Bild
Bilden vier personer med munskydd
Länkstig

Ny publikation belyser jämställdhetseffekter av covid-19

Coronapandemin har nu präglat Norden i ett år och konsekvenserna är långt ifrån könsneutrala. Hur hanterar Norden jämställdhetseffekterna av covid-19? En ny publikation sammanfattar kunskap och initiativ rörande jämställdhet i relation till pandemin.

Nordens jämställdhetsministrar gick tidigt ut med ett upprop, med krav på åtgärder som förhindrar att coronakrisen blir en jämställdhetskris. Vilka initiativ har tagits för att förhindra det och vad vet vi om jämställdhetseffekter av covid-19 idag – ett år senare? I publikationen Jämställdhetseffekter av covid-19 – kunskap och initiativ i Norden sammanfattas kunskap som tagits fram i Norden och samlar de nordiska ländernas initiativ rörande jämställdhet i relation till pandemin. I fokus är områden som våld i nära relationer, ekonomi och arbetsliv och psykisk ohälsa. Publikationen är framtagen av Nordisk information för kunskap om kön, NIKK.

- Pandemin har blixtbelyst och förstärkt många aspekter av ojämlikhet. Vi ser akuta jämställdhetseffekter och det krävs åtgärder utifrån den kunskap som finns, säger Elin Engström, verksamhetsledare för NIKK.

De nordiska länderna har många likheter när det kommer till hur arbetsmarknad och välfärd organiseras. Samtidigt så skiljer länderna sig åt, inte minst i hur de har hanterat pandemin. Den nya publikationen bidrar till det nordiska utbytet av kunskap och erfarenhet när det gäller pandemins påverkan på jämställdhet.

- Ökad kunskap kan bidra till bättre beredskap. Genom att lära av varandra kan de nordiska länderna stå bättre rustade nu och vid kommande kriser. Det är därför vi har tagit fram publikationen, säger Elin Engström.  

Jämställdhetseffekter av covid-19 – kunskap och initiativ i Norden bygger på underlag från de nordiska länderna samt intervjuer med forskare och experter. NIKK är ett samarbetsorgan under Nordiska ministerrådet, placerat på Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.