Bild
Foto av en hand som häller upp mousserande vin från en glasflaska
Foto: NickyPe
Länkstig

Hellre höjd än sänkt alkoholskatt

Publicerad

Stödet för att höja skatten på alkohol är signifikant högre än stödet för att sänka den. En majoritet tror att allmänheten skulle dricka mer om skatten sänktes.

Idag publiceras en ny studie av opinionen kring alkoholskatt i Sverige, baserad på resultaten från den senaste nationella SOM-undersökningen.

Studien visar bland annat att stödet för att höja skatten på alkohol är signifikant högre än stödet för att sänka den. Trots att den faktiska alkoholskatten överlag har ökat under perioden är det idag något fler som är för en höjning än det var då frågan ställdes för första gången år 2010. Endast 18 procent vill sänka skatten på alkohol. I mitten av 00-talet var en majoritet av svenskarna för en sänkning.

Linjediagram med fyra linjer som redovisar opinionen kring samt den faktiska höjningen av alkoholskatten

Analyserna visar att svenskarna i hög utsträckning tror att skatten bidrar till att minska alkoholkonsumtionen i landet, i synnerhet bland yngre och bland missbrukare. Väldigt få tror dock att deras egen alkoholkonsumtion skulle öka om skatten sänktes.

Läs mer i Alkoholskatten som styrmedel av David Karlsson, Sören Holmberg och Lennart Weibull.

Om undersökningen
  • "Alkoholskatten som styrmedel" är ett kapitel hämtat från SOM-institutets kommande forskarantologi Inferno.
  • Frågorna om alkoholskatt och alkoholkonsumtion ställdes i den nationella SOM-undersökningen hösten och vintern 2023.
  • Undersökningen 2023 gick ut till totalt 26 250 slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 90 år boende i hela Sverige. Nettosvarsfrekvensen var 48 procent.
  • Studien är en del av forskningsprojektet "De alkoholpolitiska styrmedlen och den allmänna opinionen".