Bild
Talmannen Andreas Norlén och Sören Holmberg
Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag
Länkstig

Sören Holmberg får riksdagens medalj

Publicerad

Riksdagens talman Andreas Norlén har tilldelat seniorprofessor Sören Holmberg riksdagens medalj av tolfte storleken för synnerligen förtjänstfulla insatser för riksdagen.

Motiveringen lyder:

"Sören Holmberg har gjort synnerliga insatser för riksdagen genom en livsgärning som statsvetenskaplig forskare, under vilken han bland annat i årtionden lett valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet, ett program som – inte minst genom den återkommande riksdagsenkäten – frambringat kunskap om valen, riksdagen och dess ledamöter som vid en internationell jämförelse framstår som unik."

– Jag är den förste som får medalj utan koppling till riksdagen, och den ende som fick ta emot en medalj i tolfte storleken den här gången. Jag är mycket hedrad, och kan inte se mig själv i spegeln för då spricker den, säger Sören Holmberg.

Sören Holmberg fick ta emot medaljen av riksdagens talman Andreas Norlén under en ceremoni i riksdagen den 3 juni.

– Det var mycket högtidligt med flaggor och trumpetfanfar och en fin lunch efteråt i riksdagens matsal.

Det är talmannen som får besluta att dela ut riksdagens medalj till ledamöter som lämnar riksdagen och till andra personer än ledamöter för särskilt eller synnerligen förtjänstfulla insatser för riksdagen.

För särskilt förtjänstfulla insatser delas medaljen i åttonde storleken ut. För synnerligen förtjänstfulla insatser delas medaljen i tolfte storleken ut.

 

 

Relaterat innehåll