SWEMARC-forskare vill att forskningen når ut till allmänheten
Foto: Sophie Steinhagen

Läs mer om "Våra forskare i media"

En viktig uppgift för SWEMARC är att sprida vetenskapligt korrekt och saklig information om vattenbruk. Detta görs genom att våra forskare blir intervjuade av både tidningar, radio och TV. Nedan finner ni ett urval av sådana artiklar.

Kommer framtidens odlingar ligga i havet?
SR Nordegren & Epstein i P1, 12 oktober 2020 | Inslaget (från 21:36 min) har fokus på möjligheterna för att odla mat i havet (inklusive marina kolonilotter) och hur nyttigt det är med sjömat (alger, ostron, musslor, fisk). Medverkande i programmet: Kristina Snuttan Sundell (SWEMARC), Linnéa Sjögren (Catxalot) och Simon Johansson (Kosteralg).

Ny fabrik ska utvinna skal från kiselalger i stor skala
Bohusläningen Plus, 2 oktober 2020 | Artikeln har fokus på Angela Wulff och Sofie Allerts företag, Swedish Algae Factory.

Odlad fisk lika bra som vild
Sveriges Radio, P4 Göteborgs, 2 oktober 2020 |  Kristina Snuttan Sundell förklarar att odlad mat från havet är en del av framtiden.

Kan den ruttnande tången bli västkustens nya guld?
Dagens Nyheter, 22 augusti 2020 |  Göran Nylund visar runt GP i alglokalerna på Tjärnö marina laboratorium.

Byråkratin bromsar miljardsatsning på miljölax
TT, 16 augusti 2020, |  Att utveckla en svensk hållbar odling av sjömat är en viktig fråga. Kristina Snuttan Sundell kommenterar.

Forskare: ”Havsmat ska föda jordens befolkning”
SVT, 20 augusti, 2020 | Enligt en ny studie kan den globala produktionen av fisk och skaldjur öka med 21-44 miljoner ton till år 2050. Kristina Snuttan Sundell kommenterar.

Snart kan maneter hamna på menyn – de letar ”havets revbensspjäll”
Dagens Industri, 26 augusti, 2020 | Projektledaren för Scary seafood, Maria Bodin, och SWEMARC-forskaren Göran Nylund pratar om framtidens mat från havet.

Alger i picknickkorgen
Spionen, 16 maj, 2019 | Kristina Snuttan Sundell menar att Sverige behöver ta steget och börja odla mer i just haven.

Performance of European lobster Homarus gammarus larvae and postlarvae reared on dry feeds
Hatcheryfeed, Vol 7 (4), 2019 | Nu har forskare vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskarkollegor i Storbritannien och Irland, tagit fram en handbok för hur man odlar havskräftsyngel.

Hoppas på fiskodlingar
Göteborgs-Posten, 5 feb, 2013 | Thrandur Björnsson berättar mer om en ny utredning, där de biologiska förutsättningarna för fiskodling i större skala längs Bohusläns och Hallands kuster presenteras.

Västkusten idealisk för odlad matfisk
Bohusläningen, 6 feb, 2013 | Thrandur Björnsson visar på fakta om att kusten utanför Bohuslän är en idealisk plats för att odla matfisk.

Västkusten bra ställe att odla fisk
Sveriges Radio, 5 feb, 2013 | Thrandur Björnsson visar på fakta om att kusten utanför Bohuslän är en idealisk plats för att odla matfisk.

Sverige kan bli ledande i miljövänlig fiskodling
Göteborgs-Posten, 8 feb, 2011 | Thrandur Björnsson, Susanne Lindegarth och Kristina Snuttan Sundell skriver i en debattartikel att Sverige har förutsättningar för miljöanpassad fiskodling.

Odlad lax ligger inte bakom utfiskningen
Göteborgs-Posten, 9 april, 2009| Thrandur Björnsson skriver i en debattartikel att utfiskningen av haven har pågått i decennier och är ett stort problem. Men att det inte är den kommersiella fiskodlingen som är boven.

Nytt centrum ska stärka vattenbruksforskningen
Otto (s.19), 23 maj, 2011 | En artikel med fokus på hur Göteborgs universitet gör en kraftsamling för att samordna och synliggöra forskning och verka för ett hållbart och miljövänligt svenskt vattenbruk.

Odlad fisk behövs
GU-spegeln (s.12-13), 12 jan (nr 4), 2011 | Inom fiskodlingen finns det kunskapsluckor att fylla, menar Thrandur Björnsson.