Bild
Foto av Johan Zelano
Johan Zelano, specialistläkare och docent i neurologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Johan Zelano en av åtta nya ledamöter i Sveriges unga akademi

Publicerad

Sveriges unga akademi välkomnar i dagarna åtta nya ledamöter från lärosäten i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala. Johan Zelano, docent i neurologi, är en av de nyinvalda ledamöterna.

Johan Zelano forskar om förbättrad diagnostik och behandling av förvärvad epilepsi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi och vid Neurologmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där han är specialistläkare. Som ledamot i Sveriges unga akademi hoppas han kunna bidra med kunskap om klinisk forskning och vill gärna arbeta med att förbättra förutsättningarna för den:

– Jag brinner för klinisk forskning, den har lite speciella förutsättningar som jag tycker är viktiga att föra fram i forskningsdebatten. Inte minst villkoren för framtida kliniska forskare. För mig personligen hoppas jag att akademin ska leda till möten med forskare i andra discipliner. Det kan komma till stor nytta i flera av mina forskningsprojekt, säger han.

Begränsad period

Den unga akademin är ett oberoende forum för yngre, ledande forskare från alla forskningsområden. Ledamotsperioden är begränsad till fem år vilket håller akademin evigt ung.

– Att få välkomna nya ledamöter är bland det roligaste vi gör i Sveriges unga akademi, nya fält och lärosäten berikar och är en av våra härliga styrkor, säger Sanna Koskiniemi, universitetslektor i mikrobiologi vid Uppsala universitet och ny ordförande.

Hon fortsätter:

– Vi har ett viktigt år framför oss, med att fortsätta vårt forskningspolitiska arbete i en tid av förändring, 10 årsjubileum och så en storsatsning på en barnbok med forskarporträtt.

En stark röst

Sveriges unga akademi har etablerat sig som en stark röst inom högskolesektorn. Den begränsade mandatperioden ökar engagemanget och gör att ledamöterna tar vara på plattformen. Konkreta förslag om tydliga karriärvägar och en lärosätesturné med karriärseminarier är exempel på framgångsrecept liksom den landsomfattande kartläggningen om biträdande lektorat.

Ledamöterna möts över ämnes- och lärosätesgränser för att lära av varandra och skapa aktiviteter tillsammans. De engagerar sig mycket i utåtriktat arbete och vill nyansera bilden av vem som kan vara forskare. Genom aktiviteter som barnbok (släpps i mars 2021) med illustrerade forskarporträtt och kortfilmsfestivaler för unga skapas förebilder och ingångar till forskning. Även inom forskningspolitiska frågor är akademin driven och ofta tidigt ute med workshops och upprop för att främja forskningens villkor, som inför kommande forskningsproposition, breddad rekrytering och akademisk frihet.

Sveriges unga akademi bildades på initiativ av Kungl. Vetenskapsakademien 2011 och har cirka 35 ledamöter.

 

Nya ledamöter för perioden 2020-2025

  • Linda Andersson Burnett, forskare i vetenskapshistoria vid Uppsala universitet
  • Shervin Bagheri, professor i strömningsmekanik vid Kungliga Tekniska högskolan
  • Ellen Bushell, forskargruppsledare i molekylär parasitologi vid Umeå universitet
  • Lucie Delemotte, docent i biofysik vid Kungliga Tekniska högskolan
  • Sara Liin, docent i neurobiologi vid Linköpings universitet
  • Sofia Lodén, forskare i franska vid Stockholms universitet
  • Mathias Osvath, docent i kognitiv zoologi vid Lunds universitet
  • Johan Zelano, specialistläkare och docent i neurologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet