Bild
Foto: Illustration: Cecilia Lundgren
Länkstig

Flerspråkighet och interkulturalitet i förskolan

Kursen Flerspråkighet och interkulturalitet i förskolan anordnas av Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande (IPKL) vid Göteborgs universitet i samarbete med Center för skolutveckling. Kursen ges som en uppdragsutbildning.

Kurskod PDG696

Syftet med kursen är att ge deltagarna fördjupad kunskap om hur undervisningen för nyanlända och flerspråkiga barn kan utvecklas, utifrån frågor såsom: Hur kan barns och föräldrars erfarenheter och språkliga resurser användas i undervisningen? Hur arbetar vi språk- och kunskapsutvecklande med utgångspunkt i flerspråkighet och interkulturalitet?

Utbildningen grundas på den senaste forskningen och relevanta mål i läroplan för förskolan. Under kursen inspireras du av ledande forskare inom flerspråkighet och interkulturalitet. Kursen grundar sig i ett kollegialt lärande där deltagare från hela staden tar del av varandras erfarenheter. Den är till stor del digital och omfattar tio eftermiddagar. Som avslutning utformar deltagarna en projektplan för ett utvecklingsarbete i den egna verksamheten. Center för skolutveckling erbjuder stöd i det fortsatta utvecklingsarbetet.

Om kursen

PDG696 Flerspråkighet och interkulturalitet i förskolan, 7,5 högskolepoäng (ca 15% studietakt) ges som en uppdragsutbildning vid Göteborgs universitet.

Form Kursen ges som distansutbildning med enstaka fysiska träffar. 
Målgrupp Förskollärare, barnskötare och annan pedagogisk personal.
Kostnad Kursen är finansierad av Skolverket och är kostnadsfri, även kurslitteraturen för deltagarna ingår. Arbetsgivaren står själv för eventuella omkostnader som kan uppstå, såsom vikarietid för inläsning av kurslitteratur samt genomförande av kursaktiviteter.
Kursperiod  
Kurstillfällen

(ca 3 timmar/tillfälle, eftermiddag):

2024-09-19

2024-10-03

2024-10-24

2024-11-14

2024-12-05

2025-01-16

2025-02-27

2025-03-20

2025-04-10

2025-05-15

Kursplan och litteraturlista Finns att ladda ner här. Skriv in PDG696 i sökfältet, så kommer kursplan samt litteraturlista upp som separata pdf-dokument)
Kursinformation och schema Skickas via mejl till antagna kursdeltagare ca två veckor innan kursen startar.

Ansökan

  1. Kursdeltagaren fyller i ansökan här
  2. Kursdeltagaren mejlar in inskannade kopior av behörighetsgivande intyg (examina, betyg eller liknande) och kopia/foto på id-handling (id-kort eller pass) till följande adress: michael.nilsson@gu.se Ange att du söker kursen PDG696.
  3. För giltig anmälan mejlar rektor in inskannat undertecknat avtal till: malin.nilsen@gu.se

När vi har mottagit 1) ansökan, 2) kopior på behörighetsgivande intyg och ID-handling samt 3) undertecknat avtal skickar vi ett bekräftelsemejl till kursdeltagaren.

Sista ansökningsdatum: klicka på länken här till ansökningsformuläret