Göteborgs universitet
Bild
SWEMARC-forskare vill att forskningen når ut till allmänheten
Foto: Sophie Steinhagen
Länkstig

Läs mer om "Våra forskare i media"

En viktig uppgift för Swemarc är att sprida vetenskapligt korrekt och saklig information om vattenbruk. Detta görs genom att våra forskare blir intervjuade av både tidningar, radio och TV. Nedan finner ni ett urval av sådana artiklar.

Ny slow-tv på gång: Den stora fiskvandringen
SVT Nyheter Väst, 4 april, 2024 | Snuttan Sundell kommenterar varför fiskar syns framför kameran.

Osannolika siffran – så många timmar lever ålens huvud efter avlivning
Vetenskapsradion nyheter, 19 mars, 2024 | Albin Gräns pratar om ålars känsel.

Nappar det så smärtar det – detta vet vi om fiskens upplevelser
Vetenskapsradion på djupet, 16 mars, 2024 | Albin Gräns pratar om fiskars känsel.

Vad känner en fisk
Naturmorgon, 16 mars, 2024 | Albin Gräns pratar om fiskars känsel.

Larver och jäst mer hållbar mat för odlad lax
Supermiljöbloggen, 13 mars, 2024 | Niklas Warwas pratar om tångflugor och marin jäst, som alternativa ingredienser i fiskfoder.

Här är fluglarven som kan göra laxmackan snällare
Vetenskapsradion, 28 februari, 2024 | Niklas Warwas pratar om tångflugor och marin jäst, som alternativa ingredienser i fiskfoder.

Jäst och larvet kan bli mat till odlad lax
Forskning.se, 28 februari, 2024 | Fokus på Niklas warwas avhandling om marin jäst och tångflugor.

Gunilla hittade märkliga gröna bollar på stranden
Sveriges Radio, 2 december, 2023 | Ellen Schagerström rådfrågas som expert.

Odlad havskatt kanske snart i butik
Vetenskapsradion nyheter, 27 oktober, 2023 | Ida Hedéns forskningsprojekt på havskatt uppmärksammas.

I framtiden kan man odla havskatt.
Morgon i P4 Göteborg, 27 oktober, 2023 | Intervju med Ida Hedén, där hon berättar om sitt forskningsprojekt på havskatt.  Lyssna från kl 07.44 och framåt.

Wolffish Farming Could Diversify Swedish Aquaculture, but Faces Some Challenges
Nature World news, 27 oktober, 2023 | Ida Hedéns forskningsprojekt på havskatt uppmärksammas utomlands.

Scary Seafood ökar kunskapen om framtidens mat från havet
Smakasverige.se, 29 september, 2023 | Susanne Lindegarth intervjuas om projektet Scary seafood.

Hon dyker efter alger längs Bohuskusten: ”Ger en bild av hur havet mår”
Strömstads Tidning, 3 augusti, 2023 | Ellen Schagerström berättar mer om ett nationellt tidsdokument.

Professor "Snuttans" krabbvarning: Invasiva arter tar över
Radio P4 Göteborg, 29 juli, 2023 | Kristina Snuttan Sundell berättar om hotet mot det svenska ekosystemet.

Experten om miljöfördelarna med algodlingar: ”Renar havet”
SVT Väst, 24 juli, 2023| Gunilla Toth om nya användningsområden för makroalger.

Naturvetenskap förklarad: Havets ekologi
UR, 26 juni, 2023| Kristina Snuttan Sundell tar blodprov på blåmusslor för att kolla salthalt.

Den ätliga havssallaten har stor variation längs våra kuster
Vetenskapsradion, 13 juni, 2023| Sophie Steinhagen berättar om grönalgen havssallat.

Nya algarter upptäckta i Halland – kan användas till läkemedel
Radio P4 Halland, 13 juni, 2023| Sophie Steinhagen berättar om grönalgen havssallat.

Are Sea Cucumbers a Cleanup Solution to Fish Farm Pollution?
Yale Environment 360, 25 maj, 2023| Ellen Schagerström forskning på sjögurkor omnämndes i artikeln.

Fridaskolan har byggt eget kretslopp
Göteborgs-Posten, 2 maj, 2023| Forskare från Swemarc intervjuas om akvaponianläggningen på Fridaskolan.

Här odlar eleverna mat-med hjälp av fiskbajs: "Något helt nytt"
Radio P4 Göteborg, 29 april, 2023| Vårt akvaponiprojekt uppmärksammas i media.

Testbädd för sjömatsproduktion med stor potential
Svensk Fisknäring, 24 april, 2023| Snuttan Sundell berättar om projektet "Testbädd för storskaligt vattenbruk".

Skapar förutsättning för en växande vattenbrukskurs i Sverige
Svensk Fisknäring, 24 april, 2023| Rapport från kompetenshöjande kurs med fokus på vattenbrukets miljönyttor och miljöpåverkan.

Här simmar framtidens fisk
Forskning & Framsteg, 22 april, 2023| Snuttan Sundell blir intervjuad om fiskodlingssystem.

Föda upp sjögurkor-ett omöjligt uppdrag?
Tidningen Extrakt, 23 mars, 2023| Ellen Schagerström pratar om sjögurkor.

Gigantisk algklump slår mot Amerikas kust
Dagens nyheter, 16 mars, 2023| Ellen Schagerström svarar på frågor kring algklumpen .

Blå proteiner ska gynnas av marina kolonilotter
Landets fria tidning, 24 februari, 2023| Maria Bodin berättar om marina kolonilotter.

Maria utbildar sjöbönder – om sjöpungar: "Blir kontaktad varje dag"
Radio P4 Göteborg, 18 februari, 2023| Maria Bodin berättar om kvällskurs om sjömat.

Sjömat som julmat – gamla traditioner och framtida frestelser
Podden Landet (Landsbygdsnätverket), 1 december, 2022 | Snuttan Sundell pratar om sjömat på julbordet.

Framtidens mat odlas i Frihamnen
Göteborgs-Posten, 3 november, 2022 | Maria Bodin pratar om den marina kolonilotten.

Marin kolonilott – framtidens odling invigdes i Frihamnen i Göteborg
SVT, 3 november, 2022 | Maria Bodin pratar om den marina kolonilotten.

Göteborgs 400-årsfirande: Nu invigs marin kolonilott – var med och rösta om namnet
Hela Hisingen, 3 november, 2022 | Maria Bodin pratar om den marina kolonilotten.

Här odlas havets grönsaker
Forskning & Framsteg, 27 oktober, 2022| Sophie Steinhagen med flera berättar mer om algodling.

Här odlas framtidens mat - under vatten
Sveriges Radio, 20 oktober, 2022| Maria Bodin berättar om marina kolonilotter. Nu är de marina kolonilotter på plats i Frihamnen (Göteborg).

Plenty of Fish in the Sea, Not Enough Fish on the Plate
The Earth & I, 16 augusti, 2022 | Kristina Snuttan Sundell intervjuas i artikeln.

Alger i fokus på Tjärnö: "Det är en begynnande industri"
Strömstads tidning (Plus), 27 juni, 2022| Gunilla Toth berättar om algkonferensen.

Marin kolonilott ska byggas i Frihamnen
GP, 1 juni, 2022| Maria Bodin är med i ett projekt som ska bygga en marin kolonilott i Frihamnen.

Skippar grönsakerna – ny kolonilott ska fyllas med alger och musslor
Radio P4 Göteborg, 1 juni, 2022| Maria Bodin är med i ett projekt som ska bygga en marin kolonilott i Frihamnen.

Alger får mer protein med spillvatten från industrin
SVT, 22 maj, 2022| Sophie Steinhagen och Kristoffer Stedt pratar om alger och bland annat spillvatten.

Alger proteinrikare – med spill från sill
Hallands nyheter, 22 maj, 2022| Sophie Steinhagen och Kristoffer Stedt pratar om alger och bland annat spillvatten.

Alger kan ersätta sojabönors proteinroll
SVD, 22 maj, 2022| Sophie Steinhagen och Kristoffer Stedt pratar om alger och bland annat spillvatten.

Slipp vattna kolonilotten – nu odlas det under ytan
Radio P4 Göteborg, 6 maj, 2022| Radio P4 Göteborg intervjuade Maria Bodin under Vetenskapsfestivalen.

Här provsmakas sjöpung – ”Det smakar leverpastej”
TV4, 6 maj, 2022| TV4 besökte SWEMARC under Vetenskapsfestivalen.

Kondomliknande organismen kan bli det nya på middagsbordet
TV4, 6 maj, 2022| TV4 besökte SWEMARC under Vetenskapsfestivalen.

Sea-farmed supercrop: how seaweed could transform the way we live
The Guardian, 19 april, 2022| Sophie Steinhagen visar upp alger både ute i havet och inne på labbet.

Stort intresse för kolonilotter till havs men snåriga regler
GP, 4 april, 2022| Maria Bodin berättar med om sitt pilotprojekt - marina kolonilotter.

Living Planet: Seaweed coming to your plate
Deutsche Welle, 3 mars, 2022| Sophie Steinhagen tar med Deutsche Welle ut till algodlingarna utanför Tjärnö. 

"Ökat intresse för svenskodlad tång"
Landets Fria Tidning, 24 jan, 2022| "Tångodling i havet skulle jag kalla ett av de mest hållbara produktionssätten världen", sade Göran Nylund.

"Scary seafood vill inspirera till framtidens blå mat"
Svenska Fisknäring, nr 5 (s 20-21), 2021 | "Det finns många spännande och goda snäckor och musslor som man med glädje äter i andra europeiska länder men som vi inte är lika vana vid", sa Kristina Snuttan Sundell.

"Uppdrag Scary seafood: laga nåt läckert av sjögurka, sjöstjärna, strandkrabba eller eremitkräfta"
Meny med Tomas Tengby P1, 28 okt 2021 | Tomas Tengby rapporterar från SWEMARC och projekt Scary seafoods kockworkshop på Restaurang VRÅ.

"Havets läskigheter - snart hamnar sjöborren på en tallrik nära dig"
Radio P4 Göteborg, 20 sep 2021 | "Vi äter alldeles för mycket från toppen av pyramiden", säger Maria Bodin som är projektledare för Scary Seafood.

"Gurkan som gillar skräpmat"
Sveriges vattenmiljö, 1 sep 2021 | Ellen Schagerström berättar mer om den röda signalsjögurkan.

"Blå åkrar ger klimatsmart mat"
Forskning.se, 11 aug 2021 | Maria Bodin har fokus på marina kolonilotter.

"Forskare odlar fram havets nya frukter"
Göteborgs-Posten, 3 aug 2021 | Sophie Steinhagen berättar mer om algen havssallat

"Äta med P3: Framtidens mat"
Äta med P3, 24 juli 2021 | Kristina Snuttan Sundell diskuterar framtidens mat.

"SvD Junior hänger med på musselexpedition"
SvD Junior, 23 juli 2021 | Kristina "Snuttan" Sundell berättar bland annat om att musslor är bra för miljön.

"Marina kolonilotter: "Som en kryddträdgård i havet"
Göteborgs-Posten, 20 juli 2021 | Maria Bodin berättar mer om marina kolonilotter

"Kolonilott vid bryggan"
GU Journalen, juni 2021 | Maria Bodin berättar mer om marina kolonilotter och projektet Scary seafood.

"Alger banar väg för en grönare framtid"
Havsutsikt, 21 juni 2021 | SWEMARC-forskaren, Sophie Steinhagen, pratar om alger som en outnyttjad resurs.

"Kolonilott under vattnet"
SR Plånbok, 17 juni 2021 | Maria Bodin berättar mer om marina kolonilotter.

"Tång- havets champinjon och tryffel"
Smaksak, 16 juni 2021 | SWEMARC-forskaren, Sophie Steinhagen, berättar att algodlingsindustrin har börjat ta fart i Sverige.

"Det är det dyraste du kan hitta på menyn i Asien"
Förmiddag i P4 Väst, 8 juni 2021 | SWEMARC-forskaren, Ellen Schagerström, pratar om sjögurkor och alger. Lyssna på inslaget (från 01:45:15).

A fresh focus on sea cucumbers – nature’s recyclers
The Global Aquaculture Advocate , 25 maj 2021 | SWEMARC-forskaren, Ellen Schagerström, pratar om sjögurksforskningen i Sverige.

Algernas universum och vår på fågelön Nidingen
SR Naturmorgon , 15 maj 2021 | SWEMARC-forskarna, Ellen Schagerström och Angela Wulff, pratar om algernas mångfald.

Efter fyra år: Hård kritik mot att laxodling försenas
Bohusläningen Plus , 31 mars 2021 | SWEMARC:s föreståndare, Kristina Snuttan Sundell kommenterar långa handläggningstider och den nuvarande lagstiftningen.

Stor potential i hållbart vattenbruk
Kost & Näring , 9 februari 2021 | SWEMARC:s föreståndare, Kristina Snuttan Sundell, menar att vi behöver bli mer innovativa. Både när det gäller odlingssystem och arter, men också när det gäller att bli bättre på att nyttja det vi fångar eller odlar, och använda mer än bara filéerna.

Så smakar maneter, tång och sjöpung
GP , 30 januari 2021 | Projektet Scary seafood genomförde en workshop, där Göteborgs-Postens konsumentpanel testade produkter som kan bli vanligare sjömat i framtiden.

Uppdatering: Sjögurkor i Morgonpasset
Sveriges Radio P3 Morgonpasset , 12 januari 2021 | SWEMARC-forskaren Ellen Schagerström, berättar om sjögurksbebisen Kodjos öde:
- Det är tyvärr så att sjögurkor har en hög dödlighet när de är så små som lille Kodjo var.


De vill få oss att äta mer mat från havet
Sveriges Radio P4 Göteborg, 7 januari 2021 | Kristina Snuttan Sundell, Göteborgs universitet, och Ingrid Undeland, Chalmers, vill se mer av blå mat på våra framtida tallrikar.

"Havets dammsugare" föds upp på Kristineberg
Förmiddag i P4 Väst, 2 december 2020 | Sjögurksforskaren Ellen Schagerström visar upp och berättar mer om hur sjögurkor blir till i laboratoriet.

Tångodling ska testas utanför Hunnebostrand
SR P4 Väst, 1 december 2020 | SWEMARC-forskaren Göran Nylund förklarar att tångodling är klimatsmart och kan användas på många olika sätt.

De första uppfödda sjögurkorna har överlevt
Vetenskapsradion, 30 oktober 2020 | Inslaget handlar om att röda signalsjögurkor har odlats upp i laboratoriemiljö. SWEMARC-forskaren Ellen Schagerström intervjuas.

Sjögurkor i Morgonpasset
Morgonpasset, 29 oktober 2020 | Inslaget (från 50:10) handlar om den sjögurksbebisen Kodjo, som har odlats upp i laboratoriemiljö. SWEMARC-forskaren Ellen Schagerström intervjuas.

Kommer framtidens odlingar ligga i havet?
SR Nordegren & Epstein i P1, 12 oktober 2020 | Inslaget (från 21:36 min) har fokus på möjligheterna för att odla mat i havet (inklusive marina kolonilotter) och hur nyttigt det är med sjömat (alger, ostron, musslor, fisk). Medverkande i programmet: Kristina Snuttan Sundell (SWEMARC), Linnéa Sjögren (Catxalot) och Simon Johansson (Kosteralg).

Ny fabrik ska utvinna skal från kiselalger i stor skala
Bohusläningen Plus, 2 oktober 2020 | Artikeln har fokus på Angela Wulff och Sofie Allerts företag, Swedish Algae Factory.

Odlad fisk lika bra som vild
Sveriges Radio, P4 Göteborgs, 2 oktober 2020 |  Kristina Snuttan Sundell förklarar att odlad mat från havet är en del av framtiden.

Kan den ruttnande tången bli västkustens nya guld?
Dagens Nyheter, 22 augusti 2020 |  Göran Nylund visar runt GP i alglokalerna på Tjärnö marina laboratorium.

Byråkratin bromsar miljardsatsning på miljölax
TT, 16 augusti 2020, |  Att utveckla en svensk hållbar odling av sjömat är en viktig fråga. Kristina Snuttan Sundell kommenterar.

Forskare: ”Havsmat ska föda jordens befolkning”
SVT, 20 augusti, 2020 | Enligt en ny studie kan den globala produktionen av fisk och skaldjur öka med 21-44 miljoner ton till år 2050. Kristina Snuttan Sundell kommenterar.

Snart kan maneter hamna på menyn – de letar ”havets revbensspjäll”
Dagens Industri, 26 augusti, 2020 | Projektledaren för Scary seafood, Maria Bodin, och SWEMARC-forskaren Göran Nylund pratar om framtidens mat från havet.

Alger i picknickkorgen
Spionen, 16 maj, 2019 | Kristina Snuttan Sundell menar att Sverige behöver ta steget och börja odla mer i just haven.

Performance of European lobster Homarus gammarus larvae and postlarvae reared on dry feeds
Hatcheryfeed, Vol 7 (4), 2019 | Nu har forskare vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskarkollegor i Storbritannien och Irland, tagit fram en handbok för hur man odlar havskräftsyngel.

Hoppas på fiskodlingar
Göteborgs-Posten, 5 feb, 2013 | Thrandur Björnsson berättar mer om en ny utredning, där de biologiska förutsättningarna för fiskodling i större skala längs Bohusläns och Hallands kuster presenteras.

Västkusten idealisk för odlad matfisk
Bohusläningen, 6 feb, 2013 | Thrandur Björnsson visar på fakta om att kusten utanför Bohuslän är en idealisk plats för att odla matfisk.

Västkusten bra ställe att odla fisk
Sveriges Radio, 5 feb, 2013 | Thrandur Björnsson visar på fakta om att kusten utanför Bohuslän är en idealisk plats för att odla matfisk.

Sverige kan bli ledande i miljövänlig fiskodling
Göteborgs-Posten, 8 feb, 2011 | Thrandur Björnsson, Susanne Lindegarth och Kristina Snuttan Sundell skriver i en debattartikel att Sverige har förutsättningar för miljöanpassad fiskodling.

Odlad lax ligger inte bakom utfiskningen
Göteborgs-Posten, 9 april, 2009| Thrandur Björnsson skriver i en debattartikel att utfiskningen av haven har pågått i decennier och är ett stort problem. Men att det inte är den kommersiella fiskodlingen som är boven.

Nytt centrum ska stärka vattenbruksforskningen
Otto (s.19), 23 maj, 2011 | En artikel med fokus på hur Göteborgs universitet gör en kraftsamling för att samordna och synliggöra forskning och verka för ett hållbart och miljövänligt svenskt vattenbruk.

Odlad fisk behövs
GU-spegeln (s.12-13), 12 jan (nr 4), 2011 | Inom fiskodlingen finns det kunskapsluckor att fylla, menar Thrandur Björnsson.