Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Doktorander svarar på fyra frågor om vattenbrukskonferensen

SWEMARC-doktoranderna, Ida Hedén och Niklas Warwas, deltog i den nationella vattenbrukskonferensen, som arrangerades av bland annat SWEMARC och Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk i Åhus 10-11 mars, 2020.

Varför behövs vattenbrukskonferensen?
-Det är ett ypperligt forum där forskning, industri och myndigheter kan mötas för att diskutera dagens problem och framtida lösningar, sade Ida Hedén.

-Sveriges vattenbruksindustri är i en utvecklingsfas och därför är kommunikationen mellan industri, myndigheter och vetenskap mycket viktig. Sveriges vattenbrukskonferens är den perfekta platsen för det, sade Niklas Warwas.

Vad var konferensens fokus?
-Fokus på konferensen var hållbarhet och lösningar på problem. Det som diskuterades var hur man kan öka en hållbar vattenproduktion i Sverige och göra landet mer självförsörjande. Myndigheter som Länsstyrelsen och Naturvårdsverket berättade om nuvarande reglemente och framtida potentiella förändringar för att främja hållbart vattenbruk, sade Ida Hedén.

-Målet var att uppdatera och informera varandra och naturligtvis att ha möjlighet att träffa olika aktörer inom branschen, sade Niklas Warwas.

Flera SWEMARC-forskare deltog i konferensen, kan du kortfattat berätta mer om deras bidrag?
-SWEMARC presenterade mycket forskning om utveckling av hållbart svenskt vattenbruk. För min del visade jag upp en poster med fokus på räkmjöl och sillmjöl extraherat från räkprocessvatten och sillag medan James Hinchcliffe hade fokus på musselmjöl. Jonathan visade sin systemutveckling och implementering av anammox, som är en nitrifierande bakterie i re-cirkulerande system för rening av vatten. James och Mursalin Sajib från Chalmers presenterade även sin forskning om utveckling av extraktionsmetodik av protein från restprodukter från sillindustrin, sade Ida Hedén.

- Och jag höll ett kort föredrag om jäst som foderingrediens och blev intervjuad av Radio P4 Kristianstad. Att hålla en presentation och prata live i radio var mycket spännande för mig, berättade Niklas Warwas.

Vad hoppas du att besökarna fick med sig från konferensen?
- Jag hoppas att deltagarna lämnade konferensen inspirerade och med en strimma hopp gentemot den framtida utvecklingen av svenskt vattenbruk. Inte minst inspirerade av den fantastiska middagen vi fick signerad av Paul Svensson som visade att oanvända och billiga produkter kan bli fantastiska matkonstverk, sade Ida Hedén.

-Jag hoppas att besökarna skapade nya kontakter och lämnade konferensen med en positiv känsla när det kommer till hållbart vattenbruk i Sverige, avslutade Niklas Warwas.


Läs mer om konferensen här.

Den nationella vattenbrukskonferensen arrangerades av Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk, SWEMARC, Gårdsfisk, Landsbygdsnätverket, Jordbruksverket, Region Skåne och Länsstyrelsen i Skåne.