Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Ny test förbättrar diagnostiken av äggstockscancer

Publicerad

Foto på provrör med blod iMajoriteten av de kvinnor som opereras på misstanke om äggstockscancer visar sig vara helt friska eller ha godartade äggstocksförändringar. Nu har svenska forskare utvecklat en metod som ger bättre träffsäkerhet i diagnoserna.

Det är forskare vid Uppsala universitet och Sahlgrenska akademin vid Göteborg universitet som utvecklat metoden där man genom ett blodprov kan diagnosticera cancern utan att behöva operera. Upptäckten kan leda till färre onödiga och riskfyllda operationer, visar en studie publicerad i Communications Biology.

I dag upptäcks äggstockscancer ofta sent, när den redan är långt gången. Dödligheten är hög: av tio patienter med äggstockscancer är det bara tre-fyra som fortfarande lever fem år efter att de fått sin behandling. Det finns inget screeningprogram för sjukdomen utan det enda sättet att ta reda på vad kvinnor med oklara förändringar på äggstockarna lider av är att operera. Många blir opererade ”för säkerhets skull” och det innebär en onödig risk för kvinnan.

Behov av enkelt test

Porträttbild på Karin Sundfeldt– Vi behöver bli mer träffsäkra i vår diagnostik. För att upptäcka ett fall av cancer opererar vi upp till fem kvinnor, men det är det säkraste alternativet när de visar en avvikelse på ultraljud och vid misstanke om en eventuell cancer. Det finns ett stort behov av ett enkelt blodtest som skiljer ut oklara fall från kvinnor med cancer, säger Karin Sundfeldt, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

I den publicerade studien har forskarna tagit fram en biomarkörtest bestående av elva proteiner. Genom att ta ett blodprov på patienter med en avvikelse på ultraljud och analysera proteinerna skulle vården säkrare kunna identifiera de kvinnor som inte har cancer.

I de fall där läkarna väljer att operera kan man förbättra träffsäkerheten så att man hittar ett fall av cancer på tre opererade kvinnor. På det sättet skulle man kunna undvika onödiga operationer och minska risken för komplikationer orsakade av operationen. Biomarkörstestet gör det också möjligt att hitta gränsfall och tidiga stadier av cancern.

Planera för screening

– Våra resultat är så pass lovande att vi kan börja planera för hur screening för tidig upptäckt av äggstockscancer skulle kunna genomföras. Sverige har lång erfarenhet av screening för livmoderhalscancer. Jag ser många möjligheter att utveckla strategier för screening av äggstockscancer som kan rädda liv men och samtidigt minimera antalet operationer för kvinnor som inte har cancer, säger Ulf Gyllensten, professor i medicinsk molekylärgenetik vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet.

I den aktuella artikeln presenteras ett nytt test som tagits fram i samarbete med ett Uppsalabaserat biotech-företag, Olink Proteomics AB. Forskarna går nu vidare med testet och ska utvärdera det i större skala med hjälp av prover som samlats in från samtliga sjukhus i Halland och Västra Götalandsregionen.

Titel: High throughput proteomics identifies a high-accuracy 11 plasma protein biomarker signature for ovarian cancer (Communications Biology)

Kontakt: Ulf Gyllensten, Uppsala universitet, och Karin Sundfeldt, Göteborgs universitet

Bilder: Genrebild (foto: Mattonstock) och porträttbild på Karin Sundfeldt (foto: Cecilia Hedström)