Rättvis omvandling av jordbruks- och livsmedelssystem: Acceptans och motstånd mot åtgärder för hållbar omvandling i landsbygdsområden
Kort beskrivning
Detta forskningsprojekt kommer att undersöka vilken roll jordbruks- och livsmedelssystem har för hållbara och rättvisa omvandlingar i industrialiserade samhällen. Många landsbygdsregioner står inför betydande förändringar relaterade till klimatförändringar – både utmaningar och möjligheter – men villkoren för att delta i omvandlingsprocessen skiljer sig åt mellan individer och grupper.
Om forskningen
Den övergripande frågan forskningsprojektet ska svara på är: Vilka sociala förhållanden och processer kan antingen hämma eller bidra till att intressenter agerar i riktning mot hållbara omvandlingar i produktionssystem för jordbruks- och livsmedelsprodukter? Vår teoretiska utgångspunkt är att det finns viktiga systemdynamiker relaterade till ojämlikhet, makt och kapacitet som påverkar möjligheten till hållbar omvandling. Projektet utgår från en hypotes om att "rättvis omställning" kan fungera som ett fruktbart analytiskt tillvägagångssätt för att identifiera hinder för hållbara omvandlingar av jordbruks- och livsmedelssystem samt de politisk-ekonomiska mekanismer och förhållanden som kan uppmuntra dem.
Med fokus på produktion och producenter kommer projektet att utveckla en historiskt grundad jämförande analys av två fall i industrialiserade samhällen: Sverige och USA. Dessa fallstudier kommer att ge möjlighet att förstå och förklara intressenternas acceptans av, och förmåga att delta i, insatser för att främja hållbar omvandling av jordbruks- och livsmedelssystem.
Deltagande forskare
Stefano B. Longo (projektledare), Professor, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet
Ellinor Isgren, universitetslektor, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet
Michael Carolan, Professor, Colorado State University, USA
Kalle Blomberg, doktorand, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet
Publikationer
Longo, Stefano B., Ellinor Isgren, and Michael Carolan. 2025. “Critical Sustainability Science: Advancing Sustainability Transformations.” Sustainability Science.
Carolan, Michael. 2025. “Lessons from Europe About Just Agrifood Governance: EU Green Deal, Farmer Protests, and the Politics of Diagonalism.” Society & Natural Resources 1–9.
Carolan, Michael. 2025. “Sustainable Protein Transitions or Transformations: Contested Agrifood Frames Across ‘No Cow’ and ‘Clean Cow’ Futures.” Sustainability 17(6):2637.
Relaterad forskning
Longo, Stefano B., Ellinor Isgren, and Brett Clark. 2021. “Nutrient Overloading in the Chesapeake Bay: Structural Conditions in Poultry Production and the Socioecological Drivers of Marine Pollution.” Sociology of Development 1–25.