Ett livskraftigt hav genom regenerativ havsodling - Transformativa marina kolonilotter för matberedskap, medborgarforskning och havsmedvetenhet
Kort beskrivning
Med marina kolonilotter som utgångspunkt vill projektet utveckla en modell för stärkt livsmedelsberedskap och ökad havsmedvetenhet genom lokalt deltagande i rättvis och naturpositiv matproduktion. Marina kolonilotter är ett relativt nytt koncept inom havsbaserad odling där man tillsammans odlar musslor, ostron och alger. Projektet inleds med en kartläggning i Sverige, Danmark, Norge och Wales för att jämföra produktion, organisering och drivkrafter. Genom medborgarforskning undersöks effekter på biologisk mångfald, vattenkvalitet och livsmedelssäkerhet. Projektet utforskar även kolonilotternas potential att stärka social och ekologisk resiliens genom naturkontakt och ökad havsmedvetenhet. Resultatet blir en svensk modell, handbok och bästa praxis för framtida småskaliga tillsammansodlingar i havet.
Bakgrund och syfte
Vision: Att stärka havets hälsa och framtida livsmedelsberedskap genom ökat lokalt deltagande i rättvis och naturpositiv matproduktion.
Mål: Att utveckla en modell och bästa praxis för marina kolonilotter som bidrar till havsmedvetenhet och övervakning av havets tillstånd.
Utgångspunkten: För att möta framtidens behov krävs en omställning av våra produktions- och konsumtionssystem, samt ökad kunskap om hur människor och samhällen engageras i förändring.
Vad vi äter och hur vi producerar mat påverkar planetens livsmiljö i hög grad. Trots havets stora mångfald konsumeras i Sverige endast ett fåtal marina arter, ofta överfiskade eller miljöbelastande. Vi har nått en punkt där det inte räcker att minimera skador – vi behöver strategier som ger positiv påverkan. Med 40 % av jordens landyta redan använd för livsmedel ökar trycket på ekosystemen.
Projektet angriper tre samtidiga kriser: livsmedelskrisen, biologisk mångfaldskrisen och klimatkrisen.
Marina kolonilotter har potentialen att bidra till hållbar matproduktion genom att främja odling av regenerativa arter som musslor, ostron och alger – näringsrika livsmedel som kräver varken gödsel, sötvatten eller bekämpningsmedel. Vid stora kommersiella musselodlingar visar forskning på en lokal negativ påverkan på botten under odlingen. Det finns dock ännu ingen forskning som visar på varken positiva eller negativa miljöeffekterna av marina kolonilotter, som ju sker i mycket mindre skala, oftare med fler arter i samma odling och ofta närmare land.
Forskningsfrågor och metod
Regenerativ akvakultur är en framväxande praxis som inte bara betonar hållbar livsmedelsproduktion utan också syftar till att aktivt återställa och förbättra ekosystem. Den harmoniserar med miljön genom att använda arter och metoder som har en positiv påverkan på vattenkvalitet, biologisk mångfald och ekosystemhälsa. Trots höga förväntningar finns det dock begränsad förståelse för var, hur och för vem det bör eller kan praktiseras och implementeras.
Detta projekt syftar till att skapa ny kunskap genom att engagera aktörer i norra Europa, specifikt Sverige, Danmark, Norge och Wales, med följande forskningsmål:
- Kartläggning av organisation produktion och drivkrafter,
- utveckling av medborgarvetenskapliga metoder för miljöövervakning,
- bedömning av regenerativa effekter med hjälp av medborgarvetenskap och eDNA,
- utvärdering av potentialen för kollektivt agerande,
- skapande av riktlinjer för transformativa marina kolonilotter.