Bild
konferensbord
Foto: Pexels
Länkstig

Snart öppnar Nordisk Genusfond för ansökan

Publicerad

Den 15 oktober öppnar fönstret för ansökningar till Nordisk genusfond. Välkommen med ansökningar till projekt i Norden som stärker infrastruktur för forskning om genus och andra maktordningar.  

Sedan slutet av 1990-talet har Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet följt upp viktiga frågor inom genusforskningsfältet, såväl som övergripande policyfrågor som rör forskningens infrastruktur. Nordisk genusfond är en fortsättning på detta arbete. 

– Det är första gången vi gör den här utlysningen, så det blir intressant att se vilka ansökningar som kommer in. Hur ser behoven av stöd ut? Vilka är det som söker? Den sammantagna bilden ger oss en bättre förståelse för att utveckla fonden vidare, säger Fredrik Bondestam, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning. 

Stöd till aktiviteter som stärker forskningens infrastruktur

Syftet med fonden är att stärka infrastruktur för forskning i Norden om normer, föreställningar och strukturer som reproducerar och upprätthåller ojämlikheter baserat på exempelvis genus, ras/etnicitet, sexualitet, klass och ålder.  

Stöd ges till aktiviteter för att starta upp eller stärka 1) vetenskapligt nätverk 2) arrangerande av vetenskaplig konferens 3) vetenskaplig tidskrift.  

Utöver nätverk, konferenser och tidskrifter finns en kategori för ”övriga aktiviteter” som kan användas för andra aktiviteter som främjar infrastruktur.  Stöd till projekt som syftar till enskilda forskningsprojekt kommer inte att beviljas finansiering.  

Totalt kommer fondmedel om 500 000 SEK att fördelas i år.  Behörig att söka är doktorander eller disputerade forskare med affiliering vid ett lärosäte i något av de nordiska länderna eller de tre självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland.   

Utlysningen öppnar 15 oktober och stänger 15 november 2024 kl 15:00 CET. 

När ansökan öppnar hittar du ansökningsformuläret på fondens informationssida: Nordisk genusfond | Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet (gu.se)