Bild
Porträttbild på Annie Johansson
Foto: Andreas Engman
Länkstig

Annie Johansson tilldelas prestigefyllt textilpris

I månaden tillkännagavs årets mottagare av textilpriset The Nordic Award in Textiles om 250 000 kronor. 2023 års vinnare är Annie Johansson, konstnär och tekniker i fiberverkstaden på HDK-Valand.

Stort grattis! Hur känns det? 

– Helt sjukt att just jag fått detta pris… Det känns helt otroligt och magiskt att bli tilldelad ett sådant här pris!  

Annie Johansson har arbetat som tekniker på HDK-Valand sedan hösten 2018. Hon är även en konstnär som besitter stor textil hantverksskicklighet och materialkännedom. Med textilen som medium utvecklar hon konstnärliga teman om landskap, tillhörighet, kropp och sinnen.  

– I mitt arbete plockar jag ofta inspiration ur ämnen som privat och allmän åtrå, kroppens fenomenologi, nymaterialism, mysticism och människans relation till naturen. Det kan handla om beröringens sensation, om erotik, eller landskapets och skogens monumentala kraft. 

 

Bild
Verk i textil av Annie Johansson
Verk i textil av Annie Johansson
Foto: Andreas Engman

I fiberverkstaden möter Annie Johansson studenter i deras konstnärliga arbeten i textil. Dagarna kan vara fyllda med allt från att lära studenter väva, sy och sticka, med både analoga och digitala verktyg, till att guida studenter i problemlösningar och materialval i sina gestaltningsprojekt. Och samtidigt underhålla och se efter all utrustning fiberverkstan.  

– Det absolut mest givande med mitt arbete är att få vara en del av studenternas projekt från början till slut, och den problemlösning vi ställs inför i materialens relation till gestaltning. Det är ofta väldigt inspirerande för mig som textilkonstnär. 

Prissumman innebär att Annie Johansson kommer ha möjlighet att ta tjänstledigt under en period för att kunna fokusera på sin kommande utställning på Abecita Popkonst & Foto som har vernissage i november i år.  

– Det känns värdefullt att få lägga all tid på mitt konstnärskap för att sedan kunna dela med mig av mina erfarenheter i fiberverkstan när jag kommer tillbaka. Jag längtar alltid efter att få försvinna in i det textila hantverkets långsamma görande.  

När denna nyhet publiceras är ansökan öppen för Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, Textilkonst. Läs mer om programmet och ansök via länk längre ner på sidan.

The Nordic Award in Textiles

The Nordic Award in Textiles är Nordens största pris för textil konst. Priset delas ut av Stiftelsen Fokus Borås sedan år 2000. Prissumman är 250 000 kr och tilldelas en framstående konstnär i Norden som arbetar med textila material. Juryns uppdrag för i år var att ta fram en vinnare som är en representant för den samtida textilkonsten.  
Läs mer: https://nordicawardintextiles.se