurser; handel, diplomati och krig; idéer och interna konflikter, format amerikaners uppfattningar om omvärlden och landets relation till andra stater och samhällen. Undervisningen utgår i betydande utsträckning från historiska källor. Kursen består av två delkurser. Den första täcker perioden från den amerikanska revolutionen till nittonhundratalets början. Den andra behandlar första världskriget till vår tid.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Så är det att plugga

Lokaler

Du hittar Institutionen för historiska studier i Humanistens lokaler på Renströmsgatan 6. Vår personal sitter på plan 5 och 6.