Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
Hållbart fiskfoder - fluglarver
SWEMARC-forskare visar upp fluglarver under Vetenskapsfestivalen 2020.
Foto: Vetenskapsfestivalen 2020, UR Samtiden

Populärvetenskap

En viktig uppgift för SWEMARC är att sprida vetenskapligt korrekt och saklig information om vattenbruk. Detta görs genom att våra forskare skriver populärvetenskapliga artiklar, bokkapitel, böcker och deltar i kunskapsspridande sammanhang.

Populärvetenskapliga föreläsningar, poddar och filmer

Algpodden: Episod 1-Algkunskap
Angela Wulff & Ellen Schagerström

Algpodden: Episod 2-Karragenalg
Angela Wulff & Ellen Schagerström

"Odlad fisk på tallriken" (UR Samtiden, Vetenskapsfestivalen 2020)
Föreläsare: Björn Rönnerstrand

"Framtidens mat från havet" (UR Samtiden, Vetenskapsfestivalen 2020)
Föreläsare: Kristina Snuttan Sundell

"Hovmästaren, det är en fluga i min fisksoppa"  (UR Samtiden, Vetenskapsfestivalen 2020)
Föreläsare: Niklas Warwas

"Alger och tång - Sveriges sköna gröna framtid" (UR Samtiden, Vetenskapsfestivalen 2020)
Föreläsare: Sophie Steinhagen

6-rätters smakmeny med hållbar blå sjömat (Vetenskapsfestivalen 2021)
Föreläsare:
Kristina Snuttan Sundell (moderator)
Ellen Schagerström (odlade sjögurkor)
Sophie Steinhagen (odlade alger)
Niklas Warwas (hållbart fiskfoder)
Elisabeth Jönsson Bergman (odlad havskatt)
Jonathan Roques (hållbara fiskodlingssystem)

”Tång - en spännande råvara från havets skafferi” (Projekt Scary seafood)
Medverkande: Karolina Martinsson, Simon Johansson, Gunilla Toth


”Seaweed - a future food source!”
Medverkande: Sophie Steinhagen, Kristoffer Stedt, Joao Trigo


Sjögurkor – en okänd resurs (Västerhavsveckan 2021)
Medverkande: Ellen Schagerström

 

Bokkapitel

"Odlad fisk på tallriken?", Regntunga skyar, SOM-antologi nr. 76. (2020).
Författare: Björn Rönnerstrand, John Armbrecht, Erik Lundberg och Kristina Sundell

 

 

Populärvetenskapliga artiklar
 

Gurkan som gillar skräpmat (Sveriges vattenmiljö, 2021)
Text: Ellen Schagerström

Forskare satsar på hållbart odlad sjömat (Västerhavsveckan 2021)
Text: Susan Gotensparre