Bild Foto: Carolin Freiholtz Länkstig Hem Havet Framtidens mat från havet Framtidens mat från havet Vi behöver ställa om vår konsumtion och äta mer hållbar sjömat. Här hittar du recept, fakta och inspiration om framtidens mat från havet. Havsbondens kokbok Upptäck framtiden mat från havet Recept Broken lasagna med havssallat Broken lasagna är ett roligt sätt att göra lasagne på. Du sparar lite tid vid tillagningen eftersom du förkokar… Musslor i kokosmjölk och röd curry I många musselrecept tillagas musslorna med vitt vin. Prova att göra dem med kokosmjölk nästa gång! Grönsakerna i receptet… Ramen med musslor och sockertång Ramen är en japansk nudelsoppa. Här serveras den med blåmusslor, pak choi och sojamarinerade ägg. Clam chowder Clam chowder är en klassisk musselsoppa från New England. Här får den smak av rökta musslor istället för bacon. Pastasås med musslor Ljuvligt god pasta med blåmusslor i en sås på vitlök, tomater och chili. Pastan drar åt sig musslornas sälta och tomaternas… Ris med furikake och blåstångscrisp Furikakeblandningar används ofta i det asiatiska köket. Tillsammans med ugnsrostade blåstångsskott blir det en härlig… Friterade ostron med asiatisk tång- och gurksallad Ostron passar utmärkt till fritering. I det här receptet serveras de på ett salladsblad med en asiatisk tång- och gurksallad. Pizzabullar med tångpesto Pesto med tång är ett bra sätt att få in alger i kosten. Här används den som fyllning i pizzabullar som passar lika bra på… Tångnaan Tunnbröd är något som finns i väldigt många olika matkulturer. Här är en variant på indiskt naan som passar bra att bryta… Fakta Samverkan Faktablad om alger och tång Tips om insamling, förvaring och recept med alger. Samverkan Faktablad om ätbara djur från havet Tips om musslor, snäckor och kräftdjur som kan användas till matlagning. Inspiration Spela video: Kristina Sundell: Framtidens mat är blå Navigate to video: Kristina Sundell: Framtidens mat är blå Video (29:58) Kristina Sundell: Framtidens mat är blå Spela video: Tång - en spännande råvara Navigate to video: Tång - en spännande råvara Video (13:52) Tång - en spännande råvara Samverkan Scary Seafood – upptäck havets okända skafferi Kunskap om havet Marina kolonilotter – odling under ytan Forskning om framtidens sjömat Forskning om havet Forskning om alger Intresset för alger och tång växer. Odling av alger pekas ut som ett miljövänligt sätt att öka produktionen av livsmedel och… Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC, är ett av Göteborgs universitets sex tvärvetenskapliga centrum… Forskningsprojekt/grupp Blå mat - centrum för framtidens sjömat