Bild
Lisa Reenbom, Alumn på SEB i kort hår, vit skjorta och kavaj
Länkstig

Vägen till att arbeta med corporate finance

Alumnen Lisa Reenbom studerade ekonomi med inriktning mot finans på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Idag arbetar hon som Associate på SEB och hjälper företag med köp av andra bolag och att få in kapital till sin verksamhet. Läs om Lisas händelserika studietid och hur hon hittade drömjobbet.

En vanlig arbetsdag infinner sig Lisa klockan nio på SEB:s huvudkontor i centrala Stockholm. Hon börjar med att läsa mejl för att sedan sätta sig in i dagens arbetsuppgifter. Att arbeta med corporate finance på en av Sveriges största banker innebär många olika typer av projekt och varierande arbetsuppgifter.

- Ingen dag är den andra lik. Vissa dagar kan ägnas åt att bygga en modell i Excel eller att ta fram viktig dokumentation och texter, exempelvis pressmeddelanden. Andra dagar fokuserar jag mer på projektkoordinering och har interna eller externa avstämningsmöten. I min roll arbetar jag med bolag i olika branscher och med olika typer av transaktioner, som exempelvis förvärv eller börsnoteringar. Det var just denna bredd och variation som lockade mig att arbeta med corporate finance, man lär sig något nytt nästan varje dag.

Under de drygt tre år som Lisa har varit anställd på SEB har hon varit med i flera spännande projekt. Hon var med när det amerikanska bolaget Nasdaq lade ett bud på Cinnober, när AMF Pension köpte Bergvik Skog Öst och vid Kinneviks utdelning av Zalando. Lisa tycker att det bästa med hennes jobb är variationen av projekt och det teamfokuserade arbetet. På hennes arbetsplats växer man tillsammans med alla duktiga kollegor. För att vara en bransch som kan ses som lite mer krävande tycker hon att SEB värdesätter en god balans mellan arbete och privatliv. Hon tycker att yrkesrollen erbjuder en bra inlärningskurva med goda utvecklingsmöjligheter.

 

Vägen till arbetet inom corporate finance
Vägen till yrket har varit ett resultat av eget driv och nyfikenhet under studietiden. Lisa berättar att hon alltid har tyckt om matematik och varit samhällsintresserad. När hon skulle besluta vilket program hon skulle läsa på universitetet var det hennes intressen som fick henne att först söka till Handelshögskolans ekonomie kandidatprogram med inriktning finans och sedan masterprogrammet i Finans.

- Jag valde mellan att studera ekonomi eller industriell ekonomi. Utbildningarna är lite lika, men jag tyckte ändå ekonomi var roligare och att jag skulle få ut mer av kandidat- och masterprogrammet på Handelshögskolan. En röd tråd genom mina val är att jag hela tiden har valt efter det jag tycker är kul. Hittills har det fungerat bra!

En röd tråd genom mina val är att jag hela tiden har valt efter det jag tycker är kul. Hittills har det fungerat bra!

Lisa fick upp ögonen för finans under den första finanskursen på kandidatprogrammet. När det var dags att välja valbara kurser tog hon beslutet att att fördjupa sig i ämnet. Idag minns hon framförallt universitetlektorn Evert Carlssons kurser i finans och hur de satte teorier och studier i perspektiv.

- Evert är en duktig inspiratör och pedagog. Hans sätt att applicera teorier i verkligheten och dela med sig av sina imponerande arbetslivserfarenheter gav bra inspiration till vad man kan göra efter studierna.

 

Vikten av att skaffa erfarenhet
Tidigt under utbildningen insåg Lisa fördelen med att samla relevant arbetslivserfarenhet parallellt med studierna. Under studietiden engagerade hon sig i kårens bolag Handels Consulting och Handels Capital Management, jobbade extra på bankkontor, gjorde praktik inom corporate finance samt två utbytesterminer. Engagemanget är något som har gjort att hon haft en väldigt rolig studietid, men samtidigt genererat i användbar erfarenhet.

I samband med sista året på kandidatprogrammet åkte hon på utbyte till Mannheim University i Tyskland för att fördjupa sig i olika finans- och företagsekonomiska kurser och under andra året på masterprogrammet åkte hon till topprankade EDHEC Business School i Nice, Frankrike, för att studera deras masterprogram i corporate finance. Hon beskriver sina utbytesterminer som bland det bästa hon har gjort och är imponerad över hur enkelt och smidigt det var att åka på utbyte.

- Det var riktigt bra plugg utomlands. Man fick andra perspektiv på ämnena och lärde känna en annan kultur. Exempelvis hade de ett väldigt tydligt arbetslivsperspektiv med föreläsare i toppklass från näringslivet, som Equity research-analytiker från JP Morgan i London och kreditanalytiker från banken Société Générale.

Under sina studier tänkte även Lisa på att börja bygga sitt CV och samla relevant arbetslivserfarenhet. Ett självklart val var att engagera sig i två av studentkårens företag, Handels Consulting och Handels Capital Management. Att engagera sig i kårens bolag har gett henne värdefull arbetslivserfarenhet och det var också ett bra sätt att bygga sitt nätverk.

- På Handels Consulting fick jag pröva hur det var att vara konsult och att driva projekt tillsammans med ambitiösa studentkollegor. Handels Capital Management var ett steg närmare ett finansjobb, där jag gjorde equity research och pitchade bolag till portföljen samt  var även del i förvaltningen generellt. Engagemangen i kårens bolag under studietiden hjälpte mig att få praktik som ledde till mitt jobb idag.

Har du en masterexamen med huvudområde i finans så kommer du sannolikt inte att bli besviken.

Utbildningen öppnar många dörrar
Parallellt med masteruppsatsen gjorde Lisa sin praktik i corporate finance på SEB och samma dag som hon tog examen hade hon ett jobberbjudande. Nu har hon arbetat som analytiker i tre år på SEB och blev nyligen befordrad till Associate som innebär en ny roll med mer projektansvar. Att ha studerat på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har öppnat många dörrar för Lisa, både under och efter examen.

- Har du en masterexamen med huvudområde i finans så kommer du sannolikt inte att bli besviken. Att läsa programmen är ett bra val, både om man är helt säker på sitt beslut eller om man inte är så säker men lite intresserad. Det finns goda möjligheter att göra det till sin grej genom valbara kurser, utbytesterminer och extrajobb under studietiden

 

Om alumnen

Lisa Reenbom har studerat Ekonomie kandidatprogrammet med inriktning finans och masterprogrammet i Finans på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Idag arbetar hon på SEB Corporate Finance som Associate. Under sin studietid åkte Lisa på två utbyten. Handelshögskolan vid Göteborgs universitet erbjuder utbytesstudier till över 150 olika partneruniversitet runt om i världen. 

SEB är en av Handelshögskolans Senior Partners. Du kan läsa mer om skolans partnerprogram här