Länkstig

Nytt kandidatprogram: Filosofi, politik och ekonomi

Publicerad

För drygt 100 år sedan startade det prestigefulla PPE-programmet vid Oxfords universitet. Till hösten börjar en liknande utbildning vid GU: kandidatprogrammet Filosofi, politik och ekonomi.
– Utbildningen i Göteborg kommer att få en alldeles egen prägel eftersom den kommer att bedrivas i nära anslutning till våra internationellt framstående forskningsmiljöer, förklarar Frans Svensson, professor i praktisk filosofi samt initiativtagare till utbildningen.

Bild
Frans Svensson
Frans Svensson, initiativtagare till utbildningen och professor i filosofi vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori som kommer att vara värdinstitution för det nya programmet Filosofi, politik och ekonomi.
Foto: Johan Wingborg

Många brittiska ministrar, statschefer i olika länder samt andra framstående personer har gått den utbildning i filosofi, statsvetenskap och ekonomi som startade i Oxford 1920.

Utbildningen har sedan dess fått flera efterföljare, bland annat vid flera av de stora universiteten i USA. På senare år har också universiteten i Oslo, Stockholm och Lund startat liknande program, berättar Frans Svensson.

– Det finns många intressanta kopplingar mellan de tre ämnena som samtliga är viktiga för att hantera de stora samhällsutmaningar vi står inför. Ett exempel är klimatfrågan som bland annat handlar om de uppoffringar vi behöver göra, om i vilken mån politikerna har rätt att köra över folkviljan samt om kostnader och resursutnyttjande. Andra komplexa frågor är väpnade konflikter, samhällelig styrning av AI samt folkhälsohot, som pandemier och antibiotikaresistens.

Tvärvetenskapligt program

Programmet kommer att bestå av tre inledande terminer där studenterna läser grundkurser i praktisk filosofi, nationalekonomi och statsvetenskap. Därefter väljer studenterna fördjupning i något av ämnena. Termin 5 kan de antingen fördjupa sig ytterligare eller också, vilket krävs för fortsatta studier i nationalekonomi, läsa 15 högskolepoäng i statistik tillsammans med ytterligare 15 poäng i något huvudämne. Sista terminen innebär ytterligare fördjupning samt en kandidatuppsats.

I stor utsträckning kommer studenterna att läsa tillsammans med övriga kurskamrater inom de tre ämnena, berättar Frans Svensson.

– Programmet inleds dock med en särskild introduktion till filosofi, politik och ekonomi och de första två åren kommer dessutom att innehålla en speciell programspecifik strimma. Det handlar om litteraturseminarier, gruppövningar och gästföreläsningar som är tänkta att bidra till en gemenskapskänsla hos programstudenterna.
Även om PPE-utbildningar också ges vid andra lärosäten blir den i Göteborg speciell, förklarar Frans Svensson.

– Programmet kommer att bedrivas i nära anslutning till GU:s internationellt framstående och delvis unika forskningsmiljöer. Att våra statsvetare är bra på valforskning är förstås allmänt känt, men de är också framstående inom politisk teori, som ligger nära praktisk filosofi. Samtidigt handlar nationalekonomi vid GU om allt från miljö och hälsa till rättvis fördelning, vilket hänger samman med både etik och politik. Inom filosofiämnet här finns dessutom en särskild inriktning mot finansiell etik.

Behörighetskrav

Också ett av behörighetskraven blir speciellt; för att komma in krävs godkänt i matematik 3, berättar Frans Svensson.

– På så sätt hoppas vi locka samhällsengagerade studenter med en bakgrund inom exempelvis naturvetenskap eller teknik. Att få in studenter med olika intressen och synsätt kommer att gynna alla tre ämnen och ytterligare stärka kvaliteten på både utbildning och forskning.

Programmet kommer att vara förlagt till institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLOV), berättar Frans Svensson.

– Det är förstås en fjäder i hatten för FLOV men innebär också en påminnelse om humanioras möjlighet att ge viktiga bidrag till samhällsutvecklingen.

Samarbete mellan tre fakulteter

Det nya PPE-programmet innebär ett samarbete mellan tre fakulteter, något som är ovanligt inom utbildning, påpekar Erika Alm, vicedekan vid Humanistiska fakulteten.

– Europaprogrammen och masterprogrammet Hav och samhälle är några exempel men annars är det svårt att skapa program som både är starka i sina respektive ämnen och samtidigt tvärvetenskapliga. Ett viktigt skäl till satsningen är att öka studenternas möjligheter att ta del av huvudämnenas starka forskningsmiljöer, ett annat att erbjuda en gemensam ingång för de många studenter som har ett starkt samhällsengagemang. Jag tror också att det finns ett stort intresse för den här typen av utbildningar; när vi diskuterade programmet i Utbildningsnämnden var inte minst studentrepresentanterna väldigt entusiastiska.

Studenterna kommer att få kandidatexamen i det ämne där de valt att fördjupa sig, berättar Frans Svensson.

– Programmet startar hösten 2025. Vi planerar att ta in cirka 20 studenter per år och utbildningen sker på campus.

Text: Eva Lundgren

Texten publicerades ursprungligen  i GU Journalen, nummer 6 2024

 

Fakta

PPE-programmet (Philosophy, Politics and Economics) startade vid universitetet i Oxford 1920. Kandidatprogrammet Filosofi, politik och ekonomi vid GU kommer att börja höstterminen 2025. Programmet är förlagt till institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLOV) och innebär ett samarbete mellan tre fakulteter: Humanistiska fakulteten, Samhällsvetenskapliga fakulteten och Handelshögskolan.