Forskare vid Göteborgs universitet har upptäckt att det som förut antogs vara en unik art av blåstång för Östersjön är en gigantisk klon av vanlig blåstång, kanske världens största klon överhuvudtaget. Upptäckten har betydelse för att förutspå tångens framtid i ett förändrat hav.
I Östersjön är blåstång den dominerande tångarten då den är en av få tångarter som klarar låg salthalt.
Tången bildar stora skogar från ytan och ned till 10 meters djup. Här trivs fiskyngel, snäckor och kräftdjur, och tångskogarna utgör också en viktig livsmiljö för större fiskar. Därför blir arten intressant att studera för forskare. Att använda genetisk kartläggning av marina arter är ett sätt att förstå hur dessa arter ska förvaltas.
Misstogs för egen art
– Östersjön är på väg in i en period med varmare och troligen sötare havsvatten. I nya förhållanden måste alla arter försöka anpassa sig för att kunna överleva, så även den viktiga blåstången, säger Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet och en av huvudförfattarna till en ny studie i tidskriften Molecular Ecology.
Forskarna har genom DNA-sekvensering funnit att en småväxt och buskig form av tång i Östersjön som man tidigare trott var en egen art (kallad smaltång) är en klon av blåstång. Klonen har bildat nya bestånd genom att fragment av en ursprunglig honplanta har spridits med vattenströmmarna och växt upp till nya tångindivider. Klonen breder ut sig över mer än 500 km av kusten i Bottenhavet, från Öregrund i Uppland till strax söder om Umeå, och kan vara världens största klon.
Blåstång är den dominerande tångarten i Östersjön eftersom den klarar en låg salthalt i vattnet.
Foto: Kerstin Johannesson
Miljontals individer i en klon
Blåstång har separata hon- och hanplantor som normalt bildar nya individer efter sexuell befruktning.
– Den här klonen omfattar miljontals individer, och i vissa områden är den helt dominerande, medan den i andra områden växer sida vid sida med sexuellt förökade individer av blåstång. Vi har hittat ytterligare några stora kloner i Östersjön, men honklonen utmed svenska Bottenvikens kust är utan konkurrens den största klonen – en riktig superhona, säger Ricardo Pereyra, forskaren i teamet som lett arbetet med de genetiska analyserna.
Oviss framtid för klonerna
Tångklonerna går en oviss framtid till mötes när Östersjön påverkas av klimatförändringarna. Utan en ständig sexuell förökning sker inte många genetiska förändringar och anpassningar i beståndens genmaterial.
– En klon saknar nästan helt den genetiska variation som annars gör att det finns individer i ett bestånd som hanterar förändringarna och får arten att överleva, säger Kerstin Johannesson.
Ny art i Estland
Vid kartläggningen identifierade forskarna från Göteborgs universitet också en ny tångart vid Estlands kust som precis som smaltångs-klonen är småväxt och buskig, men har både hanar och honor och förökar sig enbart sexuellt. Denna tång är mycket närbesläktad med vanlig blåstång, men i dag reproduktivt isolerad från blåstången i området.
Kontakt: Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, telefon: 076-622 96 11, e-post: kerstin.johannesson@gu.se