Bild
Flera musiker på scen
Länkstig

Kubansk musik

Kurs
MVK756
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
25%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-25325

Kort om kursen

Kuba har en rik och mångfacetterad musiktradition som länge har influerat många musiker långt utanför landets gränser. Den här kursen vänder sig framför allt till dig som är musiklärare eller går konstnärligt kandidatprogram i musik och vill orientera dig i kubansk musik genom ensemblespel.

Om utbildningen

Du kommer att få bekanta dig med afrokubanskt slagverk och med olika för kubansk musik typiska begrepp som clave, tumbao och montuno. Du kommer att lära dig om musikstilar som salsa, son, rumba och changüí. Fokus i undervisningen ligger på det rytmiska samspelet som är typiskt för den kubanska musiken. Inför varje lektion ska du som student självständigt lyssna till, planka och instudera en kubansk låt. Låten repeteras, analyseras och diskuteras i ensemblen tillsammans med kursledaren.
Vid urvalet av studenter till kursen kommer en lämplig instrumentering för genren att beaktas.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Förutom grundläggande behörighet krävs särskild behörighet i form av 15 hp inom konstnärligt kandidatprogram i musik eller 15 hp inom lärarprogram med inriktning musik alternativt motsvarande kunskaper och färdigheter. Motsvarandebedömning baseras på dokumenterade meriter som bifogas ansökan.

Urval

Urvalet grundas på en intervju där de sökandes utbildningar, meriter och erfarenheter bedöms av en lärare som rangordnar de sökande utefter sin samlade bedömning och efter eventuell ensemblesammansättning.

Så är det att plugga

Undervisningen

Vårterminen 2023 går kursen på tisdagseftermiddagar eller torsdagsförmiddagar.

Lokaler

Högskolan för scen och musik bedriver sin verksamhet på fyra adresser i Göteborg: Eklandagatan 86, Åvägen 24 (Brewhouse), Vasagatan 50 (HDK-Valand) och Triörgatan 1 (Andra stället).

Läs mer om lokaler