Kommande disputationer
Här hittar du datum och tid för våra doktoranders disputationer.
Tidigare slutseminarier
Mari Lindström
Relationships with student achievement
Datum: 23 maj
Tid: kl. 13:00
Plats: Kjell Härnqvistsalen (AK2 155) Hus A, Pedagogen, Västra hamngatan 25
Disputationen sänds även digitalt via Zoom webbinarium.
Lärarkompetens är ett omdebatterat ämne inom den pedagogiska forskningen. Även om det är erkänt att kvaliteten på lärare spelar roll för elevernas lärande och prestationer, pågår det en diskussion om vilka aspekter av kvalitet som är viktigast.
I denna avhandling undersöks hur olika aspekter av lärares professionella kompetens och arbetsvillkor relaterar till elevers prestationer i den svenska mellanstadiekontexten (årskurs 4-6). Avhandlingen består av tre empiriska studier och använder internationella storskaliga utvärderingsdata (TIMSS och PIRLS) samt registerdata för att utforska dessa samband.
Studie I och II undersöker hur olika lärarkvalifikationer, lärares läsinriktningar, läsförståelseaktiviteter och kognitiva aktiveringsstrategier i årskurs 4 hänger samman med elevers prestationer i matematik och läsning i årskurs 4 och i flera ämnen i årskurs 6. I studie III undersöks hur lärares arbetsvillkor och skolklimat påverkar lärares arbetstillfredsställelse och elevernas prestationer i årskurs 4.
Resultaten ger stöd för betydelsen av formell utbildningsnivå och lärares ämnesspecifika specialiseringar för elevernas prestationer. Resultaten tyder vidare på att lärares läsförståelseaktiviteter och deras kognitiva aktiveringsstrategier i årskurs 4 kan ha positiva långsiktiga ämnesöverskridande influenser. Dessutom belyser avhandlingen vikten av ett positivt skolklimat för både lärares arbetsglädje och elevernas prestationer
Fakultetsopponent: professor, Rolf Vegar Olsen, Universitetet i Oslo (UiO)
Huvudhandledare: docent Stefan Johansson, Göteborgs universitet
Biträdande handledare: Universitetslektor Linda Borger, Göteborgs universitet.
Disputationen sker på engelska. Publikationen finns att ta del av via följande länk Teachers' Professional Competence and Working Conditions in Swedish Schools. Relationships with Student Achievement
Lena Asp
Datum: 13 juni
Tid: kl. 09:00
Plats: AK2 137, Pedagogen Hus A, Västra hamngatan 25
Disputationen sänds även digitalt via Zoom webbinarium. Länk publiceras den 12 juni
Does teaching quality matter for students' learning outcomes?
A student perspective of a mathematics classroom
Undervisning av hög kvalitet antas ge eleverna inlärningsmöjligheter som kan minska ojämlikheter i utbildning och minska prestationsklyftorna. De empiriska resultaten är dock blandade, medan vissa studier rapporterar betydande, positiva samband mellan undervisningskvalitet och elevernas läranderesultat, gör andra det inte. Att mäta den flerdimensionella konstruktionen av undervisningskvalitet innebär konceptuella och metodologiska utmaningar. I avhandlingen operationaliseras undervisningens kvalitet genom aggregerade elevers uppfattningar om matematiklärares praktik och undervisning, vilket ger ett giltigt och tillförlitligt mått.
Denna avhandling består av tre empiriska studier som använder sekundärdata från Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) 2019 för årskurs 4. Studie I undersöker begreppsvaliditeten av den blandade ordrika matematiska konfidensskalan och den språkliga ekvivalensen mellan översatta enkätfrågor. Studie II undersöker sambanden mellan aspekter av undervisningskvalitet och de två utfallen av matematiksjälvförtroende och matematikprestation i Sverige, både på elev- och klassrumsnivå. Studie III utvidgar analysen till att omfatta en tvärnationell jämförelse av fyra nordiska länder, där man undersöker effekterna av klassrumssammansättningen samtidigt som man tar hänsyn till elevernas bakgrundsfaktorer.
Resultaten visade att klassrumsledning hade ett positivt samband med matematikprestationer, medan tydlighet i undervisningen var signifikant relaterat till matematiksjälvförtroende. Det finns indikationer på att undervisningskvalitet kan mildra den negativa inverkan som låg SES har på studieprestationer. Effekter på sammansättningen på klassrumsnivå observerades i de nordiska länderna, med SES och hemspråk som nyckelfaktorer för matematikprestationer på klassrumsnivå
Fakultetsopponent: Leonidas Kyriakides, professor, University of Cyprus
Huvudhandledare: Alli Klapp, docent, Göteborgs universitet
Biträdande handledare: Victoria Rolfe, universitetslektor, Göteborgs universitet
Disputationen sker på engelska. Publikationen finns att ta del av via följande länk:
http://hdl.handle.net/2077/85610