Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Riksdagen vill se över regelverket för vattenbruk

Nu har riksdagen godkänt miljö-och jordbruksutskottets förslag om att se över regelverket som hindrar vattenbrukets utveckling i Sverige, vilket öppnar upp för regeringen att genomföra beslutet.

Den 14:e mars debatterade miljö-och jordbruksutskottets ledamöter vattenbrukets potential och utveckling, som de menar försvåras av det nuvarande regelverket. Deras förslag (betänkande 2017/18:MJU13) gick ut på att regelverket, som reglerar vattenbruket, ska ses över för att underlätta långsiktiga utvecklingsmöjligheter för vattenbruket i Sverige.

Förslaget togs emot positivt av riksdagens ledamöter, som godkände förslaget. Därefter ska regeringen verkställa riksdagens beslut, det vill säga se till att det blir som riksdagen har bestämt.

Att riksdagen vill se över regelverket var en glädjande nyhet för SWEMARC:s verksamhetsledare:

- Detta känns verkligen som en seger. SWEMARC har, tillsammans med olika samverkanspartners, länge arbetat för att informera och påverka våra beslutsfattare, sade Snuttan Sundell.

Även David Langlet, professor i havsförvaltningsrätt och en av de drivande bakom detta arbete inom SWEMARC är försiktigt positiv.

-Detta visar att det finns en förståelse för problematiken och för att vidare åtgärder behövs. Men vad regeringen kommer att göra med detta, hur lång tid det tar och vad som kommer ut av processen återstår att se, sade David Langlet.

Läs mer om förslaget (betänkande 2017/18:MJU13) här och här.
Se debatten i kammaren.