Bild
none
Foto: Rahabi Khan
Länkstig

Spårning av antibiotikaresistens genom avloppsövervakning – Ett viktigt verktyg för effektiv infektionsbehandling

Kartläggning av resistenta bakterier i avloppsvatten kan hjälpa patienter att få rätt behandling och samtidigt bli ett sätt att begränsa antibiotikaresistenta bakterier i miljön.

Ett nytt EU-direktiv föreslår nu att alla stora avloppsreningsverk ska övervakas med syfte att bevaka antibiotikaresistens. Detta förfarande kan ge information om resistenssituationen i befolkningen och om överföringsrisker i miljön

–Adekvat övervakning är helt enkelt grunden för att ge patienten rätt antibiotika, säger professor Joakim Larsson, föreståndare för Centrum för antibiotikaresistensforskning i Göteborg, CARe,  i en intervju i Sveriges Radio.

Även om avloppsövervakning för andra ändamål har funnits i årtionden, blåste covidpandemin detta tillvägagångssätt till liv som ett resurseffektivt verktyg för att övervaka spridningen och utvecklingen av SARS-CoV-2.

Adekvat övervakning är helt enkelt grunden för att ge patienten rätt antibiotika

Tidig upptäckt av potentiella utbrott

Mätningar av avloppsvatten är en etablerad metod för att övervaka spridningen av mikrober i samhället. Det nya direktivet betonar dock avloppsövervakningens roll i förebyggande syfte eller för tidiga varningar, exempelvis upptäckt av specifika virus som kan ge en signal om uppkomsten av epidemier eller pandemier.

I en artikel i Nature Microbiology ser forskare från Centrum för antibiotika i Göteborg (CARe) utsläpp från avloppsreningsverk som en viktig överföringsväg för resistenta bakterier. Just avloppsövervakning av antimikrobiell resistens är dock främst för att öka kunskapen om de viktigaste källorna till resistenta bakterier i miljön.

Bättre övervakning behövs i utvecklingsländer


I många länder pågår redan en god övervakning av antibiotikaresistens men det nya EU-förslaget syftar till att utveckla och förfina metoder som kan användas i utvecklingsländer som idag inte har någon övervakning alls. Att kartlägga resistens där kan vara ett viktigt vapen i kriget mot resistenta bakterier.

– Det kan hjälpa oss att bedöma antibiotikaresistens i olika delar av världen om vi inför ett sådant här system, säger professor Joakim Larsson.

Merinformation 

Sveriges radio Ekot 14 April 2023

Larsson DGJ, Flach CF, Laxminarayan R. (2022). Sewage surveillance of antibiotic resistance holds both opportunities and challenges. Nature Reviews Microbiology 21:213-214.