Länkstig

Farhan Bazargani prisas

Publicerad

Universitetslektor Farhan Bazargani, vid avdelningen för ortodonti, prisas av The European Orthodontic Society. Han får Beni Solow Award för bästa artikel 2023 i European Journal of Orthodontics.

Artikeln som prisas har titeln; ”Three-dimensional comparison of tooth-borne and tooth-bone-borne RME appliances: a randomized controlled trial with 5-year follow-up”.

I studien som artikeln baseras på har man jämfört behandling av tvångsförda korsbett hos barn i tidiga växelbettet (7–10 år) med suturvidgare. Den konventionella suturvidgaren förankras på tänderna (s k tandburen) och den nyare designen förankras på mini-implantat installerade i gommen (s k benförankrad). Installation av dessa mini-implantat på barn kräver lokalbedövning och tandställningar som senare ska förankras på dessa mini-implantat. Metoden är oftast dyrare än sina tandburna varianter. 

Farhan Bazargan och hans kollegor ville i studien undersöka om benförankrade suturvidgare bidrar till ett bättre behandlingsresultat och om metoden medför mer skelettal påverkan än sina tandburna varianter. Resultaten visade på små skillnader i vidgningen (expansion) i överkäken mellan de olika metoderna. Slutsatsen i studien blev därmed att användning av mini-implantat hos barn i tidiga växelbettet ej kan rekommenderas på grund av liknande långsiktiga resultat som den mindre invasiva konventionella suturvidgaren. 

The Beni Solow Award delas ut till författaren av den bästa artikeln som publicerats i European Journal of Orthodontics under det föregående året. Priset är instiftat till minne av den framlidne danske ortodontisten Beni Solow.

Läs artikeln hos European Journal of Orthodontics: https://academic.oup.com/ejo/article/45/6/690/7186671