Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-11-16 14:40

Tipsa en vän
Utskriftsversion

GU i Media - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Högerpopulister vill inte ha en hållbar asylpolitik.

[2019-07-17] Den tyska tidigare försvarsministern och gynekologen Ursula von der Leyen har rö...

[Helsingborgs Dagblad]

Nytt center för djurförsök på stora djur planeras i Sverige

[2019-07-17] Trots en stark opinion mot djurförsök på större djur som hundar, katter och apor så kan Djurrättsalliansen avslöja att det just nu planeras för ett nytt djurförsökcenter för stora djur i Sverige.

[Borås Nyheter]

Läsartext | 15:18 Läsartext | 15:18 LÄSARTEXT: Joel Nyman och Bengt Andersson bjuder på klassiska guldkorn På tisdag den 23 juli bjuder den unge violinisten Joel Nyman, med rötter i Bollnäs, och den...

[2019-07-17] På tisdag den 23 juli bjuder den unge violinisten Joel Nyman, med rötter i Bollnäs, och den välkände pianisten Bengt Andersson från Söderhamn, på klassiska guldkorn på Logen i Berga Brystuga.

[Hela Hälsingland Premium]

Kampanj mot centrum för djurförsök

[2019-07-17] Ett stort centrum för djurförsök på till exempel katter, hundar och hästar planeras i Sverige, enligt uppgifter från Djurrättsalliansen. Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska Institutet är några av aktörerna bakom projektet.

[Tidningen Syre]

Nio varningstecken på hjärtinfarkt

[2019-07-17] 25 000 får infarkt varje år * Går att förebygga * Fimpa och ät blåbär

[Aftonbladet Plus]

SWECCLIM - Swedish Experimental Clinical Center for Large-Animal Innovative Models

[2019-07-17] SLU, Uppsala universitet, SVA, Karolinska Institutet, Göteborgs universitet samt Linköpings universitet har tillsammans sökt medel från Vetenskapsrådet för ett kompetenscentrum med den bästa tvärvetenskapliga expertis som finns inom medicinsk

[Sveriges lantbruksuniversitet]

Studie: Ökad fetma skapar ny typ av hjärtpatient

[2019-07-17] En svensk registerstudie visar på ett samband mellan ökningen av hjärtmuskelsjukdomen kardiomyopati och fetma, rapporterar Vetenskapsradion.

[Omni]

Studie: Anorexia sitter inte bara i hjärnan

[2019-07-17] Anorexia är en psykiatrisk sjukdom. Men inte bara. En stor internationell studie visar att sjukdomen också kan hänga ihop med ämnesomsättningen.

[Dagens Medicin]

Vilken betydelse har den nya kunskapen om anorexi?

[2019-07-17] Genom en världsomfattande studie har forskare hittat åtta gener som påverkar risken för att utveckla anorexi.

[Sveriges Radio P1]

Kan stater kontrollera techjättarna?

[2019-07-17] En av de heta frågorna under G7:s pågående finansministermöte i franska Chantilly är den treprocentiga techjätteskatten som den franska senaten röstade genom förra veckan.

[Sveriges Radio P1]

S borde se upp med tappet till SD i "säkra" områden

[2019-07-17] SD går särskilt starkt framåt i det som tidigare var Socialdemokraternas styrkebälte.

[Göteborgs-Posten Plus]

Partiell månförmörkelse inträffar ikväll

[2019-07-16] Under tisdagskvällen finns det både chans till att se en partiell månförmörkelse och planeterna Jupiter och Saturnus. Hitta en plats med klar sikt och var beredd från och med kl 22.

[Göteborgs-Posten Plus]

Medier förlorare på spelregleringen

[2019-07-16] Omregleringen av spelmarknaden får spelbolagen att rata de traditionella medierna till förmån för att annonsera i andra kanaler.

[Svenska Dagbladet Premium]

Gener styr vem som drabbas av anorexia

[2019-07-16] Genom att studera dna från fler än 72 000 personer har forskare hittat åtta gener som påverkar risken för att utveckla anorexi.

[Sveriges Radio]

Att tala svenska i amerikasvenska dialektintervjuer

[2019-07-16] Hur agerar intervjuare och intervjuade amerikasvenskar gemensamt för att samtala på svenska? Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

[Edaportalen]

Frontalkrock i Borås - tre till sjukhus

[2019-07-16] Tre personer har förts till sjukhus efter en frontalkrock på riksväg 42 i Borås.

[Aftonbladet]

Nytt center för djurförsök på stora djur planeras i Sverige

[2019-07-16] Stoppa SWECCLIM - en kampanj av Djurrättsalliansen Djurrättsalliansen kan avslöja att det finns planer på att skapa ett center för djurförsök på stora djur i Sverige.

[Djurrättsalliansen]

Studie: Inte bara psykiska orsaker bakom anorexia

[2019-07-16] Anorexia kan ha att göra med anlag kopplade till ämnesomsättning. Det visar en omfattande studie som har publicerats i Nature Genetics, skriver TT.

[Omni]

Masteruppsatser prisade i Göteborg

[2019-07-16] Vid en examensceremoni för det tvååriga masterprogrammet vid Handelshögskolan i Göteborg delades Malmstenpriset ut till de nio bästa uppsatserna.

[Civilekonomen]

Ny studie: Anorexia sitter inte bara i hjärnan

[2019-07-16] Anorexia är en psykiatrisk sjukdom. Men inte bara. En stor internationell studie visar att sjukdomen också kan hänga ihop med ämnesomsättningen.

[Svenska Dagbladet Premium]

Därför är över hälften öppna för att skola om sig

[2019-07-16] Varannan svensk kan tänka sig att byta karriär. Vanligast är att vilja jobba med it, eller som lärare eller ingenjör. Men att kunna omskola sig är inte någon självklarhet.

[Göteborgs-Posten Plus]

Ifrågasätts mer än manliga patienter

[2019-07-16] Anke Samulowitz känner igen mönstret att vårdpersonal ifrågasätter kvinnors berättelser från sin egen forskning, där hon undersöker könsskillnader inom smärtvården.

[ETC Göteborg]

De fångar den bortglömda fisken

[2019-07-15] Tobisfisket har genom historien varit en viktig del för kustbefolkningen men idag har det fallit i glömska. För att förändra detta genomför nu Baskemölla hembygdsförening Tobisfiske i traditionsbevarande syfte. Något som lockade många åskådare.

[Ystads Allehanda Plus]

Ekonomifrågan: Hur kan klimatnödläge genomföras i Sverige?

[2019-07-15] Hur kan klimatnödläge genomföras? Det undrar veckans läsarfrågeställare.

[ETC Premium]

"Ge kroppen vad den saknat - fysisk aktivitet"

[2019-07-15] Det är något fel med WHO:s lista över vilka riskfaktorer som är värst för människan. Ohälsosam kost, högt blodtryck, höga kolesterolvärden och övervikt ligger alla före brist på fysiskt aktivitet.

[Strömstads Tidning Plus]

Ny främmande krabba hittad i Sverige

[2019-07-15] I havet utanför Kullahalvön i nordvästra Skåne har man nu hittat en ny krabba, en stenkrabba. Arten är ny för Sverige och detta är det första fyndet. Krabban har mörka prickar på ryggen och har fått namnet stenkrabba.

[Search Magazine]

Textilkonstnär Pasi Välimaa död

[2019-07-15] Den finländske textilkonstnären Pasi Välimaa, har avlidit efter en olycka vid sitt hem i Frankrike. Han blev 51 år gammal. Pasi Välimaa var född i Nystad och kom som 20-åring till Sverige.

[Norra Skåne]

Forskare identifierar ny hjärnmekanism som reglerar kroppsvikt

[2019-07-15] Foto: Johan Wingborg Nu klarnar bilden av sambandet mellan molekylen interleukin-6 (IL-6) i hjärnan och fetma, i försök gjorda på gnagare.

[Edaportalen]

Övergrepp på nätet lika allvarligt som ett fysiskt för offret

[2019-07-15] Sexuella övergrepp på nätet kan ge minst lika allvarliga följder som fysiska angrepp. Ny forskning visar att barn som utsätts på internet tar större skada än vad omgivningen i allmänhet tror. Reaktionerna är desamma som efter en våldtäkt.

[Göteborgs-Posten Plus]

Ny forskning: Oklart vad armlängds avstånd i kulturpolitiken...

[2019-07-15] Begreppet armlängds avstånd används i kulturpolitiken för att signalera konstnär...

[Dagens Nyheter - Login]

Oklart vad "armlängds avstånd" innebär i kulturpolitiken

[2019-07-15] Det finns ingen klar definition av vad uttrycket "armlängds avstånd", som ofta används inom kulturpolitiken, betyder i praktiken. Det visar ny forskning.

[Sveriges Radio P1]

Ett mänskligt arbetsliv

[2019-07-15] Det är inte okej att många HBTQ-personer fortfarande känner att de inte kan vara öppna på jobbet. Eller att den som avviker från normen på arbetsplatsen riskerar att bli diskriminerad.

[Norra Skåne]

Del tio - Muslimska Brödraskapets etablering i media

[2019-07-15] Det Muslimska Brödraskapet i Sverige är idag etablerat genom olika samarbeten och verkar genom främst tre nätverksorgansiationer. Men det finns idag ett annat samarbete, inte helt känt.

[Ledarsidorna]

Kompetens går före kön

[2019-07-15] Lyssna Trycket på lärosäten att öka andelen kvinnliga professorer är stort, men debatten håller låg kvalitet, menar företrädare för Academic Rights Watch. Delar av högskolornas verksamheter kännetecknas av ett övervägande kvinnligt deltagande.

[Upsala Nya Tidning Premium]

Forskare: Virala utmaningar typiska för 2010-talet

[2019-07-14] Bottlecapchallenge är den senaste virala utmaningen som tagit över internet. I sociala medier syns kändisar och privatpersoner utmana varandra i att sparka av korken på en flaska.

[Omni]

GP:s kritiker minns Pasi Välimaa: "en lysande samtida textilkonstnär"

[2019-07-14] Det är få förunnat att uppnå en sådan konstnärlig lyhördhet och just därför så oerhört sorgligt att den redan har tystnat." Boel Ulfsdotter minns textilkonstnären Pasi Välimaa som gått bort 51 år gammal.

[Göteborgs-Posten Plus]

Textilkonstnären Pasi Välimaa död

[2019-07-14] Textilkonstnären Pasi Välimaa har omkommit i en olycka vid sitt hem Frankrike. Välimaa räknas som en av Nordens främsta textilkonstnärer och fick 2014 ta emot Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning.

[Norrländska Socialdemokraten Premium]

Havsmiljöinstitutet har fel om båtskatten

[2019-07-14] Forskare från Havsmiljöinstitutet föreslår en båtskatt och ett båtregister för att begränsa båtlivets miljöpåverkan.

[Örebronyheter]

Elin har druckit läsk dagligen i 20 år

[2019-07-14] Min guldkant i vardagen" Elin dricker ett stort glas läsk varje dag. Det är något hon unnar sig, i stället för en kopp kaffe på maten.

[Aftonbladet Plus]

Den här läsken ska du välja till barnen

[2019-07-14] Läkaren om hälsoriskerna med mycket läsk Över 70 liter läsk per år dricker vi per person i genomsnitt. Våra barn och ungdomar konsumerar också läsk och främst tonårskillarna dricker stora mängder.

[Aftonbladet Plus]

Båtskatt förslag för att rädda miljön

[2019-07-14] Havsmiljöinstitutet har kartlagt fritidsbåtars miljöpåverkan och föreslår en båtskatt. Båtägare har delade åsikter om det.

[Sveriges Radio Uppland]

Provläs till 09:00 Provläs till 09:00 Årets kulturstipendiat finner inspiration av sin farmor: "Den generation kvinnor glöms bort" Fredrika Holmberg har sysslat med teater sedan barnsben. Sedan 2012 håller hon i ett sommarkollo...

[2019-07-14] Fredrika Holmberg har sysslat med teater sedan barnsben. Sedan 2012 håller hon i ett sommarkollo tillsammans med sin vän Victoria för barn i kommunen där de får prova på teaterns värld.

[Dala-Demokraten Premium]

"Betygssystemet slår ut för många elever"

[2019-07-13] Dagens betygssystem påverkar många elevers självkänsla, studiemotivation och psykiska hälsa negativt. Skolan måste kunna hantera elevers olika förutsättningar och vara en skola för alla, skriver professor Christopher Gillberg med flera.

[Svenska Dagbladet Premium]

Vi har mycket att lära från gamla inspelningar

[2019-07-13] Vad är nytt och vad är gammalt i musiken? Magnus Haglund ger sig i kast med 16 boxar med äldre svenska konstmusikinspelningar som musikforskaren Carl-Gunnar Åhlén sedan 1991 satt samman i projektet "Collector's Classics".

[Göteborgs-Posten Plus]

Sahlgrenska provflyger med drönare

[2019-07-13] För första gången någonsin i Sverige har nu en drönar-transport mellan två sjukhus testats.

[SVT Nyheter Väst]

Cecilia Malmström vill att Sverige kräver nytt tungt EU-uppd...

[2019-07-13] BRYSSEL. Sverige bör satsa på att få en ny, tung post när nästa EU-kommission sk...

[Dagens Nyheter - Login]

Maria krossade bäckenet i svår ridolycka

[2019-07-13] För drygt två år sedan fick Maria Plenell bäckenet krossat när hon fick en häst över sig. I dag är hon nästan helt återställd förutom att hon inte får springa.

[Hallandsposten Plus]

Västkustens sjuka laxar undersöks

[2019-07-13] I år har man hittat sjuka laxar ovanligt tidigt på säsongen i flera vattendrag på Västkusten. Forskarna har undersökt fenomenet på ostkusten, men nu väntar nya undersökningar.

[Sveriges Radio]

Forskare vill ha båtskatt och register

[2019-07-13] Fritidsbåtar utpekas som stora miljöbovar och båtägare föreslås betala för miljöskadorna som båttrafiken anges orsaka, men alla forskare är inte eniga.

[Norrbottens-Kuriren Premium]

Vilhelm Blomgren - från gotländsk folkmusik till vår nya filmstjärna

[2019-07-12] För ett år sedan hade Vilhelm Blomgren knappt stått framför en kamera. Nu är han dubbelt aktuell med huvudroller i både Lukas Moodyssons tv-serie "Gösta" och Hollywood-skräckisen "Midsommar".

[Aftonbladet]

Psykolog: "Elitidrotten en sista bastion som faller"

[2019-07-12] Bilden av elitidrottaren som en osårbar vinnarskalle håller på att nyanseras, menar idrottsforskaren Göran Kenttä. Men fortfarande är stigmat runt psykisk ohälsa stort och få söker hjälp för sina besvär.

[Svenska Dagbladet Premium]

Oroliga reserver hör av sig till högskolorna

[2019-07-12] Tiotusentals blivande studenter fick besked om antagning till högskolor och universitet i veckan.

[Sveriges Radio Göteborg]

23min Romanssång i Husaby och gudstjänst i Ova

[2019-07-12] Årets vägkyrkogrupp i Husaby är nu i full gång och på söndag förmiddag medverkar de vid gudstjänst i Ova kyrka. De har förberett både sånger, böner och texter samt kyrkfika efteråt.

[Nya Lidköpings-Tidningen]

Så kan musikfestivaler påverka besökarna

[2019-07-12] I takt med det ökade miljöintresset i samhället satsar allt fler musikfestivaler...

[Helsingborgs Dagblad]

Epilepsikirurgi - ju tidigare desto bättre visar övergripande studie

[2019-07-12] Den som har svårbehandlad epilepsi och får kirurgi tidigt har större chans att bli fri från anfall.

[Neuroforbundet]

Kristin går helhjärtat in i rollen som hertiginna

[2019-07-12] - Jag har alltid tyckt om att gestalta upplevelser, intryck och känslor på olika sätt, vare sig det gällde att rita, skriva, stå på scen eller sjunga och den känslan har fördjupats under åren,

[Göteborgs-Posten Plus]

Epilepsikirurgi - ju tidigare desto bättre visar ny övergripande studie

[2019-07-12] Källa: Sahlgrenska akademin Epilepsikirurgi - ju tidigare desto bättre visar ny övergripande studie Den som har svårbehandlad epilepsi och får kirurgi tidigt har större chans att bli fri från anfall.

[Neurologi i Sverige]

Examen för Executive MBA vid Handelshögskolan i Göteborg

[2019-07-12] Den 14 juni examinerades 23 deltagare i Executive MBA-programmet vid Handelshögskolan i Göteborg. Den 14 juni examinerades 23 deltagare i Executive MBA-programmet vid Handelshögskolan i Göteborg.

[Civilekonomen]

Tjejernas drömhästar fick avlivas

[2019-07-12] De unga ridsportstjejerna var säkra på att de hittat drömhästen. Men snart skena...

[Helsingborgs Dagblad Premium]

Jan-Ewert Strömbäck:Skräpet som avslöjar Kubakrisens förlopp

[2019-07-12] Kubakrisen varade i knappt två veckor, men betraktas ändå som en av de farligaste händelserna i kalla krigets historia.

[Svenska Dagbladet Premium]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?