Bild
Dermatoskopisk (närbild) bild av IEC (intraepidermal cancer)
Omslagsillustrationen till avhandlingen: Visar en dermatoskopisk bild (närbild) av intraepidermal cancer (IEC)
Foto: Julia Fougelberg och John Paoli
Länkstig

Julia Fougelberg - Ökad kunskap om effektivitet och riskfaktorer vid behandling av skivepitelcancer in situ

Julia Fougelberg disputerade den 14 juni 2023 på en avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, inom ämnet dermatologi och venereologi

Titeln på avhandlingen: On the diagnosis and treatment of intraepidermal carcinoma

Länk direkt till avhandlingen i GUPEA.

Ökad kunskap om effektivitet och riskfaktorer vid behandling av skivepitelcancer in situ

Bild
Julia Fougelberg: verksam på Hudkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Hennes huvudinriktning är hudcancer, diagnostik och b
Julia Fougelberg: verksam på Hudkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hennes huvudinriktning är hudcancer, diagnostik och behandling. Sedan 2023 certifierad Mohskirurg, vilket innebär att hon även jobbar mycket med hudkirurgi i huvud-halsregionen.

Hudcancer är en av de cancrar som ökar allra mest och ställer krav på effektiv behandling både för att minska lidande hos patienterna och ur ett samhällsperspektiv. Det är eftersträvansvärt att ge rätt behandling till rätt patient för att använda vårdens begränsade resurser så effektivt som möjligt.

Forskningen i denna avhandling handlar om just hudcancer med fokus på intraepidermal cancer (IEC), också kallat skivepitelcancer in situ (SCCis) eller Morbus Bowen (Mb Bowen) 1. Det är ett förstadium till den näst vanligaste formen av hudcancer, skivepitelcancer 2. Skadan i huden är i detta fall begränsad till hudens ytligaste skikt, epidermis, vilket gör att man har fler alternativ till behandling än vid invasiv skivepitelcancer då kirurgisk excision är standardbehandlingen.  Vid den invasiva formen har tumören vuxit sig ner djupare under huden med risk för spridning i kroppen.

– Under de senaste decennierna har antalet fall av SCCis tredubblats i Sverige. Eftersom SCCis är en premalign och icke-invasiv tumör, med en relativt låg risk för utveckling till invasiv SCC, är det önskvärt att behandla denna hudskada på minst skadliga sätt. Detta samtidigt som man undviker återfall och samtidigt strävar efter kostnadseffektivitet, säger Julia Fougelberg, specialistläkare i dermatologi och venereologi på Hudkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Hur effektiva är behandlingarna och vilka risker finns?
SCCis kan behandlas med flera olika metoder såsom; kirurgi, fotodynamisk terapi (PDT3), lokalt verkande krämer samt så kallat destruktiva behandlingar. Destruktiva behandlingsmetoder är till exempel kyrettage (skrapning), kryobehandling (frysning). Dessa behandlingsmetoder betraktas som några av de enklaste och sannolikt billigaste metoderna, men idag saknas evidens (forskningsbevis) kring effektivitet, risken för återfall och biverkningar.

Instrument som används vid kryokirurgi: 1) dermatoskop, 2) kirurgisk penna, 3) neopren koner, 4) flytande kväve, 5) tidtagarur o
Figur 8, från sidan 47 i avhandlingen: Instrument som används vid kryokirurgi: 1) dermatoskop, 2) kirurgisk penna, 3) neopren koner, 4) flytande kväve, 5) tidtagarur och 6) förband.
Foto: Julia Fougelberg

Forskningen i avhandlingen handlar både om diagnostik av IEC samt olika behandlingsmetoder som är vanligt använda för denna cancerform. Och syftet var att studera dermatoskopiska fynd vid IEC, samstämmigheten mellan hudspecialister i bedömning av fynden, samt att föreslå en gemensam terminologi. Vid dermaskopi används ett dermatoskop, ett handhållet instrument där strukturer i över- och läderhuden undersöks med hjälp av genomlysning.

– Jag ville också utvärdera behandlingsalternativ genom att studera effektivitet och riskfaktorer vid behandling med (PDT), kirurgiska excisioner och kryokirurgi jämfört med kyrettage.

Figur9,från sidan xx: Instrument och material som används vid kyrettage:1)kompresser och klorhexidin lösning för hudtvätt, 2)der
Figur 9, från sidan 48: Instrument och material som används vid kyrettage:1)kompresser och klorhexidin lösning för hudtvätt, 2)dermatoskop, 3)kirurgisk penna 4)lidokain (lokalbedövning), 5)4- och 7-mm kyretter, 6) järnklorid för blodstillning och 7)förband
Foto: Julia Fougelberg

Forskningen är ”kliniknära” och kan hjälpa patienter redan i dag
Julia Fogelbergs resultat kan direkt kopplas till patientnära arbete och vilka behandlingsmetoder man tycker blir bäst lämpade för respektive patient.

I den första artikeln kan resultaten hjälpa till i diagnostiken av IEC i form av gemensam terminologi och kunskap om frekvensen av de fynd man ser vid dermatoskopi. I andra och tredje artiklarna ges en retrospektiv utvärdering av effektivitet och riskfaktorer hos två vanliga behandlingsmetoder (PDT och kirurgisk excision) för IEC. Det sista arbetet, en randomiserad kontrollerad studie jämfördes kryokirurgi (en av standardbehandlingarna idag) med att enbart kyrettera, alltså skrapa bort tumören (experimentell behandling).

Sammanfattningsvis fann Julia Fougelberg att:

  • samstämmigheten i bedömningen av dermatoskopiska fynd i IEC är dålig till måttlig
  • behandling av IEC med PDT ger relativt hög total utläkningsgrad
  • riskfaktorer för icke-radikala excisioner av IEC är mindre erfarna kirurger och IEC lokaliserat till huvud- och halsområdet eller övre extremiteter
  • kryokirurgi och kyrettage visar båda hög total utläkningsgrad, men det finns en signifikant skillnad mellan metoderna till förmån för kryokirurgi. Kyrettage å andra sidan visade en signifikant snabbare läkningsprocess.

– Dessa resultat kommer att gagna patienterna både i form av snabbare och mer korrekt icke-invasiv diagnostik, samt val av behandlingsmetod. Beroende på patient kan man nu, med mer information och kunskap om behandlingarnas effektivitet och riskfaktorer, välja rätt behandling från början.
 

MER INFORMATION

  1. Olika uttryck för förstadium till skivepitelcancer: SCCis - squamous cell carcinoma, IEC- Intraepidermal Carcinoma och Mb Bowen
  2. Skivepitelcancerläs mer på Internetmedicin
  3. PTD - fotodynamisk terapi är en behandlingsmetod där tumörområdet smörjs in med en medicinsk kräm, därefter belyser man området med infrarött ljus. Behandlingen har en målinriktad effekt på de sjuka cellerna som förstörs och den friska omgivande huden sparas.

Text: Susanne Lj Westergren

MER INFORMATION om disputationen

Tid: 230614, 09:00-11:30 Plats: Arvid Carlsson hörsal, Academicum, Medicinaregatan 3, Göteborg.

Huvudhandledare: John Paoli
Bihandledare: Magdalena Claeson
Opponent: Chris Anderson, Linköpings universitet, Linköping
Betygsnämnd: Emma Hansson, Ada Girnita och Petter Gjersvik