Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Här är pillret som ska mäta dina fisar

[2018-01-20] Den så kallade fisdetektorn består av en kapsel och en mikrodator. Den är stor som ett vitaminpiller och det är meningen att man ska svälja den. Nere i magen ska fisdetektorn mäta hur mycket gaser man har och hur tarmbakterierna mår.

[SVT Nyheter]

En antirasism som skjuter bredvid målet

[2018-01-20] Den här texten ville jag egentligen inte skriva eftersom jag tycker att journalistik idag ofta är för personlig. Kort och gott handlar det mesta om: jag, jag och jag. När det i stället borde vara fakta och analyser som talar för sig själva.

[Nerikes Allehanda]

Är det omodernt med genitiv-s?

[2018-01-20] Det har blivit lite av en moderörelse att göra sig av med genitiv-s. Hur kan det komma sig att politiker, tjänstemän och företagare vill ändra språkligt korrekta namn? Den här spalten handlar om Härnösands gymnasium och genitiv-s.

[Göteborgs-Posten]

30 experter: Vi behöver prata om annat än naturens ekonomiska värde

[2018-01-20] Vi kan inte bara prata om naturen i ekonomiska eller naturvetenskapliga perspektiv, vi behöver prata om naturens bidrag till människor i ett bredare perspektiv. Det presenterar 30 experter på biologisk mångfald i senaste numret av Science.

[Natursidan]

Anne Lundberg: "Jag är lantis i själ och hjärta"

[2018-01-20] Foto: Mark Hanlon Utsikten ut över fälten från Anne Lundbergs glasveranda är fantastisk. Här är Anne med en av familjens katter, Smilla. Anne Lundberg är just nu aktuell i en ny säsong av "Antikrundan".

[Ystads Allehanda Plus]

Så firas Birgit Nilsson 100 år

[2018-01-19] Den skulle Birgit Nilsson ha fyllt hundra år och hennes minne kommer att hedras över hela världen. Det blir hyllningskonserter i såväl Göteborg som Stockholm och i hennes hembygd i Skåne.

[Göteborgs-Posten]

Samarbete mellan svenska och japanska universitet inom forskning, utbildning och innovation

[2018-01-19] MIRAI är ett samarbetsprojekt mellan sju svenska universitet och åtta japanska universitet. Projektet finansieras av STINT och de deltagande universiteten.

[Stockholms universitet]

Nu är det klippt för bron

[2018-01-19] MARIESTAD: Universitetsbron invigdes med pompa och ståt På fredagseftermiddagen invigdes Universitetsbron officiellt. Bandklippning och tal stod på schemat till många Mariestadsbors beskådan.

[Mariestads-Tidningen]

De mäktiga hobbyisterna

[2018-01-19] På 70-talet var de aktiva medlemmar. I dag tycker de till om och påverkar politiken från en läktarposition - när de får en stund över.

[Fokus]

Tvärfacklig anmälan angående situationen på operationsavdelning / 19 JAN 2018

[2018-01-19] Göteborgs läkarförening, Vårdförbundet och Kommunal har vänt sig till Arbetsmiljöverket i en gemensam anmälan angående den pressade situationen på en gynekologisk operationsavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg.

[Läkartidningen]

Slutspurt på SCAPIS i Huddinge

[2018-01-19] Det är full aktivitet på avdelning M62 på Karolinska Huddinge. Hit till Karolinska Trial Alliance, KTA, kommer dagligen personer som deltar i olika kliniska studier.

[Karolinska Sjukhuset]

STEN A OLSSONS STIFTELSE DELAR UT RESESTIPENDIER PÅ MASTERSNIVÅ FÖR ÅR 2017

[2018-01-19] Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur avsätter underneath en tioårsperiod med början 2012 en miljon kronor per år compartment resestipendier.

[Tanalys]

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

[2018-01-19] Genom att prata om "naturens bidrag till människor" istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv.

[Miljö & Utveckling]

Hållbara transporter - hett ämne på Handelshögskolan

[2018-01-19] Nyligen gästade Hogias medarbetare Lars Tingström Handelshögskolan i Göteborg och höll en föreläsning om hållbara transporter med hjälp av integrerade och standardiserade IT-system.

[Infrastrukturnyheter]

Katarina Östholm: Det finns inga bönder på Södermalm - därför behöver Sverige en ny huvudstad

[2018-01-19] Det finns inga bönder på Södermalm. Inga gruvor sänker grundvattnet med 17 meter i Gamla Stan eller underminerar marken så att alla hus måste flyttas. Inga tjädrar får sina livsrum förstörda av vindkraftverk runt Kaknästornet.

[Dalarnas Tidningar Premium]

Säker inflammationsbehandling för gravida

[2018-01-19] Tidigare har kvinnor med aggressiv inflammatorisk sjukdom behandlades med kortison under graviditeten. Något som innebär risk för tidig födsel och låg födelsevikt hos barnet.

[NetdoktorPro]

Vill du hänga med i nyhetsflödet ska du undvika sociala medier

[2018-01-19] En ny studie från JMG på Göteborgs universitet visar att personer som följer nyheter via sociala medier har lägre kunskap om vad som händer än de som följer traditionella nyhetsmedier.

[Dagensanalys.se]

"De kanske tänker kex som kex"

[2018-01-19] Kex och Kungälv har hört ihop i 130 år. En fabriksflytt till Riga skulle smula sönder den symbiosen. Ägarna missar att den lokala kopplingen kan nyttjas för att vinna kunders hjärtan, anser varumärkesexperten Eva Ossiansson.

[SVT Nyheter Väst]

Genvariant bidrog till förkortad livslängd hos alkoholberoende / 19 JAN 2018

[2018-01-19] Claudia Fahlke, professor i psykologi, leg psykolog, psykologiska institutionen, Göteborgs universitet; Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Nordiska rådet håller paneldiskussion om digitalisering

[2018-01-19] Den 24 januari håller Nordiska rådet en paneldiskussion på temat: Den digitala utvecklingens möjligheter att förbättra demokratiska och hållbara Nordiska välfärdssamhällen - politiskt ledarskap och ansvar.

[Riksdagen]

Forskarvarning: Blir svårt undvika möjlighet för avtalsshopping

[2018-01-19] Från universitetsvärlden kommer hård kritik mot att regeringen utreder ändrad konflikträtt. - Politiker ska inte lägga sig i, säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap på högskolan i Skövde.

[Arbetet]

Vägus vinterturné: Det var en gång en orkester!

[2018-01-19] Vägus, Västra Götalands ungdomssymfoniker, är ingen vanlig orkester. Med energi, musikglädje och amusement har de unga musikerna skaffat sig ett rykte som Sveriges roligaste symfoniorkester.

[Tanalys]

Chefens förutsättningar påverkar stressnivån

[2018-01-19] Närmare fyra av tio svenskar upplever att de inte får tillräckligt med stöd från sina arbetsgivare när det gäller det mentala välmåendet, enligt en ny undersökning.

[Tidningen Karriär]

Kvinna blev fastklämd under spårvagn

[2018-01-19] En kvinna i 30-års åldern blev under fredagsförmiddagen påkörd av en spårvagn i ...

[GT]

Kroppens egen badrumsvåg håller koll på vikten

[2018-01-19] Det verkar finnas en inbyggd badrumsvåg i våra kroppar. Forskare vid Sahlgrenska akademin har upptäckt ett kroppseget system för viktkontroll som registrerar kroppsvikten via benen. När vi sitter ner slår systemet fel, tror forskarna.

[Diabetesportalen]

Skolporten-gruppen - en dold makthavare i skolans värld

[2018-01-19] FokusAffärssinne och tajming har gjort Skolporten till en makthavare i utbildningssektorn. Men vad händer när privata, externa företag får stora möjligheter att påverka skolan och skolforskningen?

[Lärarnas Tidning]

Sociala medier ingen bra kunskapskälla

[2018-01-19] Morgonkollen Personer som får sina nyheter via sociala medier har mindre kunskap än de som nås av dem via traditionella medier. Det visar en ny studie som gjorts vid JMG.

[Medievärlden]

Miljonbidrag till forskningsprojekt - Örebroforskare deltar

[2018-01-19] Ett team av forskare har fått 4,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Bland annat deltar forskare vid Örebro universitet. Pengarna ska användas till forskning om kroppsideal i skolidrotten.

[Nerikes Allehanda]

Forskare letar läskig mat från havet

[2018-01-19] Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden.

[Fiskejournalen]

Studie: Svenskar lär sig inget av sociala medier

[2018-01-19] De som får sina nyheter från sociala medier har sämre kunskap om politik, Spotify startar nyhetstjänst i samarbete med BuzzFeed och Twitch tecknar avtal med Disney. Det och mer i dagens morgonsvep.

[Resumé]

Forskare lanserar nytt sätt att se på naturens värde för människan

[2018-01-19] Genom att prata om "naturens bidrag compartment människor" istället för "ekosystemtjänster" kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv, där även samhällsvetenskapliga och humanistiska insikter finns med i bilden.

[Tanalys]

Alice Bah Kuhnke vill bli språkrör

[2018-01-19] SAMHÄLLE Får hon frågan så säger hon ja - till att bli språkrör. Alice Bah Kuhnke är beredd att ta på sig ledartröjan i Miljöpartiet. - Om kongressen vill det, då är jag beredd att axla det ansvaret, säger hon.

[Aftonbladet]

Per Schöldberg (C) - Den ofrivillige karriäristen

[2018-01-19] Jag blev tillfrågad". Det är Per Schöldbergs vanligaste replik när han berättar om sin karriär. Både i det vanliga arbetslivet och politiken. Nu ska han bli riksdagsman.

[Smålandsposten Plus]

Hamnen kan vara mycket bra för Västsverige

[2018-01-19] Magnus Jacobsson (KD): Hamnfrågan måste upp på regionnivå.

[Bohusläningen]

Studie: Mindre kunskap om du följer sociala medier

[2018-01-18] Svenskar som följer nyheter på sociala medier har mindre kunskap om det som händer än de som följer traditionella medier, visar en ny studie skriver Journalisten.

[Omni]

Nasala utskottet går vidare med bok

[2018-01-18] Lund Nasotekets 190 näsor har nu blivit 350, om än bara i bokform. Med anledning av universitetets 350-årsjubileum och det egna 30-årsfirandet presenterar nasala utskottet boken Näsor under 350 år.

[Skånska Dagbladet]

19 klimatprojekt blir verklighet 2018

[2018-01-18] Under 2018 genomförs 19 nya projekt som beviljats medel ur Göteborgs universitets interna klimatfond, alla i syfte att genom olika åtgärder minska universitetets negativa klimatpåverkan.

[Medarbetarportalen]

Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

[2018-01-18] 7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

[Kollega]

Här får utrotningshotade djur överleva i Östersjön

[2018-01-18] Viktiga djurarter riskerar att försvinna från stora områden i Östersjön på grund...

[Expressen]

Traditionella medier bättre än sociala medier för kunskap

[2018-01-18] De svenskar som följer nyheterna via sociala medier vet mycket mindre om det som...

[Dagens Nyheter - Login]

Vet mer med traditionella medier

[2018-01-18] De som följer traditionella medier har goda kunskaper om politiska nyheter, medan de som följer sociala medier inte har det. Det visar en studie vid JMG på Göteborgs universitet, skriver tidningen Journalisten.

[Sydnärkenytt]

Svenskar lär sig inget av sociala medier visar ny studie

[2018-01-18] De som följer traditionella medier har goda kunskaper om politiska nyheter, medan de som bara följer sociala medier inte har det. Det visar en studie vid JMG på Göteborgs universitet.

[Journalisten]

Hamnfyran väckte liv i partiledardebatten

[2018-01-18] Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn och hotet om att inskränka strejkrätten blir allt mer omdebatterat. Under gårdagen ledde den till ett häftigt meningsutbyte mellan statsminister Löfven och Vänsterledaren Sjöstedt i riksdagsdebatten.

[ETC Göteborg]

4,4 miljoner till forskning om hur lärare pratar om kropp, vikt och hälsa

[2018-01-18] Hur påverkar debatten om den så kallade fetmaepidemin lärare och elever i idrott och hälsa.

[Örebro universitet]

Samma innehåll på varje stadium i matteundervisningen

[2018-01-18] ForskningElevernas förståelse för matematiken ökar inte tillräckligt över stadierna, enligt pedagogikforskaren Caroline Nagy. Hon efterlyser samarbete i nya lärarlag.

[Lärarnas Tidning]

Magspecial - tarmfloran vårt största organ

[2018-01-18] Fakta Molkosan - ett enkelt sätt att få i sig mjölksyra Ett enkelt sätt att skapa en hälsosam tarmflora är att dricka Molkosan regelbundet.

[Kurera]

Lär sig nytt om det gamla

[2018-01-18] Nyheter Att måla på gammalt vis med traditionella färger och tekniker har aldrig varit hetare. Branschen letar folk med ljus och lykta och nu finns en ny YH-utbildning.... - Det känns som ett lyft för mig med ny kunskap.

[Målarnas Facktidning]

Agnes Wold: Så smittsamt är mässling

[2018-01-18] Sedan december har vi fått 28 bekräftade fall av mässling i västra Sverige. Är det en epidemi och hur farligt är mässling? Agnes Wold läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin ger svar.

[Sveriges Radio Göteborg]

Tre forskare slår hål på myter om läsning

[2018-01-18] Blir man en bättre människa av att läsa skönlitteratur? Kan intensiv lästräning ge långtgående effekter? Och varför ska man modersmålsundervisning? Tre forskare slår hål på vanliga "myter" och förutfattade meningar om läsning och skrivande.

[Svenska Dagbladet]

Arbetsrättsexpert: Konflikten i containerhamnen skapad av APM

[2018-01-18] Hamnarbetarförbundet i Göteborg uttrycker i ett pressmeddelande besvikelse över att ha dragits in i vad man kallar ett storpolitiskt spel för att inskränka konflikträtten.

[Sveriges Radio Göteborg]

Svaret efter medlarens kritiserade förslag: Han är lösningsinriktad

[2018-01-18] UPPDRAG GRANSKNING Medlaren Jan Sjölin säger i en intervju med Uppdrag granskning att konflikten i Göteborgs hamn går att lösa om Hamnfyran lägger ner och går med i Transportarbetareförbundet istället.

[SVT Nyheter]

Stenålderskost mer hälsosam för överviktiga kvinnor

[2018-01-18] Överviktiga kvinnor efter klimakteriet som äter så kallad stenålderskost får en varaktig viktminskning. De får även lägre nivåer av riskfaktorer för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Det visar en ny studie vid Umeå universitet.

[Expertsvar]

"AI stärker kundkontakten och gör oss mer proaktiva"

[2018-01-18] Erica Lundin leder SEB:s utveckling av bankens AI-baserade kundtjänst Aida. Att syssla med artificiell intelligens på heltid var otänkbart när hon tog examen 2005. Nu är det en realitet.

[Realtid]

Försvaret: Vart är vi på väg i Sverige?

[2018-01-18] Vi har en regering som inte är överens om vår försvars- och säkerhetspolitik. Regeringen tillsatte en parlamentarisk försvarsberedning med inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021-2025.

[Nerikes Allehanda]

Jakten på det glömda språket

[2018-01-18] Allt fler transsexuella känner att de inte hör hemma i något av de traditionella könen. De känner sig varken som man eller kvinna, och kallar sig ickebinära. Nino är en 27-årig Göteborgare som föddes som tjej. Idag är hen transperson.

[Sveriges Radio P1]

Forskare: Reformer hotar göra lärare till ögontjänare

[2018-01-18] Förstelärarreformen och det så kallade Lärarlönelyftet splittrar lärarkåren på längden och tvären.

[Dagens Arena]

Yougov: Det rödgröna blocket störst - men fortsatt jämnt mellan blocken

[2018-01-17] De rödgröna har en knapp majoritet, men läget mellan blocken är fortsatt jämnt. Det visar valårets första opinionsundersökningen från Yougov på uppdrag av Metro.

[Metro]

Fler sökande till internationella kurser hösten 2018 17 januari 2018 Antalet sökande till höstens internationella kurser och program på grundnivå vid svenska universitet och högskolor ökar med sex procent jämfört med förra hösten. Samtidigt minskar ant...

[2018-01-17] Nyhet Antagning och studier, Statistik Antalet sökande till höstens internationella kurser och program på grundnivå vid svenska universitet och högskolor ökar med sex procent jämfört med förra hösten.

[Universitets- och högskolerådet]

USÖ är bäst på medicinsk kvalitet

[2018-01-17] Universitetssjukhuset Örebro är bäst på medicinsk kvalitet bland landets sju universitetssjukhus, det skriver tidningen Dagens Medicin i dag i sin årliga ranking av landets sjukhus.

[Örebronyheter]

Totalt oläslig handstil

[2018-01-17] Många studenter idag skriver oläsligt och försök pågår med digital examination. Berömd Bayeux-tapet lånas ut av Frankrike till Storbritannien. Åkerbäret - är det världens godaste bär?

[Sveriges Radio P1]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?