Bild
Abisola Adegunju
Foto: Kristina Modigh
Länkstig

En utbytestermin i USA gav Abisola nya perspektiv

Abisola Adegunju valde att läsa en del av sitt masterprogram som utbytesstudent i USA. Hon återvände till Göteborg med nya idéer, värdefulla erfarenheter och ett ökat intresse för samhällsfrågor.

Det var viljan att vidga sina perspektiv som förde Abisola Adegunju från Nigeria till Sverige och International Master Programme in Educational Research (IMER) vid Göteborgs universitet. Samma drivkraft ledde henne senare till University of North Carolina, Wilmington, där hon tillbringade en termin som utbytesstudent. 

   – Jag är ganska äventyrlig, så jag ville se mer av världen. Jag hade min kandidatexamen från Nigeria och läste min master i Sverige. Att åka till USA gav mig möjligheten att uppleva och jämföra utbildningssystem från tre skilda världsdelar, säger Abisola.

Hur skulle du beskriva skillnaderna? 

   – I Nigeria, till exempel, är den högre utbildningen ganska lärarcentrerad. Läraren ses som ensam kunskapskälla, personen med all information, medan eleverna är mottagare. I Sverige är undervisningen mer studentcentrerad. På lektionerna efterfrågas dina åsikter, man frågar: "Vad är dina tankar om det här?". I USA upplevde jag det på liknande sätt – också studentcentrerat. Men studentlivet där skiljer sig mycket från Europa.

Mitt råd är: Våga ta steget. Det kommer att kräva lite tid och ansträngning, men det kommer att vara värt det.

Hur upplevde du studentlivet i USA?

   – Jag älskade allt med det. Jag bodde på campus och fick verkligen en 360-graders upplevelse av att vara en amerikansk student. De har massor av klubbar och aktiviteter som du kan delta i. Du kan gå på yogaklasser, testa måleri och allt möjligt. Det är verkligen mångsidigt, socialt och roligt.

Och utbildningsmässigt? 

   – Jag tyckte att de kurser jag läste var väldigt intressanta, särskilt de som rörde social rättvisa i högre utbildning. Jag lärde mig mycket om inkludering och började till och med se på byggnader med nya ögon. Nu kan jag tänka: "De här dörrarna är så tunga – hur skulle någon i rullstol få tillgång till det här utrymmet?". Det gav mig verkligen nya perspektiv.

Vilka råd skulle du ge till studenter som funderar på en utbytestermin?

   – Mitt råd är: Våga ta steget. Det kommer att kräva lite tid och ansträngning, men det kommer att vara värt det. Tänk på att börja tidigt. Jag började planera mina studier utomlands nästan ett år innan jag äntligen kom i väg. Men jag är så glad att jag gjorde det.

Du har precis avslutat din master i pedagogisk forskning här i Göteborg. Vad är nästa steg för dig?

   – Jag är glad över att mitt hårda arbete har gett resultat och jag har blivit antagen till ett doktorandprogram vid Miami University i Ohio. Tack vare mina erfarenheter från olika delar av världen så kunde jag positionera mig bättre i min ansökan. Det känns väldigt spännande!

 

Text: Kristina Modigh