Bild
Porträtt av Ingmar Skoog med blomsterkrans i håret
Ingmar Skoog är föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, och en ofta tillfrågad expert om äldres liv och hälsa.
Foto: Henrik Brunnsgård
Länkstig

Ingmar Skoog en av årets sommarpratare

Publicerad

Pandemin, myter om åldrandet och om hur epidemiologi kan vara livsfilosofi. Det är några av de ämnen som professor Ingmar Skoog planerar att lyfta som en av årets värdar i Sommar i P1. Hans sommarprat sänds måndag den 2 augusti.

Radioprogrammet Sommar i P1 har en lång historia och kan numera anses vara en del av det svenska kulturarvet. Ingmar Skoog är hedrad över uppdraget att vara en av årets sommarvärdar.

– Det här är fantastiskt roligt! Jag tycker också att det är mycket bra att Sveriges Radio även lyfter fram forskare i de här programmen och inte bara kändisar och livsrådgivare, säger Ingmar Skoog.

Manus under arbete

Ingmar Skoog är föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet (AgeCap), som samlar multidisciplinär forskning för att öka äldres kapabilitet. Han är professor i psykiatrisk epidemiologi vid Göteborgs universitet, kombinerat med en tjänst som överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Just nu finslipar han på sitt manus i samarbete med en producent från Sveriges Radio, och liksom alla andra sommarprat kommer programmet att spelas in i förväg. Det sänds måndag 2 augusti klockan 13.03 i P1, och blir då också tillgängligt i appen Sveriges Radio Play.

– Jag har lyssnat på Sommar sedan 60-talet, och precis som alla andra svenskar har jag några gånger funderat på vad mitt sommarprogram skulle innehålla om jag fick chansen, säger Ingmar Skoog.

Äldres förkämpe

Under pandemin har Ingmar Skoog blivit en stark förkämpe för äldres rättigheter, vilket också kommer att prägla hans program.

– Jag kommer att prata om pandemin såklart, och om epidemiologi som blivit en så populär hobby. Jag tycker att man kan se pandemin som en dokusåpa där forskarna fått de största rollerna. Människor har bänkat sig på första parkett för att ta del av forskningsprocessen kring en helt ny sjukdom. Jag vill prata närmare om hur forskningsprocessen fungerar, säger Ingmar Skoog.

Han planerar också att prata om den unika H70-studien som han leder vid Göteborgs universitet. Studien har i år funnits i 50 år, och har gett många insikter om åldrandet, och hur det skiljer sig mellan olika generationer. Den numera kända devisen att 70 är det nya 50 har sin grund i H70-studien.

Musiken knyter samman

Förutom 45 minuters prat planerar får Ingmar Skoog också planera för musiken i programmet:

– Jag försöker ta fram ett blandat musikprogram. Eftersom mycket av vår forskning i H70 faktiskt handlar om skillnader mellan generationer vill jag gärna att musiken speglar det, med musik från olika tider. Jag kommer också ta med musik som betytt mycket för mig personligen, men det är viktigt att den passar in i programmet som helhet.

Från Göteborgs universitet återfinns även Alexandre Antonelli, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap.