Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Jan Lindhe utsedd till hedersmedlem

Publicerad

Professor emeritus Jan Lindhe vid avdelningen för parodontologi har utsetts till hedersmedlem i Sveriges Tandläkarförbund för sina insatser inom svensk odontologi. I motiveringen lyfts framför allt hans roll för parodontologins framväxt i Sverige.

Sveriges Tandläkarförbund motivering till att Jan Lindhe utses till hedersmedlem

Vi vill hedra Jan Lindhe för hans insatser för svensk tandvård och för att han personifierar Tandläkarförbundets vision om tandvård om kunskap och kvalitet i världsklass.

Jan Lindhe är en stor inspiratör för gamla och nya tandläkar-generationer. Han har genom fördjupat kunskap och förståelse, drivit begreppet Oral och parodontal hälsa framåt.

Han har på ett inspirerande sätt arbetat med kopplingen mellan biologi och vetenskap.

Jan har under sitt yrkesliv på ett mycket förtjänstfullt sätt drivit forskningen inom området parodontologi framåt och lagt grunden till parodontologin i Sverige och internationellt.

Han har klarlagt vad som orsakar tandlossning och hur parodontit kan förebyggas. hans grupp i har studerat de biologiska mekanismer som gör att tanden förlorar sin stödjevävnad. Jan har också skapat en modell för hur tandläkare både i allmänpraktik och på specialistklinik ska behandla grava fall av parodontit och han fortsätter att visa vägen för att patienten skall behålla den parodontala hälsan.

Jan Lindhe är en prisad professor i hela världen.

Källa: Tandläkartidningen