Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Länkstig

Genusvetenskap, grundkurs

Kurs
GS1101
Grundnivå
30 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-12708
Ansökan stängd

Kort om kursen

Är du intresserad av att verka för jämställdhet och jämlikhet, att göra skillnad? På den här kursen får du kunskap om normer och föreställningar om genus, sexualitet, ålder, funktionsvariationer, klass och rasifiering. Du får verktyg som gör det möjligt för dig att förstå hur hierarkier skapas men också hur de kan utmanas och hur jämlikhet och demokrati kan utvecklas.

Om utbildningen

På kursen rör vi oss från historisk tid till nutid och mellan olika platser och sammanhang.  Vi undersöker bland annat hur genus görs i vardagsliv, politik och konst, hur rasifiering verkar i samhället och hur klass får betydelse. Vi studerar feministiska och andra kritiska perspektiv och begrepp. Tillsammans med dina studiekamrater och lärare undersöker och granskar du fenomen i samhället, diskuterar texter och du lär dig skriva essäer och artiklar.  Kursen utgör en undersökande och kreativ miljö och vänder sig till alla som söker genusvetenskaplig bildning och yrkeskompetens.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Efter studierna

Efter grundkursen kan du läsa vidare på fortsättningskursen och fördjupningskursen i genusvetenskap och ta en kandidatexamen i genusvetenskap. Vi har också en internationell masterutbildning Gendering Practices. Grundkursen i genusvetenskap är också utmärkt att läsa som komplement till en annan utbildning. Studenter som läst hos oss jobbar på myndigheter, i kommuner, utbildningsväsende och näringsliv. Några forskar vidare.

Så är det att plugga

Undervisningen

Föreläsningar är viktiga på den här kursen liksom seminarier där vi diskuterar texter. Tillsammans med dina studiekamrater och lärare kommer du också att få undersöka aktuella händelser samhället. 

Studier utomlands

En-eller två terminer utlandsstudier kan ingå i en examen i Genusvetenskap. Väljer du att studera tre terminer Genusvetenskap på heltid i Göteborg, kan du läsa valfria kurser utomlands som ett sätt att bygga en examen. Vill du studera genusvetenskap utomlands har vi bland annat avtal med Vrije Universiteit Amsterdam, Nederländerna som erbjuder kurser i ämnet.