Digitala vårdbesök räcker inte för säker bedömning av halsfluss, visar en studie från Göteborgs universitet. Pålitligheten blir inte tillräcklig och därmed ökar risken för över- eller underbehandling vid halsont.
Halsfluss är en vanlig orsak till läkarbesök och antibiotikaförskrivning i primärvården. För att avgöra om en patient behöver antibiotika använder läkare de så kallade Centorkriterierna för halsfluss. Kriterier inkluderar bland annat feber, ömma och svullna lymfkörtlar i käkvinklarna samt inspektion av halsmandlar.
Hur väl dessa kriterier kan bedömas vid digitala vårdbesök jämfört med vid traditionella fysiska besök har dock varit oklart. Denna brist på vetenskaplig evidens har blivit ett växande problem i takt med att de digitala vårdbesöken blivit vanligare.
Digital vs fysisk bedömning
I den aktuella studien, publicerad i tidskriften Infectious Diseases, undersöks om digitala bedömningar är lika tillförlitliga som fysiska undersökningar när det gäller att avgöra om antibiotikabehandling är motiverad. I studien ingår 189 patienter som sökte vård vid vårdcentraler och jourcentraler i Västra Götalandsregionen mellan januari 2020 och oktober 2023.
Varje patient i studien genomgick två bedömningar: en digital läkarbedömning via video och en fysisk undersökning som genomfördes av en annan läkare. Resultaten visar att digitala vårdbesök inte är tillräckliga för att bedöma vissa av de viktigaste kriterierna, som inspektion av halsmandlar och undersökning av lymfkörtlar.
Digitalt inte säkert nog
En av de drivande bakom studien är Patrycja Woldan-Gradalska, doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och ST-läkare på Sätila vårdcentral.
–Vår studie visar att även om digitala vårdbesök är praktiska för många patienter är de inte tillräckligt pålitliga för att bedöma halsfluss. För att säkerställa en korrekt diagnos och behandling är det fortfarande viktigt att genomföra en fysisk undersökning,säger hon.
Författarna är verksamma inom samhällsmedicin och folkhälsa på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och på Västra Götalandsregionens FoUUI primär och nära vård, en stödresurs för forskning, utbildning, utveckling och innovation.