Studenter står på ett forskningsfartyg och hämtar upp vattenprover.
Studenter i marina vetenskaper hämtar upp vattenprover på R/V Skagerak.
Foto: Göteborgs universitet

Marina stationer på Tjärnö och Kristineberg

På Bohuskusten ligger de marina stationerna Kristineberg och Tjärnö. De är två av Europas modernaste marina stationer och här sker utbildning och forskning inom de marina vetenskaperna. Stationerna har åretruntbaserade forskare och på stationerna finns också flera fartyg för utbildning och forskning.

Tjärnö marina laboratorium

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Tjärnö marina laboratorium ligger utanför Strömstad vid Sveriges artrikaste havsområde i norra Bohuslän.

På Tjärnölaboratoriet sker universitetsutbildning och forskning inom framför allt evolution, vattenbruk, liksom naturskydd och marin förvaltning. Dessutom ges kurser till flera europeiska länder på stationen och stationen tar emot internationella gästforskare.

På stationen finns laboratorier, fältutrustning, samt utrustning för att utföra vetenskapsdykning eller snorkling / fridykning inom studierna. Här finns också forskningsfartyget R/V Nereus och fartyget Doris, samt fjärrstyrda undervattensfarkoster.

Kristineberg marina forskningsstation

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Kristineberg marina forskningsstation ligger i Fiskebäckskil i mellersta Bohuslän. Här ges kurser på grundutbildnings-, masters- och forskarutbildningsnivå. Dessutom ges kurser till flera europeiska länder på stationen och gästforskare berikar genom att tillföra ny kunskap, nya metoder och idéer.

På stationen finns laboratorier, fältutrustning, samt utrustning för att utföra vetenskapsdykning eller snorkling / fridykning inom studierna. Här finns också forskningsfartygen R/V Oscar von Sydow och forskningsfartyget R/V Alice.

Forskningen vid Kristineberg är framför allt inriktad på havsförsurning, mikroplaster och innovation.

Forskningsfartyget R/V Skagerak

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Forskningsfartyget Skagerak är 38 meter långt och fullt utrustat för marin forskning och utbildning i de allra djupaste delar av Sveriges hav. Maximal tid till sjöss är 14 dagar. Fartyget har en besättning på 5 personer och kan på längre expeditioner ta 12 forskare/studerande ombord, på dagsturer 16 forskare/studerande.

Nya forskningsfartyget R/V Skagerak

Nya R/V Skagerak kommer preliminärt att tas i bruk 2021. Mer avancerad teknisk utrustning ombord blir autonom undervattensfarkost (AUV) och fjärrstyrd undervattensfarkost (ROV). Fartyget får en besättning på 5 personer och rymmer 16 forskare och studenter.

Studentliv på stationerna

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Under en kurs på Tjärnö marina laboratorium eller Kristineberg marina forskningsstation bor studenten vanligtvis i tvåbäddsrum och äter frukost, lunch och middag i mässen. Specialmat för t ex vegetarianer och allergiker anmäls innan kursen startar. Studerande på tillämpnings-, examens- och masterskurs kan förvara och laga mat i köket i förläggningarna.

Lektionerna består av många fältmoment – på större fartyg eller i mindre båtar eller iklädd vadarbyxor på grunda bottnar. Snorkling förekommer också. Insamlade alger och djur studeras vidare inomhus på labb, där det finns system för genomströmmande havsvatten.

På fritiden finns många möjligheter till utomhusaktiviteter i närheten: fina stränder och badplatser liksom möjligheter till klättring och vandring. På både Tjärnölaboratoriet och Kristineberg finns samlingsrum i förläggningar, bastu, möjligheter till tvätt och torkning. På Tjärnölaboratoriet finns ett enklare gym.

Från Kristineberg är det 1,5 km till närmaste butik. Från Tjärnölaboratoriet 8 km under sommarhalvåret, på vintern 13 km. Under sommarsemesterperioden finns mindre kiosker på knappt 1 km från Tjärnölaboratoriet.