Bild
porträttfoto Henrik Zetterberg
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Henrik Zetterberg prisas av Alzheimer’s Drug Discovery Foundation

UTMÄRKELSE. Hallå där, Henrik Zetterberg, professor i klinisk neurokemi! Och grattis till årets Melvin R. Goodes Prize, ett internationellt pris som delas ut av Alzheimer’s Drug Discovery Foundation.

Hur känns det att få det här priset?

Bild
Porträttbild
Professor Henrik Zetterberg.
Foto: Johan Wingborg

– Det är så himla kul! Vårt arbete handlar om att ta fram objektiva och kvantitativa tester för att mäta graden av hjärnförändringar vid Alzheimers sjukdom och andra demensorsakande sjukdomar. Det fantastiska är att markörerna verkligen fungerar, vilket många forskarkollegor och diagnostikaföretag världen över nu har konfirmerat. Vi har även arbetat mycket med att hjälpa andra lab att kvalitetssäkra sina mätmetoder. Jag tror att det är detta arbete sammantaget som har lett till priset. Och det är förstås ett lagarbete, som alltid i forskningen.

Vad tycker du är mest inspirerande i din egen forskning just nu?

– Det är dels att se hur vi på ett så bra sätt som möjligt kan föra in alzheimertesten i blod i praktisk sjukvård, dels att ta fram bättre markörer för andra demensorsakande sjukdomar.

Hur går det i arbetet mot läkemedel för Alzheimer inom fältet i världen?

– Det går framåt med stormsteg. Vi tar inte fram egna läkemedel, men de tester som vi har varit med om att utveckla används i nästan alla kliniska prövningar för att utvärdera om läkemedelskandidaten är effektiv eller inte.

– Trots att det i USA nu godkända läkemedlet lecanemab är en svensk uppfinning av Lars Lannfelt och hans forskarlag i Uppsala ligger vi efter i Europa. Läkemedlet är inte godkänt hos oss ännu och det är så sorgligt att det dröjer. Lecanemab är inget definitivt botemedel, men gör verkligen något bra för att bromsa sjukdomsprocessen och kanske, om man kommer in riktigt tidigt, stoppa upp den.

– Det är även roligt att se andra kliniskt relevanta genombrott i det neurodegenerativa fältet, exempelvis livräddande behandlingar mot sjukdomar som spinal muskelatrofi och Hunters sjukdom och även lovande behandlingsframsteg inom ALS och pannlobsdemens. Vi befinner oss i en extremt spännande tid i detta fält!

Priset delas ut för tionde året i rad. Henrik Zetterberg tar emot sitt pris den 10 september vid en ceremoni i Stockholm: Tenth Annual Melvin R. Goodes Prize | Alzheimer's Drug Discovery Foundation (alzdiscovery.org)

AV: ELIN LINDSTRÖM