Bild
studenter ligger på knä och gräver framför kyrkan
Studenter vid Institutionen för historiska studier är just nu i Varnhem. De gräver precis söder om den medeltida klosterruinen. Utgrävningarna genomförs i samverkan med Västergötlands museum.
Foto: Tony Axelsson
Länkstig

Utgrävningar utomlands ger studenter värdefulla erfarenheter

Publicerad

Spanien, Frankrike, Italien men också i Varnhem utanför Skövde. Arkeologer och studenter ser fram mot en omfattande grävsäsong i sommar.
– Det är inte vanligt att vi eller egentligen något universitet har så här många utgrävningar samtidigt, dessutom i flera olika länder, säger Serena Sabatini, arkeolog som snart ger sig iväg till Italien där institutionen även har en fältkurs.

Bild
Silvermynt i en hand
Studenterna har bland annat hittat detta silvermynt från 1300-talet, präglat i Lödöse.
Foto: Tony Axelsson

Flera av dessa projekt ingår i större forskningsprojekt, vilket innebär unika möjligheter för våra studenter att vara med inte bara på utgrävningar utan också lära känna större interdisciplinära forskningsarbete som pågår vid sidan om utgrävningarna, säger Serena Sabatini.

Några som redan är igång, är studenterna på fortsättningskursen i arkeologi. Under två veckor får de praktisk erfarenhet i Varnhems klosterområde. Utgrävningarna görs i samverkan med  Västergötlands museum.

Grävkurs vid klostret

– Vi inriktar oss på att få fram så mycket som möjligt av den stora stensatta vattenkanalen som en gång i tiden ledde in vatten i klostret söderifrån. Exakt var den  en meter breda kanalen fortsätter i betesmarken, söder om klosterruinen, har vi inte vetat men nu efter en veckas grävning har det klarnat betydligt, säger Tony Axelsson, arkeolog.

Studenterna har frilagt runt 20 meter av vattenkanalen och hittat många fina fynd från framför allt 1200- och 1300-talen. Bland annat mynt, krukskärvor, spännen, knivar och bitar av målat fönsterglas.

Att universitet nu står inför en i princip unik situation, där man leder utgrävningar på flera platser runt om i världen beror på de stora forskningsprojekt man fått till institutionen.

NEOSEA-teamet på väg till Frankrike

Bild
Kvinna ligger på marken, under stenblock, och fotar.
Excellent forskare. Arkeologen Bettina Schulz Paulsson, har fått ett anslag från European Research Council, och hennes projekt NEOSEA räknas in som excellent forskning.

Arkeologen Bettina Schultz Paulsson, driver forskningsprojektet NEOSEA, ett ERC starting Grant projekt. Hon och hennes team beger sig till Frankrike för att gräva ut megalitgraven La Planche a Puare på Ile d'Yeu.

– Utgrävningarna ska pågå under hela juni. Och det är faktiskt första gången som ett svenskt team genomför utgrävningar i Frankrike,  säger hon.

– Utgrävningen är samtidigt en fältkurs för våra studenter och ett samarbete mellan svenska och franska arkeologer från universitetet i Nantes.

Bronsåldersgruva i Spanien

Innan jul blev det klart att en av institutionens professor i arkeologi, Johan Ling, fick ett stort anslag från Riksbankens jubileumsfond för forskningsprogrammet ”Maritima Encounters”. Med start i slutet av maj och under juni ska forskare som ingår i programmet bedriva fältundersökningar på två olika platser i Spanien.

– Dels ska vi undersöka en bronsåldersgruva i närheten av orten Azuaga i Extremadura och dels ska grävningar företas invid en rest sten med en hällristningar i Huelva, i Andalusien. Mastersstudenter från Sevilla och Durhams universitet kommer även att delta vid undersökningarna, berättar Johan Ling. 

Bild
none
Bronsåldersgruvan i Spanien , daterad till 1300 f.Kr
Foto: Johan Ling

Start för utgrävningar i Italien

Utgrävningarna i Italien, i Vulci som var en etruskisk stad, är en del av forskningprogrammet "Understanding Urban Identities from the Bronze Age to the Roman time".

Serena Sabatini, arkeolog, berättar att de under några år gjort förberedande markundersökningar.

– Vi börjar med utgrävningar i Vulci nu i juni och det är också åtta studenter, från hela Sverige, som ska delta i fältkursen.

Bild
studenter står på framför utgrävningsområdet
Studenterna i arkeologi har grävt vid Varnhemskloster i veckan.
Foto: Göteborgs universitet

Universitets nya utgrävningar som startar i sommar

Bild
Stenblock som bildar en Megalitgrav
La Planche a Puare på Ile dÝeu är en Megalitgrav i Frankrike där NEOSEA-teamet ska göra utgrävningar.
Foto: Bettina Schulz Paulsson

Neosea- Frankrike. Utgrävning av en megalitgrav tillsammans med universitet i Nantes, Frankrike. Förutom forskningsprojektets team deltar studenter från både Göteborgs universitet och Frankrike.

Maritime Encounters- Fältundersökningar i Spanien mellan den 29/5-20/6. Utgrävningar i en gruva från bronsåldern och vid en sten med hällristningar i Huelva, i Andalusien

Understanding Urban Identities (UUI) from the Bronze Age to the Roman time. Projekt med arkeologiska utgrävningar i Vulci- Italien. Årets utgrävningar i Vulci pågår den 7 juni till 25 juni i samarbete med Arkeologiska parken i Vulci.

Varnhem. Utgrävningar i samarbete med Västergötlandsmuseum. Studenter på fortsättningskursen i arkeologi deltar. Två utgrävningssäsonger, en pågående som avslutas på fredag och en i september.

Sedan tidigare bedriver institutionen utgrävningar och fältarbete i Hala Sultan Tekke på Cypern varje år, inom forskningsprojektet ”Den svenska Cypern-expeditionen”.  Expeditionen leds av Professor Emeritus Peter Fischer.

Av Cecilia Sjöberg