Genus i litteraturen: dåtida och nutida perspektiv

Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Eftermiddag
Studieort
Undervisningsform
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-15702
Ansökan stängd

Om utbildningen

In the course we investigate how literature has dealt with issues linked to gender by reading and analysing texts from different language areas and different periods of history. Focusing on geographical, linguistic and cultural aspects we study how gender has influenced literary creativity and how individuals of different genders have been depicted in literature. The course covers important questions, such as: Are sex and gender forms of identity that are expressed in literature, or something that we create when we write, read and interpret texts? Furthermore, is literature able to help us think beyond the binary system of gender? The texts which are dealt with in the course are written in different languages but are also available in English translations so that everyone can read and discuss them.

Behörigheter och urval

60 hp i progression i ett humanistiskt ämne eller motsvarande.

Högskolepoäng, max 225 hp

Så är det att plugga

Undervisningen

Viktig tilläggsinformation inför höstterminen 2020 mot bakgrund av coronapandemin: Om undervisning och examination på campuskurs inte kan genomföras på campus kommer kursen att ges online istället.

Important additional information for the 2020 autumn semester in
connection to the corona pandemic: If teaching and examination cannot be
conducted on campus, campus courses will be offered in an online format
instead.