Bild
Föreläsning i GU:s aula
Foto: Isac Lundmark
Länkstig

En hållbarhetsdag med fokus på ansvarsfrågan och klädindustrin

Publicerad

Igår var det Sustainability Day Responsibility – en hållbarhetsdag för alla som går termin fyra på ett program på grundnivå.

Vad innebär det egentligen att ta ansvar som anställd, som del av en organisation? Vilken förmåga har egentligen organisationer att ta det utökade ansvar som behövs i vår problemtyngda värld? Det var några av frågorna som Tommy Jensen, professor i företagsekonomi, diskuterade med publiken. Efter presentationen var det paneldiskussion med flera forskare från Handelshögskolan.  

Eftermiddagspasset hade temat ”Tar klädindustrin ansvar?”. Här presenterade Ida Aguilar Johansson (Nudie Jeans) och Annika Mårtensson (Ellos Group) hur deras företag arbetar med hållbarhetsfrågor. Studenterna fick delta i diskussioner om möjliga lösningar och vem som bär ansvaret egentligen. 

Bild
Studenter på parkbänk
Foto: Isac Lundmark

Nurul Mustawa Mukhtar, Sam Bingmark och Sandra Blomberg är tre studenter som var med under dagen. 

Vad var mest intressant under dagen? 

- Den första delen om organisation var jätteintressant. Tommy Jensen (professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet) hade intressanta perspektiv på hos vem ansvaret ligger för förändring inom organisationer. Att den stora majoriteten som består av ”åskådarna” i en grupp har ett stort ansvar att säga ifrån och driva förändring. Paneldiskussionen som bestod av olika forskare och lärare var också väldigt intressant där de i flera fall inte var eniga utan hade olika perspektiv på hur man skapar mer hållbara organisationer och hållbar förändring i samhället, säger Nurul Mustawa Mukhtar som är student på Samhällsanalysprogrammet. 

Sam Bingmark som läser termin fyra på Ekonomie kandidatprogrammet tar med sig insikter från både för- och eftermiddagen. 
-Den första delen var väldigt givande med perspektiv inom vilka områden man kan utvecklas inom som ekonom. Vilka karriärval man kan göra. Sedan var det roligt med de externa parterna som pratade om sitt hållbarhetsarbete. Att ha en heldag som den här med fokus på hållbarhet är superviktigt!   

Sandra Blomberg, också student på Ekonomie kandidatprogrammet, instämmer i det som Sam säger och trycker på vikten att få in perspektiv från näringslivet som ett komplement till det teoretiska ramverket inom akademin. 

- Det blev jättebra när man plockade in externa parter på eftermiddagen, så att man även får ett utifrånperspektiv och inte bara från universitetshåll. Nu fick vi exempel på hur det utförs i verkligheten. Kombinationen med mer teori på förmiddagen och praktiskt på eftermiddagen var bra. 

Medverkande:

Del 1: Responsibile Management/Business Ethics: Individuellt och organisatoriskt ansvar, ett samtal mellan forskare och studenter  

Cecilia Solér, docent, FEK, hållbar konsumtion, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Johan Woxenius, professor, FEK, logistik, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Katarina Nordblom, professor, NEK, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Oskar Broberg, docent, ES, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Tommy Jensen, professor, FEK, Stockholms universitet 
Moderator: Anders Sandoff, lektor, FEK, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet  

Del 2: Tar klädindustrin ansvar?

Niklas Egels Zandén, professor i företagsekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. 
Ida Aguilar Johansson, Human rights and Societal impact specialist, Nudie Jeans.
Annika Mårtensson, Sustainability & Business Development Director Ellos Group, CEO Homeroom.se.